Patroonsteken - deel 1 - Breiclub.nl
Patroonsteken - deel 1

Patroonsteken – deel 1.
Ik baal. Ontzettend. Ik ben dol op breien, ik vind het zeer ontspannend, maar ik heb er niet genoeg tijd voor. Laat staan om leuke, informatieve blogs te schrijven.

Het valt ook niet mee, om een gezin, huishouden, werk en hobbies te combineren. Breien gebeurt nu dus vooral als ik even een vrij momentje heb en die heb ik lang niet vaak genoeg.

Maar goed, genoeg geklaag. Ik heb nú wel tijd. Tijd om jullie een aantal leuke nieuwe steken te leren kennen! (Van alle steken/patronen staat een video op garnstudio.com voor een visuele uitleg).

Vlechtpatroon

Een vlechtpatroon is precies datgene wat het lijkt te zijn: een patroon van vlechtjes. Hij is heel makkelijk te maken door een patroon van 2 naalden te herhalen.

In de eerste naald start je door averecht in de tweede steek te breien, dan averecht in de eerste steek en beide steken af te laten glijden. Vandaar ga je weer naar de tweede steek op de naald, en zo verder.

De tweede naald brei je de tweede steek gedraaid recht – dit wil zeggen dat je de naald achterin de lus steekt in plaats van voorin – en de eerste steek “normaal” recht. Daarna laat je beide steken afglijden.

zie video vlechtpatroon

Kleine moeite, groots effect!

patroonsteken-deel1-3

 

Sterpatroon

Een patroon waar ik erg gecharmeerd van ben, is het sterpatroon. Een herhaling van 4 naalden die erg makkelijk te breien zijn, maar zo’n leuk effect geven! Een keer wat anders dan de tricotsteek!

De eerste naald brei je recht.

De volgende naald start je met 1 steek recht. Daarna brei je 3 steken averecht samen, maar deze laat je NIET van de naald afglijden! Je maakt een omslag en breit daarna wederom dezelfde 3 steken averecht samen. Nu mag je ze wel af laten glijden. Daarna brei je weer 1 recht, 3 steken averecht samen, enzovoort. Als laatste sluit je de naald af met 1 steek recht.

Naald 3 brei je weer volledig recht.

Naald 4 start je met 3 steken recht. Daarna brei je net als in naald 2 de eerder genoemde 3 steken samen zonder ze af te laten glijden, waarna je een omslag maakt en dezelfde 3 steken weer samenbreit en af laat glijden. Daarna brei je 1 steek recht, 3 steken samen, enzovoort. De naald eindig je met 2 steken recht.

zie video sterpatroon

patroonsteken-deel1-2

Smokpatroon

Het smokpatroon is een techniek waarbij het garen om een aantal steken heen gewonden wordt. Dit vormt een mooi patroon dat er moeilijk uitziet, maar heel makkelijk te maken is terwijl je gewoon boordsteek breit.

In het voorbeeld van Drops worden er 22 steken opgezet en wordt het garen elke 6 naalden om 6 steken tegelijk gewonden.

Naald 1 en 3: 2 steken recht, 2 steken averecht – eindig met 2 steken recht

Naald 2 en 4: 2 steken averecht, 2 steken recht – eindig met 2 steken averecht

Naald 5: Plaats 6 steken op een aparte (kabel)naald, wind het garen 2 keer om deze 6 steken. Trek de draad aan en brei de 6 steken van de (kabel)naald zoals in naald 1 en 3. Daarna brei je 2 steken averecht. Daarna plaats je wederom 6 steken op een aparte (kabelnaald), etc. Eindig de laatste keer met 2 steken recht van de kabelnaald.

Naald 6: 2 steken averecht, 2 steken recht – eindig met 2 steken averecht.

Daarna herhaal je bovenstaande, behalve in naald 5. In naald 5 start je met 2 steken recht, 2 steken averecht. Daarna plaats je 6 steken op een aparte (kabel)naald,  en wind je het garen om deze 6 steken. Trek de draad aan en brei de 6 steken van de (kabel)naald zoals in naald 1 en 3. Daarna brei je 2 steken averecht. Daarna plaats je wederom 6 steken op een aparte (kabelnaald), etc. Eindig de laatste keer met 2 steken recht.

zie video smokpatroon

patroonsteken-deel1-1

 

In een volgende blog zal ik jullie nóg een aantal patronen/steken laten zien!

Welke (patroon)steken vinden jullie erg leuk?

 

mary hagleitner
Door

mary hagleitner

op 10 Sep 2015

wat een leuke steken !!! het is haast weer tijd om sjaals te breien dus ik zal zeker wat van deze steken gaan proberen !!!

Astrid
Door

Astrid

op 11 Aug 2019

Heel leuk, dankjewel. Idd wat Mary zegt, leuk voor een sjaal

Reactie plaatsen