Hoe je breien en haken nóg leuker maakt
Hoe je breien en haken nóg leuker maakt

Vandaag heb ik iets nieuws voor je… het begin van een korte serie met de titel “Hoe je breien en haken nóg leuker maakt”. 😍

Of je nu een ervaren breier of haker bent of een beginner. Je bent hier op de juiste plek om nieuwe inspiratie te vinden! Zodat je hopelijk nóg meer plezier beleeft aan je hobby.

Hoe Breiclub begon…
Aan de keukentafel kreeg ik  7 jaar geleden ineens het idee voor Breiclub.nl in mijn hoofd. Een oude vriendin van vroeger werkte als styliste voor brei-ontwerpster Gonny Albers wist ze me te vertellen. Ik heb haar meteen gecontacteerd en zo zijn we meteen aan de slag gegaan 💪

Ons eerste project was de Mystery Blanket, de Bohemian Chique. Het was meteen een meesterwerk van Gonny en er is nog steeds veel vraag naar dit patroon. De Breiclub was geboren 😍 en even later stonden we al in de Libelle! 😀😀😀

Uit de archieven: De eerste online breiclub van Nederland…

Na de eerste Mystery Blanket volgden nog vele mooie, spannende breiprojecten en even later ook haakprojecten! Met prachtige patronen, spannende nieuwe steken, mooie uitlegvideo’s en soms ook met kant-en-klare garenpakketten.

Honderden en later duizenden vrouwen en soms ook mannen sloten zich bij ons aan. En nu in 2021 vormen we een bloeiende brei- en haakcommunity.  Met beginners en gevorderden, met hakers en breiers. De rode draad (haha) is: “Haken en Breien steeds leuker maken“.

Manieren om breien en/of haken nog leuker te maken
Door al deze jaren ervaring met veel breiclubleden en een aantal topontwerpers heb ik wel een idee gekregen hoe je haken en breien steeds leuker maakt. Want het is een prachtige hobby, maar doordat je het vaak alleen doet, is er wel een risico dat je steeds hetzelfde blijft doen, of een project niet afmaakt.

Daarom heb ik ook besloten deze korte serie te maken. Om jou weer nieuwe inspiratie en ideeen te geven. Dit zijn mijn tips voor jou:

  1. Wees niet bang. Kies ook eens voor patroon met een brei- of haaktechniek die je nog niet kent. Veel mensen blijven steeds hetzelfde breien en haken, omdat dat bekend is. Maar ik merk in mijn community dat het heel veel energie kan geven, als je ook eens uit je comfortzone stapt en iets nieuws probeert.
  2. Stilstand is achteruitgang. Laat je regelmatig inspireren door nieuwe ideeën, patronen en technieken.
  3. Probeer eens iets heel anders. Wat je ook kunt doen, is een keer gaan haken als je altijd breit of andersom!
  4. Vraag eens rond om je heen of er misschien anderen zijn die ook in hun eentje zitten te breien of haken. Vorm gezellig een (online) groepje en zo meer plezier beleven aan je hobby. Voorlopig moet dat dan wel even digitaal, maar dat kan natuurlijk prima. Je kunt elkaar motiveren en tips uitwisselen, zodat jouw project op de naalden ook écht afkomt.

Aan de slag!
Heb je zin om breien of haken voor jezelf leuker te maken? Begin dan vandaag met één van deze vier tips. Bijvoorbeeld door een nieuw patroon te zoeken met een brei- of haaktechniek die je nog niet kent. Je zult merken dat het je veel energie gaat geven.

Voor veel mensen in mijn community gaat een wereld open. Want wat blijkt? Voor je het weet doe je 5 of 10 of 20 jaar min of meer hetzelfde…

Het kan ook lastig zijn om uit je comfort zone te stappen en iets nieuws te proberen. Maar als je doorzet en een goed patroon met een goede uitleg zoekt, dan gaat het zeker lukken. En dan zul je merken dat je heel trots bent op jezelf. Dat maak ik bijna dagelijks mee in de Facebook groepen van onze projecten. Superleuk!

In mijn volgende bericht… 💌
In de volgende blog ga ik je een voorbeeld geven van hoe je uit je comfortzone kunt stappen! Door bijvoorbeeld eens met een ander soort materiaal te haken of te breien.

Dat wordt superleuk, ik houd het nog even geheim. Je zult merken dat breien of haken dan ook voor jou ook steeds leuker wordt.

En nu jij…
Maar nu wil ik wat meer over jou weten … Heb jij de laatste tijd een nieuw patroon of nieuwe steek uitgeprobeerd? Hoe is dat gegaan? Scroll naar beneden onder deze blog en laat het me weten bij de reacties.

En natuurlijk, als je deze blog leuk vond en nuttig vond, zou ik het heel leuk vinden als je op de knop ‘Vind ik leuk’ klikt en deze met je vrienden deelt.

Bedankt en ik spreek je in ons volgende blog!

Liefs,
Babette

PS: Heb jij de laatste tijd een nieuw patroon of nieuwe steek uitgeprobeerd? Hoe is dat gegaan? Ik ben benieuwd! Laat het me hieronder weten, dat is ook weer inspirerend voor anderen. Alvast bedankt!

Dineke
Door

Dineke

op 22 Dec 2021

Ik ben een beginnende breister en begonnen met een herentrui in Patentsteek. Ik maak wel eens een foutje en krijg het niet voor elkaar om de steken weer op te halen 😂 dus draad door de steken onder de fout, uithalen en opnieuw verder 💪🏻 Ik ben wel lekker bezig zo 😂

H. Den blanken
Door

H. Den blanken

op 22 Dec 2021

Ik heb de ananasstukjes gedaan gehaakt, prachtig geworden

Irene Bongaerts
Door

Irene Bongaerts

op 23 Dec 2021

Probeer het een met een haaknaald. Bij een gevallen steek recht: gewoon ophalen met je haaknaald en het bovenliggende draadje erdoor halen. Bij een averechte steek: draai het breiwerk om ;)

Martine buekenhout
Door

Martine buekenhout

op 22 Dec 2021

ik brei momenteel een sjaal in entrelac. Het vroeg even wat voorbereiding, ruimtelijk inzicht en concentratie, maar het effect is zo mooi !

Karin Buurmans
Door

Karin Buurmans

op 22 Dec 2021

Ik ben nu een adventkrans aan het haken met hulstblaadjes waar je een stiksteek op moet haken was even goed lezen hoe het moest maar lukt nu wel. Ik heb ook nog een paar mysterie blanket liggen waar ik aan moet beginnen, dat ga ik volgend jaar doen als de krans af is.

Helma Gravendeel
Door

Helma Gravendeel

op 22 Dec 2021

Ben mijn hersens en handen aan het uitdagen door een eerste paar sokken Toe up en twee tegelijk te breien. Dat alles op een rondbreinaald en op continentale manier. Heerlijk. Heb nu de tijd omdat ik met prepensioen ben.

Patricia Mooren
Door

Patricia Mooren

op 22 Dec 2021

Ik heb me onlangs aangeleerd om continentaal te breien op de rondbreinaalden. Begonnen met sokken breien en ik ben nu een kussenhoes met kabels aan het breien.

Corrie
Door

Corrie

op 22 Dec 2021

Ik heb mozaïek haken geprobeerd. De eerste steek heb ik nu door, wat een effect. Nu wil ik een ander patroontje proberen, maar van de kaart lezen vind ik best moeilijk

Joke
Door

Joke

op 22 Dec 2021

Ik zou heel graag met een rondbreinaald willen breien mij lukt het nog steeds niet.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 22 Dec 2021

Joke wat lukt er precies niet?

Tineke
Door

Tineke

op 22 Dec 2021

De Zeeuwse meebreideken was voor mij de manier om nieuwe patronen te leren breien. Het zijn kleine lapjes, allemaal verschillend, die je later aan elkaar haakt. Nu bezig met een diagonale sjaal.

Greta
Door

Greta

op 22 Dec 2021

Ik heb nu een keer een mystery blanket 2020 haak deken gedaan. Ik heb het geweten zit nog in maand 1 de technieken die ik hier leer nog nooit van gehoord. Maar het lukt door steeds het filmpje te bekijken gaat langzaam maar als het dan ook gelukt is ben ik zelf trots op mij zelf het is me gelukt. Ik ben begonnen met mystery 2018 breien. Hier ben ik ook nog steeds mee bezig. Ook hier kom ik steken tegen en in vierkant breien wat ik ook nog nooit heb gedaan. Ik vind het heerlijk dan weer haken dan weer breien. En ja ik heb ook nu weer laten inschrijven voor de mysteryblanket 2021 Maar de deken van 2019 is af. Het klopt doordat je nu patronen krijgt leer je verschillende technieken die je misschien zelf niet had geprobeerd. . En in de groep staan soms oplossingen of ideeen dat je denkt die doe ik ook. Zo wordt het toch iets van je zelf en van de mystery blanket. 😀

Wietske Tinga
Door

Wietske Tinga

op 22 Dec 2021

Haken en breien doe ik al heel lang. De laatste tijd haak ik vooral. Maar tunisch haken had ik nog nooit gedaan. Dat kwam misschien ook wel omdat mijn moeder ooit had gezegd dat het veel meer garen vroeg dan 'gewoon' haken. Wel had ze me voorgedaan hie het ging. Maar daarna weer snel uitgehaald 😁. Maar met instructievideo's die ik op internet voorbij zag komen, in dit geval entrelac-haken, kreeg ik inspiratie om een dambord-deken te haken. En dat is ook heel mooi gelukt. Om het helemaal af te maken, pikte ik een stelling van de sportpagina uit de krant en haakte zwarte en witte rondjes (ook alweer een nieuwe techniek) als damstenen. Nu ben ik bezig met alweer een nieuwe techniek, in de snaggletooth-deken (mozaiek-haken). Ook erg leuk. En niet moeilijk,

Jeanne
Door

Jeanne

op 22 Dec 2021

Sinds ik n aantal jaren niet meer werk heb ik meer tijd voor haken en breien….en zalige bezigheid…Maak regelmatig wat Voorde kleinkinderen maar nu weer bezig met n vest aan t haken voor mezelf…Mij geeft t rust in mijn hoofd.

Engelina Eggenhuizen
Door

Engelina Eggenhuizen

op 22 Dec 2021

Ik ben met de mysterie blanket 2021 breien bezig. Ook ik ben uit mijn comfort zone gestapt en ben ook met de MB 2021 haken begonnen. Tot nu toe lukt het aardig!

Klaasje
Door

Klaasje

op 22 Dec 2021

Ik heb onlangs voor het eerst iets met ajourdteek Geberit,was erg leuk om te doen.

Bea
Door

Bea

op 22 Dec 2021

Ik haak en brei al heel erg lang, de laatste jaren is het alleen nog haken. Ik ben nu bezig met een deken voor mijn kleinzoon, dit doe ik met de haak methode corner to corner, heel leuk

Nelly
Door

Nelly

op 22 Dec 2021

Ik heb voor t eerst de blanket stich geprobeerd..heerlijk weghaken..mijn deken vordert gestaag👍

Nell
Door

Nell

op 22 Dec 2021

haken heeft mijn voorkeur, maar dat komt doordat ik veel snap, maar een gevallen steek nooit goed op kan rapen en als mijn steken van de pen glijden heb ik een giga probleem hoe ze er weer op moeten;-) Na sjaals, omslagdoeken heb ik nu kerstballen gedaan zo leuk. En regelmatig waag ik mij ook aan een sleutelhanger voor de kleinkinderen, een zwerkbal (Harry Potter fan)een flamingo en nu bezig aan Pikachu. dat is een gepriegel en vraagt veel van mijn handen, dus af en toe......maar genieten.

Els
Door

Els

op 22 Dec 2021

Vorige week was ik een bakkie koffie bij mijn tante van 81 aan het drinken. Zij leerde me tunisch haken. Ik dacht dat het heel moeilijk was, maar de basissteek was dat niet. Ik heb nog geen idee wat ik ermee ga maken,

Katleen
Door

Katleen

op 22 Dec 2021

Mijn eerste Top-down trui gebreid, en er volgen er zeker meer, was zo leuk om te doe.

lia
Door

lia

op 22 Dec 2021

Ik heb helaas niets nieuws geprobeerd…. Ik doe aan tunisch haken en daar zijn helaas heel weinig patronen van te vinden…

Annick
Door

Annick

op 22 Dec 2021

Ik ben Annick en ben weer beginnen breien doordat ik in de lockdown m'n hobby als muzikant niet meer kon uitoefenen en iedere avond niets meer om handen had. Intussen al verschillende truien en steken uitgeprobeerd en nu voor het eerst een trui met rond breinaalden aan het breien. Ik ga met mijn moeder 1 keer in de week naar een brei clubje, echt gezellig.

cora
Door

cora

op 22 Dec 2021

Hoi ik ben Cora en ik ben net begonnen met haken dus echt een beginner. Op het moment ben ik bezig met arimiguri haken en alleen met vasten tot nu toe. Laat ik eerst dat maar goed onder de knie krijgen.

Ingrid
Door

Ingrid

op 22 Dec 2021

Ik brei al vanaf mijn zesde (nu 62 jaar) en heb al heel wat breisels (vooral truien) gemaakt met kabels en patronen in meerdere kleuren. Pas een prachtige sjaal gemaakt met verschillende ajoursteken (streep, bogen en golven) in mooie blauw/grijze kleuren. Het kost veel concentratie, maar beleef hier ook veel plezier aan! Ik zou nu ter afwisseling wel willen haken. Ben een beginner en twijfel, zou gewoon een keer moeten doen.

Nele
Door

Nele

op 22 Dec 2021

Een hele poos babysokjes gebreid maar nu sokken voor mijn echtgenoot maat 47 en van teen naar boord Heerlijk om te doen erg ontspannend Daarnaast een muts gehaakt nu alles nog afhechten en dan door naar een vest en dat breien waar je dan als t klaar is voor de rits of knopen de schaar in moet zetten (stieken oid) ga ik zeker proberen.

Fimke
Door

Fimke

op 23 Dec 2021

Ik heb de uil en de driekoppige hond uit het Harry Potter boek gebreid. Ik had voor de hond ook nog ander garen ( dik en dan weer dun) gebruikt. Twee blije kleindochters! Nu voor de kerst haak ik engeltjes waarbij het patroon steeds verder geperfectioneerd wordt.

anneke reilman
Door

anneke reilman

op 24 Dec 2021

Hoi!, Ik heb laatst de sterrensteek gedaan met haken. heb een leuk dasje gehaakt ermee voor mijn kleinzoontje van 8 maanden. Ook heb ik apart de letter B gehaakt en erop vastgemaakt. Superleuk!

Diana Zuidema
Door

Diana Zuidema

op 24 Dec 2021

Ik heb net voor het eerst met een loom een windlicht gemaakt en nu ook voor het eerst sokken. Eerste sok bijna af en die hiel vond ik nogal wat maar het ziet er goed uit dus vandaag of morgen met de 2e sok beginnen. Echt leuk om te doen na vele truien en vesten gebreid te hebben.

Ans Vogelenzang de Jong
Door

Ans Vogelenzang de Jong

op 24 Dec 2021

ik kijk meestal op facebook en bekijk verschillende tutorials en het lukt me altijd wel om de steken te haken. Ik beleef daar veel plezier aan en maak steeds weer wat anders met een bepaalde steek.

wietskevierkant@gmail.com
Door

wietskevierkant@gmail.com

op 24 Dec 2021

wietskevierkant@gmail.com Hoi ik voor een lange tijd geleden weer mooie sokken wol besteld En nu aan het breien op een rond breinaald tot nu toe gaat het goed Groetjes

Corry van Dongen
Door

Corry van Dongen

op 25 Dec 2021

Ik heb een vest patroon met verschillende kabels en verkorte toeren voor mijn schoondochter van een vest wat haar te klein was geworden uitgedokterd,Het was een hele uitdading.Zo gauw ze me de wol brengt kan ik gaan breien..

Marijke
Door

Marijke

op 25 Dec 2021

Ik vind het leuk om nieuwe, uitdagende patronen te breien. Ik heb nu geëxperimenteerd met de jojohiel. Bevalt heel goed. Ik probeer graag iets nieuws uit.

Esther
Door

Esther

op 25 Dec 2021

Ik wil graag een trui breien maar het lukt steeds niet zou willen dat het mij ook eens lukt HELP

Lies Van Passel
Door

Lies Van Passel

op 03 Jan 2022

Ik ben een beginnend breister en ben nu bezig met een kabeltas. (Het is de eerste keer dat ik een kabel brei.) Mijn volgend project is een haarband met rondbreinaalden. Ik hoop in 2022 veel vaker te breien en ook meer projecten af te werken. :)

Gerry Copal
Door

Gerry Copal

op 11 Nov 2022

Hallo. Enige ervaring in breien heb ik wel, maar ik gebruik toch vaak dezelfde soort steken/patronen. Daarom vind ik de mystery blanket echt spannend. Eerst nog een trui afwerken en dan kan het avontuur beginnen. Heel veel zin in!

Wilma
Door

Wilma

op 12 Nov 2022

Hallo, veel gebreid en er staat nog 1 ding op mijn verlanglijstje en dat is een Noorse of Scandinavische trui met zo’n rond bovenstuk. Als verschillende patronen bekeken maar kom er niet uit. Ik hoop dat jullie dat een keer willen doen i.p.v. deken

Reactie plaatsen