Shetlandkant breien: een boekbespreking - Breiclub.nl
Shetlandkant breien van Elizabeth Lovick: een boekbespreking

Shetlandkant breien van Elizabeth Lovick: een boekbespreking

Het boek ‘Shetlandkant breien’ van Elizabeth Lovick is mijn nieuwste aanwinst! Enige tijd geleden kreeg ik zomaar de kans om een boekenwinkel binnen te stappen.

Ik was eigenlijk op zoek naar een haakbijbel (maar die was nog niet uit op dat moment), toen mijn oog viel op dit boek. Shetlandkant breien van Elizabeth Lovick.

Ik bespreek vandaag het boek met de conclusie: kopen of niet kopen?

Auteur Elizabeth Lovick

Ik volgde Elizabeth Lovick al een poos op Twitter, dit mede omdat we samen wel eens in het blad Yarnwise, en voor die tijd in Yarn Forward een publicatie hadden. Elizabeth is gespecialiseerd in kantbreien, en ook in Fair Isle – inbreiwerk met de fijnste motieven die ik tot op heden heb gezien. En de Nederlandse vertaling is gemaakt door Ammerins Moss – de Boer.

Ik had kort daarvoor ook ja gezegd, om voor Monique Boonstra een ontwerp te testen – een prachtige shawl in shetland kant, en dit was dus mijn kans om aan meer informatie te komen.

Ik liep dus de winkel uit, met dit boekje, en nog een andere, die ik later zal bespreken.

shetlandkant breien

Voor beginnende kantbreisters

En dan bedoel ik beginnende Shetlandkant breisters. Liz neemt je eerst mee naar Shetland. Ze illustreert aan de hand van een stukje geschiedenis, en enkele prachtige foto’s van de natuur en museumstukken waar bij haar de liefde voor kant vandaan komt.

In het hoofdstuk wat daarop volgt neemt ze de materialen door, wat kun je wel, en wat liever niet gebruiken tijdens het kantbreien. Heel belangrijk om dit goed te lezen, voor je begint. Dan volgen de basistechnieken, met illustraties, en uitleg over de steekverhouding en hoe je teltekeningen moet lezen.

Ook behandelt zij, hoe je je kantbreiwerk moet spannen, hoe je foutjes op kunt lossen in je werk, en hoe je steken opneemt langs je breiwerk. Ook het mazen komt aan bod – soms worden randen niet gebreid maar gemaasd. Lees het op je gemak door.

Zelf ontwerpen

Vanaf bladzijde 32 in het boek neemt Liz je mee in het proces van het zelf ontwerpen van Shetland kant.

Ze leert hoe je kunt meerderen, hoe je  garen en patronen combineert, en hoe je teltekeningen zelf kunt gaan schrijven. Maar ook het belang van proeflapjes komt weer aan de orde; het is een kwestie van proberen, proberen, proberen.

Vanaf pagina 48 volgt dan een heel uitgebreid stekenoverzicht, verdeeld in diverse niveaus. Dit wordt begeleid met een geschreven uitleg, en met een teltekening, zodat je zelf kunt kiezen wat het meest praktisch is om te gebruiken.

Projecten

Vanaf pagina 120 volgen een aantal projecten, waar direct mee gestart zou kunnen worden. Een ragfijne kantshawl, of, met grover garen een muts en sjaal… ik vond zelf het babysetje erg mooi om te zien. Of de shawl van pagina 140… Je kunt eigenlijk direct starten.

Het boek eindigt met een symbolenlijst, en een dankwoord aan iedereen die meegeholpen heeft. Daar kom ik weer een bekende naam tegen: Ashley Knowlton… zij is bekend als tech-editor en verstaat haar vak!

Ze besluit met een garenverantwoording, en er is een lijst van Nederlandse leveranciers van kantbreinaalden en opspansets.

Mijn conclusie

Die mag ondertussen duidelijk zijn; het boek “Shetlandkant breien” mag niet ontbreken, als je meer wilt leren over kantbreien en Shetlandkant in het bijzonder.

Qua prijs en kwaliteitverhouding denk ik dat het boekje zijn geld meer dan waard is, al is het alleen al dat je enorm veel kunt leren over kantbreien, en het ontwerpen van eigen shawls. Een pareltje in je boekenkast dus!

shetlandkant breien

Verantwoording

Shetlandkant breien, een uitgave van Librero.

Coverfoto: ©Librero.nl

Kostprijs: €9,95

Onder meer te vinden bij Boekenvoordeel.

Welke boeken over kantbreien heb jij in je kast staan? En welke zou je nog graag eens willen hebben? 

Reactie plaatsen