Designer interview: Deirdre Lejeune (deel 2)
Designer interview: Deirdre Lejeune (deel 2)

Nederland en België kennen vele goede ontwerpers op het gebied van haken en breien. Deze personen zijn echter vaak minder goed bekend dan de grote “grote namen” op breigebied. In deze blog deel 2 van mijn interview met Deirdre Lejeune. Voor deel 1, klik hier!

Deirdre-Lejeune-Irena-wrap6. Natuurlijk heb ik je ontwerpen goed bekeken, in mijn visie kenmerken jouw patronen zich door krachtige lijnen en texturen, neem bijvoorbeeld jouw Irena Wrap. Wat was de inspiratie voor dit eigenwijze ontwerp?

Ik wilde iets creëren dat eigenlijk heel simpel was, maar waarvan je de eenvoud niet in één oogopslag kon zien, een omslagdoek die je als een vestje kon aandoen. Ik heb met verschillende vormen geëxperimenteerd, en toen ik eindelijk de juiste verhoudingen had gevonden heb ik nog eens wekenlang gewerkt aan een mooie kabel. Het was het waard, want mijn Irena wrap is mijn meest populaire patroon, ik krijg er nog steeds heel enthousiaste reacties over.

7. En met recht! Het is een fraai ontwerp. Meer recent heb je voor Twist Collective de Godetia Top ontworpen. Dit ontwerp geeft een hele andere “vibe” af, met zijn eenvoudige en krachtige belijningen. Hoe is deze prachtige top tot stand gekomen? Ik ben erg benieuwd of en hoe de samenwerking met Twist Collective jouw ontwerpproces beinvloed heeft.

Deirdre-Lejeune-godetia_z_500Deze top heeft ook een lange weg afgelegd. Ik was gefascineerd door de kitchener stitch en de mogelijkheden die deze gaf om met verschillende breirichtingen te werken. Ik heb de top oorspronkelijk ontworpen als yogatop, in een linnen / zijde mengeling. Ik durfde het patroon enkel voorstellen aan Twist omdat ik al een volledig afgewerkt product had, ik had hen dit idee nooit durven voorstellen in experimenteerfase. Stel je voor dat ik het beeld in mijn hoofd niet had kunnen realiseren!

Nadat zij het patroon geaccepteerd hadden, heb ik samen met hun technische mensen nog wel wat veranderingen aangebracht. Ik had het topje namelijk heel passend gemaakt, wat niet voor alle lichaamsvormen even flatterend zou zijn, dus is er op hun advies wel het één en ander veranderd aan de pasvorm. Zij kozen ook een heel ander garen, in 100% katoen, waardoor de uitstraling wel wat veranderde. Maar het was mijn eerste project in samenwerking met een uitgever en ik ben erg blij met het resultaat.

8. Ik kan het me voorstellen, het is een erg fraai kledingstuk geworden, wat in de zomer erg prettig moet zijn om te dragen. Wat vind jijzelf qua soort item het leukst om te breien? Kledingstukken, cowls wellicht? Ik hoor graag waarom!

Ik brei heel graag kledingstukken en heb op dat gebied ook de meeste inspiratie voor nieuwe ontwerpen. Jammer genoeg brei ik erg traag, dus ik probeer ook kleinere items te maken. Deze geven me ook veel voldoening. Momenteel heb ik even de sokkenvibe te pakken, die brei ik gewoon als ontspanning. Ik heb momenteel geen plannen voor sokkenpatronen.

9. Traag breien is een probleem dat ik helemaal begrijp, ik heb ook meer ideeen dan tijd om deze uit te werken in projecten. Wanneer voel jij je het meest creatief? Wat is hiervoor nodig?

Deirdre-Lejeune-corneliaCreativiteit is voor mij recht evenredig met ontspannen en uitgerust zijn, en geen zorgen aan je hoofd hebben. Dat is ook de reden dat er in 2015 erg weinig nieuwe patronen van me zijn uitgekomen, ik was wel bezig met mijn ontwerpen maar had ook erg veel stress op mijn werk en daardoor was de creatieve flow vaak geblokkeerd. Maar sinds een tijdje gaat het weer veel beter, en ik ben er dan ook zeker van dat 2016 een erg creatief jaar gaat worden!

10. Ik ben blij te horen dat het weer beter gaat met de creatieve flow. Heb je wellicht nog een tipje van de sluier op te lichten voor wat we van je kunnen verwachten de komende maanden op ontwerpgebied?

In het voorjaar plan ik allereerst een fijne kanten cowl uit te brengen die ik in een heel bijzonder garen gebreid heb. Er komt hopelijk ook een nieuwe zomerse top aan. Maar ik heb vooral veel plannen voor het najaar. Ik heb net een cardigan afgewerkt met een heel bijzondere vorm, die ik nu even laat liggen en tegen september ga uitbrengen. En er zijn nog 2 cardigans in verschillende stadia, dus dat belooft voor het najaar!

Ik kan niet wachten om jouw nieuwe ontwerpen te zien Deirdre! En natuurlijk ook heel erg bedankt voor dit interview.

Reactie plaatsen