Designer interview: Deirdre Lejeune (deel 1) - Breiclub.nl
Designer interview: Deirdre Lejeune (deel 1)

Nederland en België kennen vele goede ontwerpers op het gebied van haken en breien. Deze personen zijn echter vaak minder goed bekend dan de grote “grote namen” op breigebied. Daarom in deze blog de spotlight op een van mijn favoriete designers uit de benelux: Deirdre Lejeune

1. Deirdre, wat ontzettend leuk dat je dit interview met mij wilde doen. Zou je me iets over jezelf willen vertellen?

Ik ben 37 jaar, moeder van 2 kleuters, ik werk in het culturele veld en ben daarbuiten vooral heel veel creatief bezig. Ik ben opgegroeid in een gezin waar hobby’s en dingen maken een belangrijke plaats innamen.

Mijn vader maakte wijn, mijn moeder kloste kant en borduurde, al mijn tantes naaiden hun eigen kleren,… dit was bij ons de normale gang van zaken. Ik heb dingen maken dus met de paplepel meegekregen.

Ik heb altijd veel genaaid, gebreid en gehaakt, en sinds 2014 ben ik intensief bezig met het creëren van breipatronen. Daarin vind ik de perfecte mengeling van het creatieve en het analytische, want een patroon moet wel kloppen natuurlijk!

Deirdre-Lejeune-IMG_2617_crop_medium2

© Deirdre Lejeune

2. Het handwerken zat er bij jou waarschijnlijk dan al vroeg in! Hoe heb je breien geleerd, en natuurlijk ook: wat motiveert jou om nu de naalden op te pakken?

Ik leerde haken en breien op de lage school. Dat hoorde er gewoon bij in die tijd, ik zat op een typische Vlaamse meisjesschool die gerund werd door nonnen. We begonnen met kleine, simpele projectjes en na enkele jaren breiden we ook in het rond met 5 naalden. Erg indrukwekkend vonden we dat toen!

Ik ben nadien altijd blijven haken en breien, vaak met lange tussenperioden, en heb ook altijd veel genaaid. Toen mijn oudste zoontje geboren was, ging ik op zoek naar alles wat met wasbare luiers te maken heeft, en toen zag ik in een winkel heel simpele gebreide wollen overbroekjes die best wel prijzig waren. Dat kon ik natuurlijk beter zelf doen! Toen begon de zoektocht naar patronen, en was het vuur weer volop aangewakkerd. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met breien, deels omdat er online zoveel interessante patronen en technieken te ontdekken zijn.

3. De grote variatie aan technieken is ook iets wat mij bezig houdt. Bij elke nieuwe techniek die ik tegen kom moet ik iets uitproberen, wat vaak tot een nieuw ontwerp leidt.

Waar kan jij echt niet zonder bij het breien? Dan denk ik vooral aan elke items of hulpmiddelen voor jou onmisbaar zijn.

Sinds ik een set rondbreinaalden met verwisselbare punten heb aangeschaft, heb ik eigenlijk niet meer op rechte naalden gebreid, behalve soms op sokkennaaldjes. Het is zo handig dat je je project zo makkelijk mee kan nemen, de punten kan vervangen, een langere of een kortere kabel kan nemen, … Verder hou ik graag een haaknaald bij de hand, en ik heb een heel handig elektronisch toerentellertje dat je op je duim schuift.

Deirdre-Lejeune-IMG_2469

© Deirdre Lejeune

4. Ik ben ook dol op mijn rondbreinaaldenset! Kan echt niet meer zonder… 

Je hebt al een beetje aangegeven naar hoe het zelf ontwerpen bij jou begon, zou je daar wat meer over willen vertellen?

Ik heb meestal een duidelijk beeld in mijn hoofd van wat ik met een bepaald garen zou willen maken. Meestal ging ik dan op zoek op Ravelry naar een patroon, en vond er ook vaak eentje, maar soms ook niet. Dat is natuurlijk onvoorstelbaar, als je ziet hoeveel patronen er online beschikbaar zijn, maar het toont toch ook weer aan dat breien ongelimiteerde mogelijkheden schept voor nieuwe creaties. Er zijn altijd nieuwe concepten, nieuwe ideeën en combinaties.

Hoe meer ik erover nadacht, hoe interessanter het werd om zelf patronen te creëren. Ik ben altijd een “maker” geweest, als ik zelf iets kan maken wil ik het liever niet kopen. Ik zag hoeveel gemakkelijker het geworden was om in deze digitale, geconnecteerde wereld iets van jezelf online te brengen, en dat sprak me erg aan. Er zijn zo veel grenzen weggevallen!

5. Wellicht is het zijn van een “maker” inderdaad een belangrijk kenmerk van een ontwerper. Ik weet dat dit voor mij zeker weten ook het geval is.

Met het ontwerpen, hoe zou jij jouw stijl omschrijven?

Dat vind ik een erg moeilijke vraag. Ik ben niet beginnen ontwerpen met een bepaalde stijl in gedachten. Ik ontwerp nog steeds de dingen die in mijn hoofd opkomen, al veranderen ze vaak nog tijdens het creatieve proces. Misschien kan ik na een twintigtal patronen zelf een lijn ontdekken?

Stay tuned voor deel 2 van dit interview!

Reactie plaatsen