Effecten breien: illusie van diepte door kleuren afwisselen - Breiclub.nl
Breien of haken met de illusie van diepte

Effecten breien en haken: Al in een eerdere blog heb ik verteld dat je hele mooie effecten kunt krijgen door gebruik te maken van rechte en averechte steken en je hiervoor de mooiste reliëfpatronen hebt die ook geschikt zijn voor beginnende breiers.
In dit blog wil ik het effect laten zien als je kleuren en steken afwisselt zodat je de illusie van diepte in je brei- of haakwerk ziet. Dit vraagt wel wat meer brei- en haakervaring, maar het ziet er gelijk geweldig uit, toch?

Met onze ogen zien we alleen tweedimensionale beelden, maar door het gebruik van visuele illusies vertalen onze hersenen de beelden anders dan ze zouden moeten: we denken dan diepte te zien terwijl die er niet is.

De volgende patronen zorgen er door de combinatie van blokken, strepen en kleuren allemaal voor dat je diepte in het patroon ziet die er dus niet is.

Gebreide voorbeelden in strepen en blokken

Deze voorbeelden van hetzelfde patroon laat gelijk het effect zien als je verschillende kleuren gebruikt of er voor kiest om één kleur te gebruiken.

Effecten breien

Door de combinatie van blokken en zigzagstrepen lijkt het net alsof de blokken in een stijgende lijn achter elkaar liggen. Dit patroon is van Woolly Thoughts en is genaamd Step Up en te koop op raverly.

Woolly Thoughts geeft een stap-voor-stap instructie in haar beschrijving.

Effecten breien

Dit voorbeeld laat goed zien dat de illusie van diepte in de blokken wordt gegeven door het breien van ruitvormige vlakken in verschillende kleuren. De Engelstalige beschrijving van dit patroon is na registratie gratis te downloaden bij het Amerikaanse Lion Brand Company.

Effecten breien

Ook hier een voorbeeld van de visuele illusie: als je recht op het werk kijkt, zie je alleen vlakken, maar als je er schuin tegen aan kijkt, zie je ineens diepte. Dit patroon met de naam A New Angle is eveneens van Woolly Thougts en te koop op raverly.

Haakversies

Natuurlijk kunnen de hakers niet achter blijven en ook daar heb ik een paar mooie voorbeelden van gevonden.

Blog 63 Foto 7 gehaakt

Hier de gehaakte variant van de blokken die zijn opgebouwd door het aan elkaar verbinden van ruiten.

Effecten breien

Dit voorbeeld van gehaakte blokken op elkaar is het patroon Illusion Blanket van Julie Lapalme. Dit patroon is te koop op ravelry.com.

Blog 63 Foto 9

Dit laatste voorbeeld is door het gebruik van de felle kleuren in gehaakte stokjes heel duidelijk en geeft het idee dat je over golvende slangen heen kijkt. Dit voorbeeld is te vinden op Knitting-pro.com.

Mijn zoektocht heeft een paar mooie brei- en haakvoorbeelden opgeleverd en in het quilten kom je het gebruik van visuele diepte vaker tegen, maar het zijn jammer genoeg wel allemaal voorbeelden van Engelse of Amerikaanse ontwerpers en de patronen zijn dan ook alleen in het Engels te krijgen.

De voorbeelden die ik laat zien zijn allemaal te vinden op pinterest.com en ravelry.com waarbij verwezen wordt naar de ontwerpers.

Zijn jullie ook verrast door de mooie visuele effecten?

Alice van Maanen
Door

Alice van Maanen

op 03 Oct 2016

Wat een geweldige effecten. De bovenste patronen kende ik wel maar vooral de laatste heeft een zeer groot respect bij mij achtergelaten.

mien de rooy
Door

mien de rooy

op 03 Oct 2016

ik weet niet hoe ik aan de patroon komt haken en ik heb geen haak naalden gehad ik weet dat ik te lat bent maar ik wwethet echt niet hoor.

Agnes Koopmans
Door

Agnes Koopmans

op 03 Feb 2017

Wat een geweldige patronen. Ik wil heel graag die laatste maken, maar ik kan het niet vinden bij knitting-pro.com Weet u misschien hoe ik aan het patroon kan komen? De andere heb ik wel gevonden.

Bernadette van Duijvenbode
Door

Bernadette van Duijvenbode

op 16 Feb 2021

De Engelstalige beschrijving van dit patroon is na registratie gratis te downloaden bij het Amerikaanse Lion Brand Company. Ik heb gezocht op de site. Niet gevonden . Weten jullie misschien hoe het patroon heet?

Reactie plaatsen