Kanten shawl breien Leonte: Een leuke KAL (3/3) - Breiclub.nl
Kanten shawl breien 'Leonte': Een leuke KAL (deel 3/ 3)

Kanten shawl breien 'Leonte': Een leuke KAL (deel 3/ 3)

Vandaag gaan we alweer het laatste deel van de kanten shawl breien! Deel 1 van de Leonte vind je hier en voor deel 2 klik je hier.

Lezen jullie mee hoe je deze prachtige kanten shawl af kan breien? Ik ben benieuwd wat jullie vinden van het eindresultaat, dus laat het gerust weten in de reacties!

Veel succes en plezier en deel je je eindresultaat onder het blog en/of op onze Faceboekpagina?
Mysterblanket_640x150_2015

Sleutel 3: (M) geeft aan waar je steekmarkeerder zit…

sjawl breien

shawl breien

55:1r, 1 omsl, [ *3r, 1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl] herhalen vanaf *, eindig 3 r, 1 omsl, 1r, (M) – herhaal nogmaals vanaf het begin van de toer.

 

57: 1r, 1 omsl, 1r, [*1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl, 3r], herhalen vanaf *, eindig: 1 omsl, 1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl, 1r, 1 omsl, 1r, (M) – herhaal nogmaals vanaf het begin van de toer.

 

59: 1r, 1 omsl, 2r, [ *3r, 1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl] herhalen vanaf *, eindig 5r, 1 omsl, 1r, (M) Herhaal nogmaals vanaf het begin van de toer.

 

61, 67, 73: herhaal toer 55

63, 69: Herhaal toer 57

65, 71: Herhaal toer 59

 

toer 75, 77, 79: * 1r, 1 omsl, recht breien tot 1 st voor markeerder, 1 omsl, 1 r. Herhaal dit nogmaals tot het eind van de naald.

 

Toer 76, 78, 80: Brei alle steken recht.

Als alles goed is gegaan staan er nu precies 170 steken op de pen.

 

Tip voor de rand: Plaats na elke 10e steek een steekmarkeerder. Dit helpt je met tellen bij het afkanten en breien van de rand, wat we zo gaan doen)

 

Kanten shawl breien: de rand

Zet 10 steken op. Brei deze 10 steken recht. Plaats een markeerder na steek 3 en na steek 6. Keer.

Brei averecht deze 10 steken terug. Keren.

 

Alle even naalden worden averecht gebreid. (keren)

 

Bijzondere steek: 1va: brei 1 st recht door de voor- en de achterlus. Je maakt op deze manier een steek bij.

1: 1r, 1va, 1r, [1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl], 3 r, brei 2 st samen. Keer

3: 1 r, 1va, 2r, [3r], 3r, brei 2 st samen, keer

5: 1r, 1va, 3r, [1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl], 3 r, brei 2 st samen. Keer

7: 1 r, 1va, 4r, [3r], 3r, brei 2 st samen, keer

9: 1r, 1va, 5r, [1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl], 3 r, brei 2 st samen. Keer

 

11: 1r, 2 sam/a, 11r, brei 2 st samen. Keer

13: 1r, 2 sam/a, 4r, [1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl], 3 r, brei 2 st samen. Keer

15: 1r, 2 sam/a, 9r, brei 2 st samen. Keer

17: 1r, 2 sam/a, 2r [1 omsl,  1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl], 3 r, brei 2 st samen. Keer

19: 1r, 2 sam/a, 7 r, brei 2 st samen. Keer.

Herhaal van dit punt af toer 1 tot en met 20.

 

Het eindresultaat: de kanten shawl ‘Leonte’

Kant dan de overgebleven steken af. Draadjes afhechten & de shawl spannen.

shawl breien

Veel plezier met de shawl! Post gerust jullie foto’s op Facebook als de shawl af is.

Nu moet ik gaan nadenken over een nieuw project dat ik met jullie kan gaan delen. Wat zouden jullie graag willen gaan maken dit najaar? Laat een reactie achter onder dit blog, of via Facebook.

 

Marian
Door

Marian

op 06 Aug 2014

Hij gaat er komen, zeker weten. Wat een schitterend eind resultaat. Dank je wel voor dit super mooie patroon.

Betsy
Door

Betsy

op 06 Aug 2014

Wat een mooie sjaal en een duidelijke uitleg. Zie hem nu pas. Heb nog hele mooie dunne mohair liggen waar ik hem van ga breien!

Karine De Bondt
Door

Karine De Bondt

op 06 Aug 2014

Ben hier zo blij mee. Ik wou al langer een shawl breien, maar de meeste patronen die ik vind, zijn in het Engels. Ik vond het wel moeilijk om het gepaste garen te vinden.Omdat het een probeersel was had ik eerst bij Zeeman een goedkoop katoengaren gekocht, maar dat bleek te stroef te zijn. Met dit garen had ik deel 1 en deel 2 al af. Spijtig genoeg krijg ik de foto niet geüpload. Ben nu met een ander garen begonnen en rondbreinaalden. Die rondbreinaalden zijn ook weer een aanpassing, want ik had er nog nooit mee gebreid. Maar ik ben zeker van plan om dit project tot een goed einde te brengen. Momenteel moet ik nog 2 weken werken en op de trein neem ik een simpeler breiwerkje mee (dit is teveel telwerk), maar ik kijk er echt naar uit om tijdens mijn verlof verder te breien aan deze shawl, die een kadootje wordt voor mijn moeder. Misschien brei ik er ook nog 1 voor mezelf. Jullie vroegen naar een tip voor andere onlinelessen. Wel ik heb zoals ik al zei weinig ervaring met rondbreinaalden. Misschien een gemakkelijk topje of vestje met rondbreinaalden breien. Ook verschillende kabels leren breien lijkt me leuk. Je ziet ik heb nog heel wat te leren. Groetjes en bedankt. Karine

Babette
Door

Babette

op 06 Aug 2014

Hoi Karine, Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Als je hem af hebt, mag je hem ook altijd e-mailen naar ons (info@breiclub.nl). We zijn benieuwd! En omdat veel mensen graag beter willen leren breien op een rondbreinaald, kan je die cursus vanaf 1 september bij ons volgen. Voor nu heel veel succes!

Ageeth
Door

Ageeth

op 06 Aug 2014

In de eerste plaats heel hartelijk dank voor het delen van dit prachtige patroon! Het is mijn eerste kantbrei-project, dus het is even doorbijten, maar tot nu toe is het goed te begrijpen. Tot de rand... hier kom ik in de problemen en weet niet, wat er wordt bedoeld. Wordt de rand apart gebreid, op aparte naalden, en er later aangezet? Of worden de steken per 10 opgenomen en heen-en-weer gebreid, punt voor punt? Of wordt de rand in een andere richting gebreid dan de shawl zelf? Misschien hele domme vragen, maar ik begrijp het echt niet, en het is tenslotte "kantbreien-voor-beginners" ;) Ik hoop, dat je me nog een beetje duidelijkheid kunt geven, want ik zou deze beauty van een shawl heel graag tot een goed eind willen brengen. Hartelijke groetjes van Ageeth

Bianca
Door

Bianca

op 07 Aug 2014

Goedemorgen Ageeth, De rand wordt in een andere richting gebreid dan de shawl zelf, waarbij je de shawl in zekere zin in de rechte toeren steek voor steek afkant. De rand wordt gemaakt over de 10 steken die erbij opgezet zijn. Ik heb bewust de steken per 10 laten markeren, omdat je geneigd bent om telfouten te maken in de rand, en dan kom je uiteindelijk niet uit. Per 10 steken brei je dus 20 korte toeren. (ik frustreerde mijzelf namelijk nogal met de eerdere Leonte's, waarin ik die telfout dus iedere keer zelf maakte) Dus samengevat: je breit de rand over 10 extra opgezette steken je breit hem in een andere richting, over de hele lengte van de shawl In iedere heengaande naald (goede kant) wordt er een steek afgekant. Teruggaande toeren zijn averecht. Laat het gerust weten als je nog meer vragen hebt. Ik zal later vandaag graag beantwoorden.

Ageeth
Door

Ageeth

op 07 Aug 2014

Heel hartelijk bedankt voor je reactie, Bianca! Dit maakt het al een stuk duidelijker. Heb alleen nog een (laatste) vraag: neem je dan telkens een steek op bij het begin van de steken voor de rand vanuit het reeds gebreide deel van de shawl? En de 10 st. voor de rand zet je er dus extra bij op, na de 170 st. voor de shawl? Verder wil ik jullie heel veel succes wensen met Breiclub. Het heeft mij in ieder geval al heel wat "brei-vaardiger" gemaakt! Groetjes van Ageeth

Bianca
Door

Bianca

op 07 Aug 2014

Ha Ageeth, Als je gaat beginnen aan de rand, dan heb je de 170 steken op de linkernaald. Dan zet je 10 steken erbij op. Deze 10 steken brei je averecht terug. Nu gaat het patroon voor de rand beginnen: 1: 1r, 1va, 1r, [1 omsl, 1 afh, 2 samenbr, afgehaalde st over gebreide st halen, 1 omsl], 3 r, brei 2 st samen. Keer. Bij de tweede steek: de 1va, maak je dus een steek bij. Dan brei je het gedeelte tussen de haken, de 3 recht. Nu heb je 1 steek voor het "gat" en alle 170 st van de shawl op de linkernaald. Dan brei je 2 steken samen; dit is 1 steek van de 10 waar je mee begonnen bent, en 1 van de 170. Nu staan er als het goed is 11 steken op de rechternaald, en 169 op de linker. Keren, en de 11 steken averecht breien. Dit proces vervolg je in de volgende toeren: (3-9), in de tweede steek wordt een steek gemeerderd, en de laatste steek van de rand wordt samengebreid met een steek van de shawl op de linkernaald. Vanaf toer 11 tot en met 19 wordt de tweede en derde steek ook weer samengebreid, en de laatste steek van de rand wordt samengebreid met een steek van de shawl, zoals ik hierboven ook al uitlegde. In 20 toeren (heen en terug) kant je dus 10 steken van de shawl af. :-)

Ria
Door

Ria

op 07 Aug 2014

Een prachtige shawl. Ben er mee bezig, nog niet aan de rand toe maar ik begrijp het ook niet zo goed. Misschien moet ik bovenstaand bericht 3 x over lezen???? Ga zo door met leuke patronen te plaatsen. Super!!!

Bianca
Door

Bianca

op 07 Aug 2014

Dank je wel voor het compliment. Ik heb hoop ik nog iets duidelijker uitgelegd in mijn reactie aan Ageeth hoe de rand moet. Misschien maakt dat een en ander iets duidelijker.

Janny
Door

Janny

op 07 Aug 2014

De Leonte is prachtig al heb ik nog geen iedere hoe hij bij mij uitvalt qua grootte en hij is niet recht van boven, de middelste blaadjes liggen hoger in de nek zeg maar. Ook ik hik tegen de rand aan als ik het zo lees. Ik ben nog niet zover dus misschien valt het in de praktijk wel mee. Misschien is het handig om ook een foto van de voorkant te plaatsen voor een completer beeld. Ik heb nog nooit ajour gebreid maar ben tot nu toe trots op wat ik op de (rondbrei) naald heb staan. Bedankt voor het delen.

Ageeth
Door

Ageeth

op 07 Aug 2014

Hallo Bianca, ik denk, dat het door deze uitgebreide uitleg moet gaan lukken! Al doende zal ik zien wat er gebeurt ;) Nogmaals heel hartelijk dank voor je tijd en moeite. Nu ga ik even nieuw garen regelen, en dan flink aan de slag. Ik zal je, als het gaat lukken, het resultaat laten zien! Groetjes van Ageeth

Betsy
Door

Betsy

op 07 Aug 2014

Hallo Bianca, Ik ben heel enthousiast begonnen aan deze sjaal, maar ik heb nu een probleem. Na toer 27 heb je als ik het goed tel 2x30 steken op de naald. Toer 9 komt niet uit, dat staat bij de reacties bi deel 2, er staat een correctie, maar ik zie niet het verschil met de oude uitleg. Ligt dat aan mij? Bij roer 29 heb je 31 steken nodig, ook met correctie. Wat doe ik niet goed? groet, Betsy

Gaby ríos
Door

Gaby ríos

op 16 Aug 2014

bedankt voor het patroon slot zo mooi en ik toon morgenmiddag mexico schema!

Bianca
Door

Bianca

op 17 Aug 2014

Thank you Gaby. I saw your shawl on Ravelry; it turned out really wonderful!

Coby
Door

Coby

op 18 Aug 2014

Hallo Bianca, ik ben nu druk bezig met deel 3 ik heb fijn garen gekozen dus deel drie word bij mij een stuk uitgebreider (meer toeren) het gaat goed ben een beetje aan het lezen hoe ik de rand moest doen maar hoe meer ik het lees ga ik het beter begrijpen ben heel blij met het patroon,en ga ook in September meedoen met de rondbreinaald lijkt me ook spannend ...dank je wel voor dit patroon groetjes Coby

Bianca
Door

Bianca

op 18 Aug 2014

Graag gedaan :-) Zal te zijner tijd nog een mooi patroon delen :-)

Durkje
Door

Durkje

op 14 May 2015

Ik vind hem super mooi, maar ik zou hem graag wat groter willen, bij welk patroon kan ik dat doen, en welke Nld kan ik dan herhalen?

Reactie plaatsen