hangmat breien voor je huisdier...
hangmat breien voor je huisdier...

Ik dacht een leuk hangmatje voor, of je huisdieren, maar ook je knuffels, barbies kunnen erin en wie weet wat nog meer?
Hoe kom je op zo’n idee? Uiteraard een beetje geleid door de onderwerpenlijst en dan gaan fantaseren wat je ermee kunt.
Dat is ook het leuke van een blog maken dat je zelf ook niet altijd weet welke kant je opgaat en zeker met dit plan was dat zo.

Dus het was iets met dieren, mandjes etc dus ik dacht een hangmatje is wel een leuk idee. Vroeger hadden wij een aantal ratten en daar maakte ik ze regelmatig van stof voor en daar hadden ze de grootste lol mee. En deze twee kwamen ook al kijken wat ik aan het doen was haha.
Met dat in mijn achterhoofd begonnen we aan dit projectje, eerst maar eens een leuk bolletje wol uitgezocht. Het voordeel van, van alles in huis hebben zeggen we dan maar.

Wat gezocht op internet voor afmetingen en dat soort dingen en dan nog een steek verzinnen. Gezocht op hangmatsteek , niet gevonden dus dan zelf maar aan de slag en gaandeweg is er eigenlijk wel iets heel moois uitgekomen al zeg ik het zelf. Ik kon deze steek nog niet, weet echt niet of hij al bestaat maar voor nu heb ik hem Yo’s Hangmatsteek genoemd.

Dan aan de slag met een patroon:
Ik heb voor deze hangmat 49 steken opgezet met naalden die veel groter zijn dan het etiket van het bolletje wol aangeeft. De gedachte hierachter was dat het dat het dan veel losser wordt en de gaatjes groter worden. Het echte hangmat idee dus eigenlijk .
De eerste vier naalden gewoon recht breien zodat er twee ribbels ontstaan, een soort van boord als zijkant zo zag ik het tenminste.
Dan de volgende vier naalden steeds herhalen tot de gewenste lengte of breedte is bereikt voor de hangmat met jouw doel want daar zit het verschil in afmetingen natuurlijk, maak je hem voor een kat zal hij flink groter moeten worden, voor een rat misschien zelfs nog wel kleiner en voor een knuffel hangt het natuurlijk af van de grootte van die knuffel.

Oké, het herhalende patroon van vier naalden is als volgt:
Naald 1: 3 kantsteken, die brei je altijd gewoon recht, dan 1 omslag, 1 recht, dit herhaal je tot je drie steken over hebt en dan doe je daarvoor nog 1 omslag en dan weer 3 kantsteken rechts.
Naald 2: Je breit alle steken en omslagen rechts.
Naald 3: 3 kantsteken rechts breien, dan de steken twee aan twee averechts samen breien. Dat mag je ook rechts doen alleen averechts is het makkelijker de steken samen op te pakken dus ik heb het averechts gedaan. Je komt dan weer terug op 49 steken, komt dit niet zo uit dan stop je op vier steken van het einde en brei je de eerste twee daarvan rechts samen als 1e kantsteek.
Naald 4: Alle steken weer rechts

Dit herhaal je dus steeds tot de lengte die je wil hebben. Bij mij werd het eigenlijk zo breed dat ik dacht weet je ik maak er de lengte van anders kan ik onderhand zelf in die hangmat tegen de tijd dat hij klaar is. Het was dus eigenlijk mijn bedoeling om die twee rijen ribbels aan de zijkanten te hebben waar je de hangmat mee ophangt, daar heb ik nu dus een rand van drie steken ribbel. Het effect is net iets anders en zo vind ik het ook veel mooier voor mezelf. Zo zie je dat je gaande weg niet altijd daar uitkomt waar je van tevoren aan denkt en dat maakt juist handwerken in mijn ogen zo leuk.
Persoonlijk vind ik ook de verkeerde kant van het breiwerk leuker als de goede kant dus draai ik hem ook nog eens om. Pas als je er de hangmat iets uitrekt zie je de steek in zijn volle glorie. Ik vind hem zo leuk om te doen dat ik denk ik een soort van zomertopje van deze steek ga maken met een heel dun katoentje of zo, lekker luchtig voor de warme dagen die eraan zitten te komen.
Oké, het breiwerk zit er op mijn hangmat heeft nu ongeveer een afmeting van 18 x 45 cm gekregen en nu de afwerking om er een echte hangmat van te maken.

Ik haak er een rand vasten omheen voor een beetje stevigheid, dit is niet noodzakelijk als je niet van haken houdt. Ik heb dat met haaknaald 3 gedaan voor wat stevigheid. Daarna nog een rand omdat dat er toch mooier uitziet en ook nog aan de smalle kanten minderingen gedaan. Het hele korte zijkantstukje steeds twee vaste samen haken. ( steek wel ophalen op naald dan tweede steek ophalen op naald en dan de draad door de drie lussen heen afwerken. Zo wordt de zijkant iets of wat smaller en blijven er beter dingen in zitten straks.

Dan nog de touwtjes om hem op te kunnen spannen, of je neemt daar gewoon wat draadjes voor die je op het einde met een knoop vastzet en gebruikt dat om op te hangen of je haakt wat kettingen met lossen en doet dan hetzelfde.

Het eindresultaat is tien keer leuker geworden dan ik dacht want eerlijk geloof me ik hikte hier behoorlijk tegenaan maar uiteindelijk met een dosis fantasie is het toch een leuk projectje geworden en zeker als blijkt dat er dan ook een nieuwe steek is geboren hierdoor de Yo’s Hangmatsteek hier zie je hem nog eens vergroot.

En mocht het nou helemaal niet bevallen kun je altijd nog een kant dichtmaken en er een soort van netjes of mutsje van maken , hier heb ik maar geen foto’s van gemaakt.
Wie weet wat jullie hiervan kunnen gaan maken laat het me zeker weten.
Hopelijk hebben jullie van dit patroontje en deze steek een hoop plezier. Het leuke van dit soort dingen is dat iedereen met zijn eigen kunnen en fantasie er iets super leuks van kan maken.
Laat je me weten wat je ermee gaat doen?

Lieve groetjes en tot een volgende keer
Yolande

Aleida Høm
Door

Aleida Høm

op 25 Jun 2020

Goedenmorgen Yolande. De hangmat. Wat een leukerd. ben meteen resten wol gaan verzamelen. Echter het woord Recht, wanneer bedoel je RECHT of RECHTS in de herhaling van de 4 naalden

Yolande
Door

Yolande

op 29 Jun 2020

Hoi Aleida, ik snap wat je bedoelt, op de vierde naald brei je alle steken rechts zodat er weer een ribbel ontstaat en die vier naalden herhaal je totdat de gewenste lengte is bereikt. Hoop dat het zo duidelijk is? Groetjes Yolande

Aleida Høm
Door

Aleida Høm

op 25 Jun 2020

Goedenmorgen Yolande. De hangmat. Wat een leukerd. ben meteen resten wol gaan verzamelen. Echter het woord Recht, wanneer bedoel je RECHT of RECHTS in de herhaling van de 4 naalden Uw reactie: “dubbele reactie” wat wordt ermee bedoeld?

Aleida Høm
Door

Aleida Høm

op 25 Jun 2020

Goedenmorgen Yolande, Wat leuk idee,de hang t. Ben resten wil aan het verzamelen. Leuk cadeau aan de kleinkinderen voor hun knuffels . Maar het woord RECHT of RECHTS in de herhaling van de 4 naalden ??R

Aleida Høm
Door

Aleida Høm

op 25 Jun 2020

Bij de hangmat: Bedoelt u RECHT of RECHTS in de 4 herhalingen?

Reactie plaatsen