Breicafé: Breien voor de geest - Breiclub.nl
Breicafé: Breien voor de geest

Het is nu ook doorgedrongen tot de landelijke dagbladen: breien is goed  voor je. Afgelopen week stond er een artikel in Trouw over handwerken als meditatie waarbij breien ook werd meegenomen.

Afgezien van de kwaliteit van het artikel, is het natuurlijk leuk om te zien dat wij niet de enigen zijn die denken dat breien niet alleen leuk is maar ook nog eens goed voor je is.

Hoe kan breien nou goed voor je zijn?

Meditatief momentje

Wat gebeurt er nu bij breien waardoor het voelt als mediteren? Het is net als bij andere sporten of bezigheden waarbij je steeds een bepaalde beweging herhaalt. Hardlopers kennen ongetwijfeld de ‘runners high’.

Een runners high krijg je als je regelmatig hardloopt. Na ongeveer 10 minuten begint je lichaam allerlei stoffen aan te maken waardoor je je gelukkiger voelt. Je hebt dan dus geen drugs nodig om je high te voelen.

breicafé

Ook bij wandelen en tuinieren gebeurt hetzelfde. Je beweegt terwijl je verder aan niet zoveel denkt. De regelmatige beweging bij wandelen en tuinieren zorgt ervoor dat je lichaam allerlei stoffen aanmaakt.

Ik kan me zo voorstellen als je breit dat er hetzelfde optreedt. Je zit lekker, je breit gewoon wat voor je uit. Je gedachten gaan op nul, alleen de volgende steek is nog maar belangrijk. En dan langzamerhand kom je tot rust. Breien wordt niet voor niets ‘chocolade voor de geest’ genoemd.

In tijden van stress en moeilijke tijden in mijn privé leven heeft breien mij in elk geval erg geholpen! Als ik na een stressvolle dag thuiskom, laat ik alles vallen. Ik plof neer op de bank, pak mijn breiwerk. Alles verdwijnt om me heen en ik voel de rust terugkomen.

Breicafé

Hoe zit dat dan met breicafé’s? Daar wordt toch alleen maar gekletst?

Ik vind het elke keer bijzonder om te zien wat er gebeurt in breicafé’s. Vrouwen die elkaar meestal niet kennen, gaan ergens bij elkaar zitten en breien. Op zich is dat niet bijzonder. Kopje thee of koffie erbij, het breiwerk komt uit de tas. Wat er zo bijzonder is, is dat er dan andere gesprekken ontstaan dan als je gewoon in een café elkaar zou tegenkomen.

Je aandacht is gericht op je breiwerk, je kijkt elkaar niet aan. Daardoor is het makkelijker om hele persoonlijke onderwerpen te behandelen. Ik vind het opvallend dat vrouwen veel openhartiger zijn, veel persoonlijkere verhalen vertellen dan als ik ze gewoon zou tegenkomen.

Immers, je kent elkaar niet anders dan van het breien. Maar van de meeste vrouwen weet ik meer dan van een aantal vriendinnen van mij!

Ja, er wordt veel gekletst. Maar er wordt ook hard gewerkt. Een kleine waarschuwing voor vrouwen die nog nooit naar een breicafé zijn geweest: neem een breiwerk mee dat je gedachteloos kunt doen. Want het overkomt mij regelmatig dat ik aan het eind van het café erachter kom dat ik aan het begin een fout heb gemaakt doordat ik heb zitten te kletsen!

breicafé

Obsessie

Persoonlijk brei ik overal en altijd. Elke dag moet er gebreid worden, anders is mijn dag niet compleet. Waarschijnlijk heb ik last van waar hardlopers ook last van hebben: als ze niet gaan lopen, vraagt het lichaam er zelf om. Hardlopen is een tikje verslavend.

Gelukkig valt breien ook in de gezonde verslavingen. Je wordt er niet dik van, je krijgt er geen ziektes van, je omgeving heeft er geen last van. Het is dus niet gevaarlijk. Of zoals mijn kinderen zeggen: ‘mama heeft een brei-obsessie. Maar het geeft niet!’ En zo is het maar net.

Ben jij ook compleet verslaafd? Laat het me weten!

Heb je zin om mee te doen aan project van 7 maanden met een online “Mystery Blanket cafe”? Je kunt je nog aanmelden voor de Mystery Blanket die 1 december start. Voor meer informatie kijk je op: www.mysteryblanket.nl

banner-mysteryblanket-klein

Reactie plaatsen