8 geheimen over leren breien en haken - Breiclub.nl
8 geheimen over leren breien en haken

Vandaag wil ik graag 8 geheimen delen over leren breien en haken. Door jaren brei- en haakervaring heb ik verschillende handige weetjes opgedaan.

Ik ben vast niet de enige die tips of “breigeheimen” heeft, maar als je een beginnende breister of haakster bent: doe je voordeel ermee!

Voor mijn medebreisters die extra tips hebben: laat ze onder het artikel achter!

Geheim 1: nieuwe bol garen

Begin altijd met een nieuwe bol aan het begin of het einde van een breinaald. Dan kun je er vervolgens voor kiezen om de draaduiteinden gelijk in de eerste toer mee te breien of te haken. Ikzelf vind het mooier om achteraf de draad met een stopnaald weg te steken als ik de panden aan elkaar hebt genaaid.

Er is ook een manier om een nieuwe draad met een dubbele knoop aan de oude draad vast te maken en deze knoop is niet te zien in je breiwerk.

Geheim 2: afwerken

In veel patronen worden de halsbiezen en armbiezen apart gebreid en later met een stiksteek aan de panden genaaid. Ik vind het fijner werken om de steken vanaf het pand op te zetten en vervolgens de halsbies of armbies te breien. Dit doe ik het gemakkelijkst door de steken op te nemen met een haaknaald en deze vervolgens over te zetten op de breinaald.

breigeheimen1 leren breien

Geheim 3: leer van anderen

Kijk in je omgeving of je iemand kent die al haakt of breit en vraag of diegene het even voordoet, dus leer van anderen. En als je een steek laat vallen of je ontdekt een foutje eerder in het werk, haal je werk niet gelijk uit, maar vraag even om hulp om de steek op te halen en kijk of het foutje nog hersteld kan worden.

TIP: Heb je niemand in de buurt? Probeer het antwoord dan op deze website te vinden door de zoekfunctie te gebruiken aan de rechterkant.

Geheim 4: naalden uittrekken

Moet je een paar naalden uittrekken? Pak dan een van je breinaalden en steek die door de steken van de naald die onder de fout zet en trek dan pas uit, dan hoef je de steken niet opnieuw op te naald te zetten.

breigeheimen2 leren breien

Geheim 5: blijf oefenen

Als je begint met haken of breien, blijf oefenen en hou er rekening mee dat je wel eens opnieuw moet beginnen. Laat je niet ontmoedigen, want het eindresultaat maakt alles weer goed.

Geheim 6: meten is weten

Controleer je werk door te meten en te steken te tellen en maak een proeflapje: zeker bij afwijkende wol. Niets is zo frustrerend dan dat je eigen gebreide trui net te groot of te klein uitvalt.

Geheim 7: keep it simple

Begin niet te groot en te moeilijk, zoals met een trui, vest of plaid, maar begin met een sjaal, col of tas. Je hebt sneller resultaat en de breipatronen zijn gemakkelijk om te volgen.

Geheim 8: maakt het gezellig

Maak breien en haken gezellig en sluit aan bij een breiclub. Ik geef nu zo’n anderhalf jaar breiworkshops en vind het superleuk om anderen ook enthousiast te krijgen om te breien en te haken. Ik werk nu met een vast groepje dat regelmatig bij elkaar komt om met elkaar te breien en te kletsen en brei- en haaktips met elkaar te delen.

TIP: Mocht je nu geen tijd of zin hebben om naar een Breicafé bij jou om de hoek te gaan, dan kan je natuurlijk ook vanaf 1 september lid worden van Breiclub.nl. Dan kan je online gezellig (beter) leren breien en haken én je kunt je verhaal of vragen kwijt bij in de geheime FB-pagina.

Heb jij nog andere geheimen die je met ons wilt delen? Deel ze hieronder met ons.

Angelique
Door

Angelique

op 29 Jun 2014

Hoi Gabrielle, Dank je voor de tips. Ik ben vooral blij met tip 4 want die kende ik nog niet.Mijn tip is de bol van binnenuit te beginnen zodat de bol niet steeds wegrolt.

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 29 Jun 2014

Hallo Angelique, Graag gedaan. Leuk om te horen dat je nog wat hebt aan mijn tips. Jouw tip om van binnenuit te beginnen aan een bol is ook een goede tip. Ik doe dat meestal niet bij heel pluizig garen omdat dit nog wel eens in de knoop kan raken.

Anneke Olde Reuver
Door

Anneke Olde Reuver

op 29 Jun 2014

Ik wacht met spanning af op de geheime breiclub;-) ben inmiddels 57 en brei vanaf mijn 7 de er zijn wel heel veel haak community 's maar voor breien weinig tot niets online te vinden! Vind het heerlijk om jullie tips te lezen en herken er uit de praktijk veel van ,door schade en schande veel geleerd. En wanneer je bol of meerdere bollen hebt die wegrollen,er staat genoeg in je keukenkast die je helpen dat te voorkomen van diepvriesbakjes,theepot etc je kunt het allemaal gebruiken om weerbarstige bollen bij je te houden ,zelfs bij een theepot kun je de tuit als draadgeleider gebruiken!

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 29 Jun 2014

Wat leuk om te lezen dat er van alles bij wordt gehaald om weerbarstige bollen in het gareel te houden. Ik herken dat zelf vooral als ik met meerdere bollen en kleuren gelijk aan het breien ben. Dan zit ik in het midden met allerlei bollen om me heen die precies op volgorde liggen.

Groet Ireen burgmanireen@gmail.com
Door

Groet Ireen burgmanireen@gmail.com

op 04 Apr 2018

Ha daar heeft mijn man een breitol voor gemaakt ook voor de verkoop op de kofferbak markt en in het Breicafe bij mijn schoonzus in den burg werkt goed zeker als je met meer kleuren tegelijk breid.

gerda
Door

gerda

op 29 Jun 2014

ik brei zelf al heeeeeeeel veel jaren en vind het leuk om te lezen hoe je beginnende haaksters en breisters helpt en een hart onder de riem steekt.

annie van beneden
Door

annie van beneden

op 29 Jun 2014

graag de prijs van het abonnement

Babette
Door

Babette

op 02 Jul 2014

Dag Annie, 31 augustus lanceren we het Breiclub.nl abonnement. We zullen dit aankondigen per mail, op de website én via Facebook. Houd ons daarom even in de gaten en dan zal je alle informatie vanaf 31 augustus kunnen bekijken, incl. de prijs. Ondertussen veel breiplezier!

Joan
Door

Joan

op 30 Jun 2014

Wat gaat de prijs worden van een abonnement?

Babette
Door

Babette

op 02 Jul 2014

Dag Joan, 31 augustus lanceren we het Breiclub.nl abonnement. We zullen dit aankondigen per mail, op de website én via Facebook. Houd ons daarom even in de gaten en dan zal je alle informatie vanaf 31 augustus kunnen bekijken, incl. de prijs. Ondertussen veel breiplezier!

marian timmer
Door

marian timmer

op 27 Jul 2014

ik vind dit leuk.begin met kleine makkelijke dingen,dan krijg je vanzelf door hoe het moet. ik denk dan ooooo,gaat dat zo ,gewoon proberen,dan kom je vanzelf verder. tip 4 vind ik geweldig,het kan een crime zijn hoor als je wat aantal nld moet uithalen .goede tip bedankt

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 28 Jul 2014

Hallo Marian, wat leuk om te lezen dat mijn tips je helpen.

J.Schroders
Door

J.Schroders

op 18 Jul 2018

Hallo, ik brei ook al jaren, maar tip 4 kon ik niet, dank hiervoor, groetjes J

Marielle
Door

Marielle

op 08 Nov 2018

Omdat ik tricotsteek breien wat saai begon te vinden, heb ik een dikke en een dunne naald gebruikt. De dikke naald voor de rechte steken kant. Verbluffend leuk resultaat

Carla
Door

Carla

op 13 Nov 2018

in plaats van afkanten en schouder aden aan elkaar naaien, kant ik beide panden tegelijk af. Hbe de 2 panden, met de goede kant naar binnen op elkaar liggen en brei 1 steek van de voorste en 1 steek van de achterste naald steeds samen en kant zo af. Geeft een mooie naad en is veel minder werk.

Greet
Door

Greet

op 26 Nov 2018

Bedankt voor de tips, eenvoudig maar zéér doeltreffend !

Tinneke
Door

Tinneke

op 17 Dec 2018

Ik ben een beginnende breister en vind de tips (vooral tip 4) erg handig. Bedankt!

Wenderickx rika
Door

Wenderickx rika

op 31 Jan 2019

Garage had ok geweten wat een abonnement kost . Ik Ben een beginneling En heb van Jullie al wat geleerd

Philippine
Door

Philippine

op 09 Jan 2021

Hoi,tip 4 vindt ik erg handig,hoef je nooit meer het breiwerk helemaal uit te halen als je een fout hebt gemaakt

Reactie plaatsen