Hoe je breien en haken nóg leuker maakt
arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe je breien en haken nóg leuker maakt

Hoe je breien en haken nóg leuker maakt

Vandaag heb ik iets nieuws voor je… het begin van een korte serie met de titel “Hoe je breien en haken nóg leuker maakt”. 😍

Of je nu een ervaren breier of haker bent of een beginner. Je bent hier op de juiste plek om nieuwe inspiratie te vinden! Zodat je hopelijk nóg meer plezier beleeft aan je hobby.

Hoe Breiclub begon…
Aan de keukentafel kreeg ik  7 jaar geleden ineens het idee voor Breiclub.nl in mijn hoofd. Een oude vriendin van vroeger werkte als styliste voor brei-ontwerpster Gonny Albers wist ze me te vertellen. Ik heb haar meteen gecontacteerd en zo zijn we meteen aan de slag gegaan 💪

Ons eerste project was de Mystery Blanket, de Bohemian Chique. Het was meteen een meesterwerk van Gonny en er is nog steeds veel vraag naar dit patroon. De Breiclub was geboren 😍 en even later stonden we al in de Libelle! 😀😀😀

Uit de archieven: De eerste online breiclub van Nederland…

Na de eerste Mystery Blanket volgden nog vele mooie, spannende breiprojecten en even later ook haakprojecten! Met prachtige patronen, spannende nieuwe steken, mooie uitlegvideo’s en soms ook met kant-en-klare garenpakketten.

Honderden en later duizenden vrouwen en soms ook mannen sloten zich bij ons aan. En nu in 2021 vormen we een bloeiende brei- en haakcommunity.  Met beginners en gevorderden, met hakers en breiers. De rode draad (haha) is: “Haken en Breien steeds leuker maken“.

Manieren om breien en/of haken nog leuker te maken
Door al deze jaren ervaring met veel breiclubleden en een aantal topontwerpers heb ik wel een idee gekregen hoe je haken en breien steeds leuker maakt. Want het is een prachtige hobby, maar doordat je het vaak alleen doet, is er wel een risico dat je steeds hetzelfde blijft doen, of een project niet afmaakt.

Daarom heb ik ook besloten deze korte serie te maken. Om jou weer nieuwe inspiratie en ideeen te geven. Dit zijn mijn tips voor jou:

  1. Wees niet bang. Kies ook eens voor patroon met een brei- of haaktechniek die je nog niet kent. Veel mensen blijven steeds hetzelfde breien en haken, omdat dat bekend is. Maar ik merk in mijn community dat het heel veel energie kan geven, als je ook eens uit je comfortzone stapt en iets nieuws probeert.
  2. Stilstand is achteruitgang. Laat je regelmatig inspireren door nieuwe ideeën, patronen en technieken.
  3. Probeer eens iets heel anders. Wat je ook kunt doen, is een keer gaan haken als je altijd breit of andersom!
  4. Vraag eens rond om je heen of er misschien anderen zijn die ook in hun eentje zitten te breien of haken. Vorm gezellig een (online) groepje en zo meer plezier beleven aan je hobby. Voorlopig moet dat dan wel even digitaal, maar dat kan natuurlijk prima. Je kunt elkaar motiveren en tips uitwisselen, zodat jouw project op de naalden ook écht afkomt.

Aan de slag!
Heb je zin om breien of haken voor jezelf leuker te maken? Begin dan vandaag met één van deze vier tips. Bijvoorbeeld door een nieuw patroon te zoeken met een brei- of haaktechniek die je nog niet kent. Je zult merken dat het je veel energie gaat geven.

Voor veel mensen in mijn community gaat een wereld open. Want wat blijkt? Voor je het weet doe je 5 of 10 of 20 jaar min of meer hetzelfde…

Het kan ook lastig zijn om uit je comfort zone te stappen en iets nieuws te proberen. Maar als je doorzet en een goed patroon met een goede uitleg zoekt, dan gaat het zeker lukken. En dan zul je merken dat je heel trots bent op jezelf. Dat maak ik bijna dagelijks mee in de Facebook groepen van onze projecten. Superleuk!

In mijn volgende bericht… 💌
In de volgende blog ga ik je een voorbeeld geven van hoe je uit je comfortzone kunt stappen! Door bijvoorbeeld eens met een ander soort materiaal te haken of te breien.

Dat wordt superleuk, ik houd het nog even geheim. Je zult merken dat breien of haken dan ook voor jou ook steeds leuker wordt.

En nu jij…
Maar nu wil ik wat meer over jou weten … Heb jij de laatste tijd een nieuw patroon of nieuwe steek uitgeprobeerd? Hoe is dat gegaan? Scroll naar beneden onder deze blog en laat het me weten bij de reacties.

En natuurlijk, als je deze blog leuk vond en nuttig vond, zou ik het heel leuk vinden als je op de knop ‘Vind ik leuk’ klikt en deze met je vrienden deelt.

Bedankt en ik spreek je in ons volgende blog!

Liefs,
Babette

PS: Heb jij de laatste tijd een nieuw patroon of nieuwe steek uitgeprobeerd? Hoe is dat gegaan? Ik ben benieuwd! Laat het me hieronder weten, dat is ook weer inspirerend voor anderen. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken. Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren. Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
Mariën Peggy
Door

Mariën Peggy

op 29 January 2021

Ik ben nu bezig aan de mystery blanket marakech en leer met elk blok wel iets nieuws...heel leuk

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Mariën, Superleuk om te horen! Daar doen we het natuurlijk ook voor!

Liëtte
Door

Liëtte

op 29 January 2021

Alleen al het meedoen aan de mystery blancket geeft genoeg inspiratie. Veel nieuwe steken, zowel met breien als met haken. Dan kan het niet anders dan dat je enthousiast wordt!!

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Liëtte, Wat leuk om te horen :)

Marja
Door

Marja

op 29 January 2021

Ik heb laatst het mozaïek haken ontdekt via youtube met Tinna uit Cuba. Men zegt dat het verslavend is, nou dat is ook zo, dus je bent gewaarschuwd. Het lijkt ingewikkeld maar als je haar uitleg volgt voor beginners blijkt het heel eenvoudig te zijn met een prachtig resultaat.

Annelies
Door

Annelies

op 29 January 2021

Heb ik ook ontdekt, ben nu bezig met de Montana omslag

Marianne Jansen
Door

Marianne Jansen

op 30 January 2021

Zo ontdekte ik ook het mozaiek haken en was verkocht. Vooral de mooie patronen van Tinna en haar youtube filmpjes die me op weg hielpen.. Goed om resten wol in te verwerken en op te ruimen.

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hele leuke techniek inderdaad!

Fennie
Door

Fennie

op 29 January 2021

Ik heb 2 sokken tegelijk gebreid vanaf de teen met Magic loop. Vooral veel naar YouTube filmpjes gekeken. Was wennen, maar vind t fijn breien en geen last meer van second sok syndroom, Nu ben ik bezig met kal van een shawl/omslagdoek van plaatselijke wolwinkel met 4 kleuren en allemaal verschillende breisteken. Steken die ik nooit eerder deed. Zo afwisselend en zo fijn om te doen in deze coronatijd. Verveel me niet.

Anke
Door

Anke

op 29 January 2021

Dat lijkt me erg moeilijk 2 tegelijk maar wil het eens proberen

Edith
Door

Edith

op 3 February 2021

Zo brei ik ook altijd 2 mouwen tegelijk....

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Fennie, Goed om te horen dat je je in ieder geval niet verveeld :)

Tonneke
Door

Tonneke

op 29 January 2021

Dit is mijn uitdaging: Ik ben aan de 2 kleurige patentsteek begonnen. Als voorloper van diverse motieven met 2 kleurige patentsteek dieik wil gaan maken. Dit stond al heel lang op mijn to do lijst. Groetjes Tonneke

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Tonneke, En wil het een beetje lukken?

Linda
Door

Linda

op 29 January 2021

Dag iedereen, Zag deze week een deken ergens voorbij gaan en het bleek de Interlocking haaktechniek te zijn. Daar ik wel al een aantal jaar haak, dacht ik, wauw dat gaan we eens fixen. Ik zoeken naar filmpjes, ha, een ganse avond mee bezig geweest. Resultaat, niets. Het lukt mij gewoon niet. Wat een teleurstelling. Graag zou ik dit wel willen leren, vind het iets zeer mooi. Kan er iemand helpen.

Linda
Door

Linda

op 31 January 2021

Super bedankt, het is mij gelukt👍👍☺️

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Linda, Hele leuke techniek inderdaad. Geef vooral niet op, de aanhouder wint :)

rita
Door

rita

op 29 January 2021

ja ik heb mij gewaagd aan een dubbelgebreide sjaal (met 2 rechterkanten) eerst goed naar filmkes gekeken en dan toch de stap gewaagd, voor het motief heb ik een trein gekozen. en dikke wol nld 6 in het begin ging het wel traag vooruit maar eenmaal ik het goed onder de knie had ging het heel snel vooruit en ik denk dat ik er verslaafd aan geworden ben. zo leuk dat ik het vind. de voorbereiding voor de volgende is bijna af deze is eentje met rozen in rood en wit en haha op nld 2

breiclub.nl
Door

breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Rita, Wat leuk om te horen :)

Chantal
Door

Chantal

op 29 January 2021

Ik zoek haakpatroon om Rode hartjes te maken.

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Chantal, Je kunt tussen onze blogs vol inspiratie ook zoeken met de loop. Wellicht staat er iets voor je tussen.

ilse
Door

ilse

op 29 January 2021

Ik ben begonnen met plat FairIsle (heen en weer) breien nadat ik redelijk door had hoe het continentaal breien ging. Nu net begonnen met intarsia. Draadspanning en gaatjes zijn aandachtspunten

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hele gave techniek. En oefening baart kunst, hoe meer je het doet hoe beter het gaat :)

Ellen
Door

Ellen

op 29 January 2021

Afgelopen tijd bezig geweest met nieuwe tunische haaksteken in de fb groep Onze Haakrol. Daarna een voor mij nieuwe haaksteek geprobeerd in een col, de gerstekorrel (halve vaste, half stokje de hele toer uit, keren en daarna halve vaste in achterste twee lussen van het halve stokje en een half stokje op de halve vaste van de vorige toer, ook de hele toer zo en deze herhaal je). Je krijgt daarmee een heel mooi effect, beetje schubachtig.

Breiclub.nl
Door

Breiclub.nl

op 1 February 2021

Hoi Ellen, Superleuk om te horen!

Anneliese
Door

Anneliese

op 29 January 2021

Ik wissel grote en kleine projecten af. Op youtube volg ik een paar accounts en zie soms hele leuke steken voorbij komen. Die sla ik dan op. Ik brei veel, maar haak ook af en toe. Patronen moeten uitdagend zijn. Bij alleen recht/averecht haak ik snel af. Ik hou van kabelpatronen en ajourpatronen. Als ik iets niet leuk vind, haal ik het uit en dan zoek ik een ander patroon. Mijn volgende project wordt Diamant Jurk in ajour patroon. Maar eerst de spencer afmaken, waarbij ik voor het eerst een zadelschouders heb gemaakt. Je breit dan van boven naar beneden.

Yvonne
Door

Yvonne

op 29 January 2021

Ik ben sinds kort begonnen aan een teltekening voor haakwerk van een mandala en vind dat een enorme uitdaging. Soms snap ik niet goed wat er precies bedoeld wordt en hoe ik de tekens moet lezen. Ik probeer wel om uitleg te vinden op youtube met wisselend resultaat.

Bettie Brouwers
Door

Bettie Brouwers

op 29 January 2021

Naast het breien van de mystery blanket ben ik ook een bankdekentje aan het haken van 12 verschillende tunische haaksteken. Dit doe ik voor het eerst en vind het een echte aanrader! Ontzettend leuk werk.

Anne-mieke hendrickx
Door

Anne-mieke hendrickx

op 29 January 2021

Zoek ook veel op YouTube en sla de filmpjes op. Haak en brei heel graag. Ben bij verschillende sites aangesloten en vind dan ook veel patronen terug. Maak voor mij zelf albums aan. Laatst pantoffels gehaakt en een jasje voor mijn schat van een jack Russel. Alles wat ik al gemaakt heb maak ik foto's van. Heb tijd te kort voor alles te maken. Spijtig dat ik geen foto's kan laten zien.

Marja
Door

Marja

op 29 January 2021

Ik heb een trui gebreid met de bobbelsteek , was erg leuk om te doen ,

Sonja
Door

Sonja

op 29 January 2021

Ben al jaren heerlijk bezig met alles wat je aan te bieden hebt. Hou van breien en haken en leer er nog steeds van :-) Juist iets te maken, wat ik niet eerder deed, daagt me uit. Ben van 1949 en heel happy met alles uit je programma, groet Sonja

Connie
Door

Connie

op 29 January 2021

Ik ben nu bezig aan een cardigan in een blokjessteek, en ook de sjaal van het Yarniepakket. Er staat een sok op naalden maar daar is wat meer werk aan, Alles op zijn tijd en ik leer zeker bij. Ook de filmpjes op de breiclub brengen me veel bij. Super leuk om te doen, ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen want vroeger op school was ik steevast de laatste voor handwerken

Anja
Door

Anja

op 29 January 2021

Ik breide altijd en meestal voor mij zelf truien en vesten. Maar ik heb nu 2 a 3 jaar tussen door gehaakt. 2 dekens wat ik ontzettend leuk heb gevonden en technieken die ik helemaal niet kende van haken, basis alleen maar. Ik brei nu op moment weer een trui maar voor mijn zus. Ik ga het nu afwisselend doen, ik heb nog ideeën in mijn hoofd die ik nog wil maken.

Mary
Door

Mary

op 30 January 2021

Hoi aangezien ik sinds 2 weken mijn rechterarm in het gips heb dus niet veel kan met links ben ik ondanks probeer het althans verder gegaan met de wand hanger te haken gaat langzaam maar probeer het

Ludwina
Door

Ludwina

op 30 January 2021

Ben voor de 1e maal kabels in een trui aan het breien op vraag van dochter. Aan de rechterkant linksom draaiend en aan de linkerkant rechtsom draaiend. Bloed, zweet en herbeginnen maar super leuk. Weer iets dat ik kan!!

Trudy Bakker
Door

Trudy Bakker

op 30 January 2021

Ik heb voor het eerst in mijn leven een paar sokken gebreid,kon het niet uitstaan dat mijn zus het wel kon en ik niet.....En ze passen ook nog!!

Josee Jakobs
Door

Josee Jakobs

op 30 January 2021

Ik heb het vest met zigzagpatroon besteld en ben eraan begonnen. Het achterepand is af, mar ik loop vast bij het eerste voorpand. Ik denk dat het vol met fouten zit. Alle losse eindjes afhechten: zie ik erg tegenop. Ik denk niet dat ik dit vest ga afmaken.

Patricia Berendsen
Door

Patricia Berendsen

op 30 January 2021

Hoi hoi. Mijn naam is patricia en ik ben een kleine 2 jaar geleden begonnen met dekens haken. Eerder breide ik altijd de meest ingewikkelde patronen truien Etc. want hoe moeilijker hoe leuker. Helaas door mijn ms ging dat niet meer en ben ik nu over gestapt naar haken.. Ik ben begonnen met de droomdeken 1.0 om de steken te keren. Ondertussen begint in maart de droomdeken 5.0 en kan ik dus niet wachten om deze te gaan maken. Ik zit bij een fröbelclubje die om de week in een eetcafé bij ons in de buurt bij elkaar komt. Daar heb ik al diverse vrouwen aangestoken met het haken van een deken en help ik ze eventueel wanneer er problemen zijn. Het is ontzettend leuk om te doen en ik heb wat omhanden.

Jeannine Degelaen
Door

Jeannine Degelaen

op 30 January 2021

Ik zoek altijd naar iets nieuws. Altijd hetzelfde haken is niets voor mij. Ik hou van afwisseling anders gaat het mij vervelen. Heb juist een vest af gemaakt. Dit deed ik voor de eerste keer en het is me suppergoed gelukt. Heb wel veel moeten uithalen en herbeginnen want ik had geen patroon naar mijn maat. Doordit wou ik het van tijd opgeven maar ik heb toch doorgezet en het is me gelukt. Dit doet je goed en versterkt je zelfvertrouwen. Ben nu aan een zomer gilet begonnen, met juist patroon, hopelijk lukt deze mij ook. Vele groeten

Patty de jong
Door

Patty de jong

op 31 January 2021

Heb sinds kort sokken leren breien. Erg leuk

Ellen filart
Door

Ellen filart

op 31 January 2021

Ik heb een vraag zou je voor mij even een patroon op de whatsap willen zetten Gr Ellen filart

Jannie Onsstenk
Door

Jannie Onsstenk

op 31 January 2021

Sinds ik weer “aan de haak” ben heb ik heel veel nieuwe steken en patronen uitgeprobeerd. De cosy blanket bv en laatst m’n 1e amigurumi’s. Ik hou wel van een uitdaging.

Trijnie Sjoordema
Door

Trijnie Sjoordema

op 31 January 2021

Ik doe voor de 1e keer mee met de Mystery Blanket haakdeken 1001 Nacht en heb al nieuwe steken geleerd. Ik hou wel van aparte dingen uit te proberen vooral met haken. Kijk uit naar nieuwe aparte projecten.

Wilma Boonen
Door

Wilma Boonen

op 31 January 2021

Ben een deken aan het haken , c2c techniek, voor mijn kleindochter met een unicorn in. Had de c2c techniek nog nooit gedaan en ook een patroon inhaken nog niet maar ik ben heel tevreden over hoe het wordt. Gaat alleen nog een hele tijd duren voor hij af is, maar dat geeft niets, blijf ik braaf en van de straat, hi, hi.

Marijke van Houten
Door

Marijke van Houten

op 1 February 2021

Ik ben nog maar net bij deze club en voel me nu al thuis. Alleen kan ik er niet veel meer van...60 jaar geleden mijn laatste projecten gehaakt en trui en sjaals gebreid. Dus ..de laatste der mohicanen in leeftijd:-) En nu wil me er weer helemaal in storten, Haken.., mooie dingen maken... steken leren maken...Ik ben in mijn eentje, mijn man is 5 jr geleden overleden en nu ik jullie ontdekt heb, gaat er, ja inderdaad, een wereld voor mij open!!

Nellizei
Door

Nellizei

op 23 February 2021

Hallo Marijke, ben ook alleen sinds 4 1/2 jaar. Handwerk veel. Breien ,haken. Daar haal ik veel troost uit. Trouwens mijn grootmoeder heette ook v. Houten. Gr. nellize

Jolande van Til
Door

Jolande van Til

op 21 February 2021

Ik ben dit jaar voor het eerst begonnen aan de Mystery Blanket. Ik breide voordien voornamelijk de tricotsteek en wat kabels. Er is een wereld voor me open gegaan. Met name het breien op rondbreinaalden en het toepassen van de magic loop vond ik erg leuk. Voordat ik aan het patroon begon, heb ik écht wel een slapeloze nacht gehad, maar het was ontzettend leuk om te doen. Het is goed gelukt en heeft me ook zelfvertrouwen gegeven voor het echte leven. Ik ga zeker door met nieuwe technieken toepassen. Dankjewel!

Joke
Door

Joke

op 21 February 2021

Ik ben nu bezig een nieuw patroon vestje te haken. Met een nieuwe techniek. Wel heel leuk (denk ik) Zover ben ik nog niet. Hooo dat ik het hele patroon kan volgen. Ook wil ik zeggen dat ik het heel leuk vind om een mail van jou te ontvangen.

Ellen van Groesen
Door

Ellen van Groesen

op 21 February 2021

Ik ben begonnen met kleedjes breien. Heb een boekje kunstbreien gekocht en nu al aan de derde bezig. Zoo leuk

elly van altena
Door

elly van altena

op 21 February 2021

Ja ik heb met voor-en achterlangsstokjes in 3 weken een deken gehaakt patroon van YouTube tube. Kan je tenminste precies zien wat je moet doen, toch moeilijker als je alleen een patroon hebt.

Reactie plaatsen