Page content

article content

Haak- & breiwerk afwerken met krabsteek

Een werkstuk is pas echt af, als ook alle randen helemaal mooi zijn afgewerkt. Bij breiwerkjes speelt daarnaast ook nog, meer dan bij haakprojecten, dat de randen vaak omkrullen. Het aanbrengen van een gehaakt randje is een mooie en makkelijke oplossing om dit tegen te gaan.

In deze blog ga ik het hebben over de krab- of kreeftensteek. In het Engels wordt deze steek “crab stitch” of ook wel “reverse single crochet” genoemd. Deze laatste Engelse naam lift al een tipje op van de sluier over hoe deze steek te maken: hij wordt namelijk op dezelfde manier gehaakt als vasten (“single crochet”), maar dan achterstevoren!

Het fijne van de krabsteek vind ik, dat het een hele strakke unisex uitstraling heeft. Hierdoor dus ook heel erg geschikt voor afwerking van kleding en accessoires voor heren van alle leeftijden. Ook kan je hele leuke effecten creëren, door de krabsteek bijvoorbeeld in een contrastkleur te haken. Dit is iets wat ik in het groen met blauwe vestje heb gedaan, waarvan je in bovenstaande foto een detail kan zien. In de stap-voor-stap uitleg, maak ik het randje in dezelfde kleur als het het werkstuk zelf.

En zo maak je de krabsteek stap voor stap:

  1. Begin aan de linkerkant van het werk, je gaat van links naar rechts haken.

krabsteek_1

  1. Steek de haaknaald in een basissteek.

krabsteek_2

  1. Draai de punt van de haaknaald naar links, grijp hiermee de draad en haal deze door de steek heen. Dit is het lastige deel van de steek om goed te krijgen. Je hebt nu twee lussen op de haaknaald.

krabsteek_3

  1. Maak een omslag en haal deze door de twee lussen op de haaknaald.

krabsteek_4

  1. Hiermee is de eerste steek klaar! Herhaal stap 1 t/m 4 zo vaak als nodig is voor het project dat je wilt afwerken.

krabsteek_5

Het uiteindelijke randje ziet er (als het goed is) als volgt uit:

krabsteek_6

Waarvoor gebruik jij de krabsteek graag?

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Susanne
Hoi! Mijn naam is Susanne en naast blogger voor Breiclub ben ik ook een ontwerpster. In 2006 leerde ik haken en pas in 2009 heb ik mezelf ook breien aangeleerd. En ik was verkocht!Ik heb mezelf ook geleerd om wol te spinnen en vond het leuk om met mijn eigen garen ook eigen ontwerpen te maken. En zo ben ik ook actief gaan ontwerpen, waar je over kan lezen op mijn website (http://www.lavisch.com/site/).

Comment Section

2 reacties op “Haak- & breiwerk afwerken met krabsteek


Door Dat is zeker netjes ga ik zeker uitproberen op 10 mei 2015

Vind de afwerking erg mooi gr ria


Door Tineke op 26 oktober 2016

Eindelijk een duidelijke uitleg. Dank je.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.