Jij wil leren breien! Maar hoe pak je dit aan?! Volgens mij was ik een jaar of 4 à 5 toen ik leerde breien. Als klein meisje was ik al gefascineerd door het spel met pennen en een bolletje wol.
Tegenwoordig leren jongeren het minder vaak van hun moeder of oma dus wij gaan je helpen! (bekijk ook de video onderaan).
Om het jou wat gemakkelijker te maken als je wilt leren breien gaat, geef ik je hier 7 tips om te leren breien.
Alle begin is moeilijk
Ik kon er uren naar kijken als mijn oma of mijn moeder zat te breien. Dat draadje dat zomaar veranderde in sokken. Dat wilde ik ook!
Dus kreeg ik twee lange pennen in mijn hand geduwd. Met een bolletje gillend groene acryl. En het gevecht kon beginnen. Want dat bleek helemaal niet makkelijk te zijn, breien!
Als mijn moeder het voordeed, zag het er doodsimpel uit. Maar zodra die pennen weer in mijn handen zaten, veranderden ze in monsters die deden waar ze zelf zin in hadden.
Na een hele tijd had ik dan toch een soort groen hesje voor de pop gebreid. Het had gaten waar het niet hoorde, de zijkanten waren verre van recht. Maar mijn eerste breisel was een feit!
Goed materiaal om mee te leren breien
Het lijkt misschien een beetje raar, je kunt nog helemaal niet breien. Dus waarom zou je goed materiaal aanschaffen (lees: duur materiaal)? Ik weet niet of je zelf misschien klust in huis of tuiniert. Mijn ervaring met al dit soort dingen is, dat goed gereedschap het halve werk is.
Tip 1 – Breinaalden
Doe jezelf een plezier en koop goede breinaalden. Dit kunnen rechte pennen van 40cm zijn, sokkennaalden van 20cm of rondbreinaalden. Een beginner kan het beste starten met naald 3,5mm of 4mm is prima.
Tip 2 – Garen
Koop dan ook garen wat geschikt is voor een beginner. Ongeschikt zijn erg gladde of erg pluizige garens. Pluizige garens zijn lastig om uit te halen. En ja, als beginner zul je dat nog best eens moeten doen. Hele gladde garens zijn lastig voor een beginner omdat het moeilijk is om de draadspanning goed te houden. Ongeschikt!
Wel geschikt zijn garens met een ronde draad, stevig getwijnd. Neem middel dik garen, geschikt voor pennen 3,5mm of 4mm. Laat je adviseren in je breiwinkel.
Tip 3 – Geduld
Een flinke dosis geduld en een kilo doorzettingsvermogen. Nee, je kunt niet in één keer breien. En ja, je laat steken vallen. Bij jou wordt de zijkant ook niet recht, hoe goed je je best ook doet. Waarschijnlijk heb je ook ineens meer of minder steken na een paar pennen dan waar je mee begonnen was.
Laat je niet ontmoedigen, je gaat het echt leren!
Tip 4 – Passend project
Zoek een project uit dat past bij je niveau. Toen ik laatst een workshop breien gaf, kwam er een deelneemster naar me toe en zei: ‘Jij gaat me leren breien. En dan wil ik een gestreepte trui breien.’ Mijn antwoord: ‘Jazeker, ik ga je leren breien. Maar je gaat eerst een shawl breien.’ Als je begint met een te moeilijk en te groot project, kan het alleen maar mislukken. Eerst eenvoudig, je leert het snel genoeg!
En dan nu: breien!
Tip 5 – Hulp uit je omgeving
Zoek iemand in je omgeving die kan breien. Vraag of deze persoon je wil helpen. Dit werkt echt het allerbeste, iemand waar je naast kunt gaan zitten en die langzaam en geduldig aan je uitlegt hoe breien werkt. Daarna geeft de persoon jou het breiwerk en het feest kan beginnen!
Tip 6 – Breiwinkel / Breicafé
Als je niemand bij de hand hebt die je kan leren breien, kun je naar een breiwinkel bij jou in de buurt gaan. Of zoek op internet uit of er een breicafé of een stitch & bitch groep bij jou in de buurt is. Ook hier komen mensen die kunnen breien en jou kunnen helpen bij je eerste stapjes als breier.
Tip 7 – Online starterscursus Breiclub.nl
Als je liever in je eigen huis en in je eigen tijd wilt leren breien, dan kun je het internet op gaan! Volgende week (midden juni 2014) verschijnt er ook een gratis beginnerscursus hier op Breiclub.nl waar ik je geduldige juffie ben. Je kunt me op pauze zetten, je kunt alles nog een keer bekijken en als je er niet uitkomt, kun je me natuurlijk altijd online een vraag stellen.
Veel succes met leren breien! Heb je nog vragen? Stel ze hieronder aan Maaike.
Ook het Breiclub.nl panel heeft nog enkele tips: