Sokken breien in oktober
Sokken breien in oktober

Oktober, dat is toch wel echt de herfstmaand! Blaadjes, kastanjes en eikels vallen van de bomen en de herfstvakantie valt ook altijd in deze maand.

Het kan nog heerlijk weer zijn en toch kan het ook al behoorlijk afkoelen. Het is een goede maand om sokken te breien, dan zijn ze mooi op tijd klaar voor als het echt koud wordt. Zou dat de reden zijn dat op social media de bijnaam voor deze maand #soktober is?

Dat zijn sokken die ik in het afgelopen jaar gemaakt heb, over de blauwe babysokjes schreef ik deze blog voor Breiclub.nl.

Het patroon voor de raketijsjes-sokken is voor leden van Breiclub.nl gratis beschikbaar.

Op dit moment doe ik zelf mee aan een sokken-knitalong. Voor als je niet weet wat knitalong inhoudt: je breit tegelijk met meerdere mensen aan een bepaald patroon. Je doet dat allemaal op je eigen plek en deelt je vorderingen op Instagram of Facebook, soms in speciale groepen.

Omdat ik vrij veel blogs schrijf, heb ik ook veel projecten “nodig”. Het leek me leuk om nu eens in oktober sokken te breien. Toen kwam ik op Instagram de #socktoberparty tegen. Er wordt gewerkt met een patroon dat gratis te downloaden is via Ravelry. Het patroon is leuk, volgens mij ook heel goed te doen voor beginners. Het is de bedoeling dat je op 31 oktober een sok klaar is, wat heel goed te doen is. Geen tijdsdruk, altijd fijn. Iedereen mag ook met eigen garen meedoen, dus het is heel erg laagdrempelig.

Ik zocht in mijn voorraadden vond nog heel veel sokkengaren! Ik heb gekozen voor deze paarse bol die ik heel lang geleden op een markt vond in een afprijsbak.

Heel leuk om nu eens volgens een ander patroon sokken te breien! Zo heb ik nu een boord met gedraaide rechte steken gemaakt, dus afwisselend 1 gedraaid recht, 1 averecht. Dat levert een heel rekbare boord op:

Het patroon is ook heel goed te doen, het zijn rechte steken met regelmatig een afgehaalde steek ertussen. Wat een leuk effect!

Zelf houd ik met tot nog toe eigenlijk helemaal aan het patroon. Op Instagram zie ik dat andere deelnemers hun eigen inbreng hebben. Ik heb al gezien dat iemand ze “toe up” breit, dat houdt in dat ze met de teen begint. Er wordt ook veel dikker garen gebruikt, dan moet je het aantal steken aanpassen. Er wordt gebreid op 4 of 5 naalden of een rondbreinaald en er zijn mensen die twee sokken tegelijk breien. Ook kun je ervoor kiezen om een andere hiel of teen te gebruiken. Dat is het leuke: het worden uiteindelijk je eigen sokken en er komt heus geen sokkenpolitie langs om te controleren of je het wel precies gedaan hebt zoals in het patroon staat 😉

Ondertussen brei ik lekker verder aan dit fijne patroon. Hmmm, ik heb vorig jaar deze mooie bol kerstgaren gekocht. Misschien wordt het tijd om die om te toveren in een paar heuse kerstsokken. Het is eerder kerst dan je denkt!

Op Instagram kun je alle inspiratie vinden bij #socktoberparty.

Het patroon dat gebruikt wordt is van Tangled Bekkah en vind je hier op Ravelry

Brei jij ook sokken in oktober?

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!

Bianca
Door

Bianca

op 22 Oct 2021

Jij hebt nog een bol 2020 liggen... fijn garen. Gisteren is bij mij de 2021 binnen gekomen :)

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 22 Oct 2021

O, leuk! Maar ik ga eerst deze op breien, hoor!

Reactie plaatsen