Breinaalden - Breiclub.nl
Breinaalden

Laten we het eens hebben over waar geen enkele breier zonder kan – breinaalden!

Ik geef les aan vooral de beginnende breier, van deze breiers krijg ik met regelmaat dezelfde vraag: Welke breinaalden ze nu moeten gaan gebruiken.

Ik vind dat dus een hele goede vraag maar meteen ook een hele lastige.

Volgens mij heeft iedere breier zijn eigen voorkeur maar ligt het ook aan het project van wat je wil gaan breien.

In deze blog wil ik graag een aantal rondbreinaalden met elkaar vergelijken, met in mijn achterhoofd houdend dat ik natuurlijk mijn persoonlijke voorkeuren heb en niet met ieder merk even veel ervaring heb.

Graag hoor ik dan ook jullie ervaringen!

Nu is het zo dat de rondbeinaald bezig is met een opmars in Nederland, steeds meer patronen worden geschreven voor de rondbreinaald. In overleg met miijn leerlingen leer ik ze dan ook breien op een rondbreinaald.

breinaalden-5Meestal beginnen we met de rondbreinaald met een vaste verbinding. Dit is een product waarbij de naalden vast zitten aan een lijn.

 

Je bent met deze naald meteen klaar om te gaan breien, je zit echter wel vast aan de lengte van de koord. Dit is niet aan te passen.

breinaalden-1Als het breien met een rondbreinaald je goed bevalt zou je gaan kunnen kijken naar rondbreinaalden met een verwisselbare punt.

Hierbij zijn de breipunten verwisselbaar, dit wil zeggen dat de punten te verwisselen zijn voor een andere maat breipunt. Als je meerdere punten hebt en koorden en je hier tussen wisselen.

Van deze variant zijn mooie sets beschikbaar waarbij je meerdere punten van meestal maat 3mm tot 8mm krijgt met verschillende lengtes van de koorden.

Een mooi verjaardagkado bijvoorbeeld, ze zijn misschien wat duur in aanschaf, echter heb je nu wel meerdere breinaalden en dus meer mogelijkheden.

breinaalden-4

Deze set van Knitpro is hier een mooi voorbeeld van.

Ook merken als Addi heeft mooie sets.

 

Ik heb zelf geen ervaring met Addi maar zover ik heb begrepen zit er wel verschil tussen de sets van Addi en Knitpro.

Bij de sets van Knitpro draai je de verwisselbare punten op een koord, bij de sets van Addi gaat dit volgens een kliksysteem.

Beide lijken mij goed, heb zelf meerdere sets van Knitpro waarbij ik de koorden aan iedere breipunt kan bevestigen, ik ga er bijna van uit dat het ook bij Addi zo is.

Graag hoor ik of dat zo is.

Naast de vaste en de verwisselbare rondbreinaalden heb je ook nog verschillen in de punten zelf.

Dit is heel handig, zo kan je bij ieder project de juiste punt gebruiken.

Voor het breien van kant is een scherpe punt heel handig, dit vanwege de vele meerderingen en minderingen, je kan het garen beter breien met een scherpere punt.

breinaalden-3

Voor de snelle breiers onder ons is de metalen punt een goede oplossingen. Dit zijn holle punten die zeer licht aanvoelen en door hun gladde oppervlak zal het breien snel gaan.

breinaalden-7

breinaalden-8Dan heb je ook nog de “houten”breinaalden, persoonlijk mijn favoriet.

Ze zijn niet super glad. Het oppervlak voelt wat stuger, echter hier merk je tijdens het breien niets van. Ook maken deze punten geen geluid!

breinaalden-9De laatste punt die ik graag wil noemen is de cubic. Dit is een vierkante punt!

Met deze punt breien voornamlijk de mensen die bijvoorbeeld last heben van hun gewrichten in hun vingers. Door dat de naald vierkant is houdt dit beter vast en “rolt”de naald niet door de vingers waardoor ze makkelijk uit hun handen glippen.

Deze informatie heb ik van een collega breier met arthose in de vingers, zij geeft aan deze naalden een uitkomst voor haar zijn omdat zij nu toch nog kan blijven breien.

Zelf heb ik ze ook geprobeerd, een voordeel van deze punt is dat je mooie gelijkmatige steken maakt.

Uiteraard zijn er nog meerdere sets en merken en punten. Met deze sets die ik heb besproken heb ik de meeste ervaring.

Ik hoor sommige van jullie al zeggen: “wat een onzin zoveel verschillende naalden”. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen, je kan maar 1 paar per keer gebruiken.

Echter vind ik het fijn om meerdere sets te hebben zodat ik de juiste naald kan kiezen voor het project.

Met de uitspraak van mijn vader die altijd zegt: “ juiste gereedschap is het halve werk” wil ik graag deze blog eindigen.

Als je hobby breien is is goed gereedschap belangrijk!

Welke naalden hebben jullie voorkeur!

Laut
Door

Laut

op 28 Jan 2016

Ik heb sinds kort de addi set rondbreinaalden en vind ze zalig ook al vond ik bij de eerste x de draad erop zetten ingewikkeld en dat liet ook helaas los middenin mijn breiwerkje. Maar dat lag echt aan mij. En de naald 12 vond ik bijzonder kort de punt en naald om vast te houden. Heb gelijktijdig ook de haaknaaldenset erbij gekregen maar daar snap ik nog niet de logica ervan waarom daar een draad aan zou moeten zitten.... En het haakt ook niet direct geweldig als bijvoorbeeld mijn favoriet clover. Maar wat ik gewoon erg jammer vind is dat ik nergens de addi sets of de knitpro sets kon uitproberen voordat ik zo dure aanschaf deed. Dus als iemand een addi click en addi haaknaaldenset wilt uitproberen kunnen we best een afspraak maken bij mij thuis. Overigens ben ik ook zwaar beperkt in oa mijn handen.

Nadine
Door

Nadine

op 28 Jan 2016

Ik vermoed dat je de haaknaalden als Tunische haaknaald kunt gebruiken!

Marga Radix
Door

Marga Radix

op 31 Jan 2016

Ik heb ook een set van knit pro met verwisselbare houten punten, maar met de dunne naaldpunten moet je erg voorzichtig zijn want die breken erg snel. een ander nadeel vind ik dat door het draaien de punten een beetje los gaan waardoor het garen dan tussen de naaldpunt raakt en dan zit dat vast in het schroefdraad dat is niet fijn een heel gepeuter om het weer los te krijgen. Kennelijk kan ik door de artrose de punten niet goed vast draaien. Voor mij geen succes dus .

Aly Wieringa
Door

Aly Wieringa

op 10 Apr 2016

Marga, een vraagje. Ook ik heb geen sterke handen en het lukt prima! Gebruik je wel het pennetje waar je de punten mee aan de kabel bevestigd? Dit pennetje kan je heel makkelijk met een (zak)doek er om heen aandraaien. En dan zit het heel stevig! En zelf heb ik er een gewoonte van gemaakt om regelmatig de vastheid van de punten te controleren. Kan je veel werk schelen!

Barbara
Door

Barbara

op 31 Jan 2016

Ik heb de rondbreinaalden set Deluxe van Drops Pro. Zie www.garnstudio.com. Ik ben hier heel tevreden over. Kabels van verschillende maten, die je ook nog kunt koppelen. Lekkere gladde houten pennen van 11,5 cm lang. De naald schroef je vast op de kabel en bij elke kabel zit een soort sleuteltje, waarmee je zonder kracht het geheel goed vastzet en weer ontkoppelt. Heel prettig is dat de kabels niet vreselijk krullen, zoals vaak het geval bij rondbreinaalden uit een stuk. Ik brei altijd met rondbreinaalden, ook als het niet rond is:) met pennen onder m'n armen trek ik nl m'n schouders op, waardoor nek- en schouderklachten ontstaan. Met rndbrnldn kan ik ontspannen breien. Ik doe de cursus rondbreien, waarbij veel praktische tips/weetjes over hoe te breien met rndbrnldn. Kortom, ik ben heel tevreden😃

Lida Benthem
Door

Lida Benthem

op 02 Oct 2016

Ik heb zowel de Addi rondbreinaalden set als de KnitPro set, de laatste hebben mijn voorkeur. Met de Addi heb ik namelijk een set breinaaldpunten die niet meer vast klikken,.

Reintje van Bentum
Door

Reintje van Bentum

op 17 Apr 2019

Goede dag ik heb rondbreinaalden die ik aan moet schroeven deze gaan tijdens het breien los zitten dit is erg lastig telkens zitten de steken vast wat kan ik hier aan doen.

Pnina
Door

Pnina

op 07 Jan 2024

Je kunt de pennen aandraaien met het sleutelpennetje waarbij je de breinaald met een siliconen lapje vasthoudt, dan kun je iets meer kracht zetten.

Reactie plaatsen