Afwerken van je projecten. Hoe doe je dat? - Breiclub.nl
Afwerken van je projecten. Hoe doe je dat?

Afwerken van je projecten. Hoe doe je dat? Daar zit je dan. Je laatste steek gebreid. Alle losse onderdelen zijn klaar. Maar nu komt het belangrijkste moment waarop je je project zijn finale vorm gaat geven: het afwerken.

In een van mijn blogs schreef ik over een sjaal die ik graag af wilde maken. Inmiddels is de sjaal af en heb ik dit weekend gestort op het afhechten van alle draadjes. Aangezien iedere 12 naalden de kleur wisselde en de sjaal bestaat uit 50 stroken, kun je je vast wel een voorstelling maken hoeveel draadjes ik moest afhechten.

Terwijl ik daar mee bezig was bedacht ik me dat het afwerken eigenlijk je project maakt. Als je allemaal knopen in je draden legt en deze afknipt of als je slordig je draden wegwerkt, ziet het er nog niet uit.

Vandaar dat ik graag mijn tips met je deel over het afhechten van draden en het aan elkaar naaien van naden.

En de sjaal? Daarvan zie je het resultaat op de foto. Het patroon is gratis van Drops.

Afwerken-van-je-projecten-4

Afhechten

Voordat je gaat blokken of losse gebreide onderdelen aan elkaar naait moet je eerst afhechten. Let op dat je alleen de draden afhecht die je niet meer nodig hebt! Soms kun je namelijk loshangende draden gebruiken om je naden aan elkaar te zetten.

Werk ALLE draden die je niet nodig hebt netjes weg voordat je verder gaat!

Hoe doe je dat dan? Op purlbee vond ik een pagina met hele goede foto’s voor drie verschillende methodes:

  1. Aan de goede kant van je breiwerk mazen
  2. Aan de goede kant tussen de steken inweven
  3. Aan de achterkant van je werk ‘mazen’

Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste methode. Op de een of andere manier vind ik het altijd fijn om aan de achterkant te werken uit angst dat je de (mooie) voorkant verknalt. Slaat natuurlijk nergens op, want als je het netjes doet zie je er niets van.

Blokken

Heb je alle losse draadjes weggewerkt, dan kun je gaan blokken. Hoe je dat doet heeft afgelopen zondag al in een blog op Breiclub gestaan.

Aan elkaar naaien

Daarna kun je je naden aan elkaar naaien. Het internet wemelt van de goede filmpjes hoe je dit doet. Hieronder deel ik er een paar met je.

Voor dat je begint een aantal tips:

  • werk op een platte ondergrond
  • spelt je delen aan elkaar. Ik gebruik veiligheidsspelden. Die glijden niet uit je werk en blijven ook niet haken waardoor je misschien lussen in je werk trekt
  • gebruik speciale maasnaalden met een stompe punt, dat steek je niet door het garen heen

En jij? Heb jij nog tips of goede methode om te delen?

Kaat
Door

Kaat

op 19 Sep 2015

Dank voor deze tips. Waar ik tegenaan loop is niet het afhechten of de angst dat het los raakt maar het einde van het draadje. Wat doe je daarmee? Vaak piept dat toch weer naar de goede kant. En bij een sjaal heb je feitelijk 2 goede kanten...

Reactie plaatsen