Babyslofjes breien - patroon uit een oud breiboek van de HEMA - Breiclub.nl
Leuke ouderwetse babyslofjes

Babyslofjes breien: Voor een jaar of 10 terug kreeg ik van mijn moeder een oud breiboek van de HEMA van het seizoen 1984/1985 die zij al die jaren bewaard had. In deze jaren was het breien nog erg populair.

babyslofjes breien

Mijn moeder breide toen erg veel. Later kreeg ik dus dit breiboek. Natuurlijk is het meeste wat daarin staat erg gedateerd, maar het patroon van de babysokjes heb ik veel gebruikt. Erg leuk om als kraamcadeautje weg te geven.

Natuurlijk geef ik er dan graag een eigen twist aan. In plaats van deze slofjes op twee pennen te breien (zoals in het patroon aangegeven staat, en is makkelijker), brei ik ze op vijf pennen. Dit omdat ik de naad achterlangs nooit erg netjes krijg wanneer ik het aan elkaar moet naaien. En het breien er van met vijf pennen werkt voor mij net zo makkelijk en je krijgt geen naad.

In plaats van een koordje met pompoms haal ik liever een elastieken koord door (met dezelfde kleurtint) en gebruik ik koordstoppers. Of, wanneer ze voor een meisje zijn, doe ik er soms ook wel een satijnlintje door met een strik. Nadeel is wel dat het strikje niet altijd blijft zitten vanwege het gladde materiaal.

Voor de variant met twee pennen: zie foto breiboek.

babyslofjes breien

Voor de variant met vijf pennen (rondbreien):

Nodig:

  • Vijf sokkenbreinaalden 2,5
  • 1 bol (50gr) garen geschikt voor de breipennen
  • eventueel voor het koordje: haaknaald 2,5 en een pompom-maker of 1 meter koord (bij voorkeur van elastiek in bijpassende kleur en voor iedere sok ongeveer 50 cm) of 1 meter satijnlint in bijpassende kleur
  • eventueel 2 koordstoppers met twee gaten.

Boord:

Zet 32 steken op (8 steken op iedere pen), sluit de ring en brei als volgt:

5 toeren averecht, 4 toeren recht, 4 toeren averecht, 4 toeren recht en 4 toeren averecht. Dit wordt automatisch een tricot steek in ribbelvorm. Mijn roze versie heb ik gewoon 21 toeren met een boordsteek gebreid: twee recht, twee averecht.

Gaatjes:

*Twee steken recht breien, omslag, twee steken recht tezamen breien*, tussen ** herhalen totdat de toer gebreid is.

Volgende naald recht breien, behalve de omslagen. Deze moeten averecht gebreid worden (hierdoor worden de gaatjes mooier). Daarna nog twee toeren in tricotsteek breien.

Voet:

Alle steken hergroeperen op drie pennen (in plaats van vier), dit betekent op de eerste pen 12 steken, en de andere twee pennen ieder 10 steken.

Er wordt verder gebreid op de eerste pen met 12 steken: gerstekorrelsteek (heengaande naald: *1 recht, 1 averecht*, ** herhalen tot einde pen).

Babyslofjes breien

Daarna werk keren en teruggaande naald: *1 averecht, 1 recht* breien, ** herhalen tot einde pen. Zo verder breien totdat je ongeveer 6 cm hebt gebreid (totaal 26 pennen).

Dit is de bovenkant van de voet.

Babyslofjes breien

Dan pak je de twee pennen die je over hebt en neem aan iedere kant (bij de bolletjes aan de zijkant) 13 steken op.

De pen met de 10 steken heeft nog een pen, deze moet vrijgemaakt worden om mee te breien. Als het goed is zit daar ook de draad.

Dit gaat als volgt: met de pen van de rechterkant van de bovenvoet met de opgehaalde steken brei je 5 steken van de pen met de 10 steken. De andere 5 steken zet je op de andere pen met de opgehaalde steken (aan de linkerkant). Vervolgens brei je tot midden achter (bij de hiel = 2 pennen). Vanaf daar is het ‚startpunt’ vanwaar we verder gaan breien.

Zijkanten voet:

Vanuit het ‚startpunt’ brei je eerst 3 toeren recht tricotsteek, vervolgens 4 toeren averecht tricotsteek, daarna 4 toeren recht tricotsteek en ten slotte nog weer 4 toeren averecht tricotsteek.

Zooltje:

Verder in recht tricot breien vanuit midden achter.

1e toer: 4 steken recht breien, 3 steken recht tezamen breien, 15 steken recht, dubbele mindering (2 steken afhalen, 1 steek breien, 2 afgehaalde steken over de gebreide steek halen), 8 steken recht breien, 3 steken recht tezamen breien, 15 steken recht breien, dubbele mindering, 4 steken recht breien.

2e, 4e en 6e toer: recht breien zonder minderingen.

3e toer: 2 steken recht, 3 steken recht tezamen, 15 steken recht, dubbele mindering, 4 steken recht, 3 steken tezamen, 15 steken recht, dubbele mindering, 2 steken recht.

5e toer: 3 recht tezamen, 15 steken recht, dubbele mindering, 3 recht tezamen, 15 steken recht,
dubbele mindering.

Na de 6e toer het werk van binnenuit keren. De steken van de hiel verdelen over de andere pennen, zodat het werk op twee pennen zit. De scheiding zit midden voor en midden achter. Op iedere pen zijn nu 17 steken. Deze pen tegen elkaar leggen. De steken van beide pennen tezamen breien en gelijkertijd afkanten.

Afwerking:

Babyslofjes breien

Draadjes weg werken en door de tunnel een koordje rijgen. Een koordstopper aan het koordje rijgen en knoopjes op de uiteinden van het koordje maken.

Babyslofjes breien

Succes!!!

Marian Leliveld
Door

Marian Leliveld

op 21 Nov 2018

Dank je wel voor het duidelijke patroontje.

Greet Sneep
Door

Greet Sneep

op 11 Mar 2019

Super leuk. Hier was ik naar op zoek. Zoals mijn moeder stokjes breide. Als je ze voor wat oudere kinderen b.v. een jaar gaat breien moet je dan meer steken opzetten?

greetsneep
Door

greetsneep

op 11 Mar 2019

Super leuk. Hier was ik naar op zoek. Zoals mijn moeder stokjes breide. Als je ze voor wat oudere kinderen b.v. een jaar gaat breien moet je dan meer steken opzetten?

Tina
Door

Tina

op 25 Jun 2019

Naar dit breipatroon ben ik op zoek om sokjes te breien voor een collega. Dit boek had ik ooit zelf, maar kan het nergens vinden. Ben niet erg handig en op 2 pennen lukte het om de sokjes te breien. Kun je me helpen aan het patroon ?

lut
Door

lut

op 04 Aug 2019

deze sokjes heb ik veel gebreid voor mijn kinderen en kleinkinderen

Myriam Adam
Door

Myriam Adam

op 03 Oct 2019

Alles gaat goed tot waar het zooltje begint. Staat daar een fout in het patroon? Je hebt de gerstekorrel van 12 steken en 2 pennen van 10 steken. Je neemt langs beide kanten steken op van het bovenstukje in gerstekorrel maar dan moet je de steken herverdelen en de pen van 10 steken vrij maken. Snap dit niet. Ofwel moet je de gesrtekorrel van 12 steken vrijmaken lijkt het volgens de foto want je hebt nog 2 pennen van 10 steken toch?

Gerda Kielman
Door

Gerda Kielman

op 12 Jan 2020

Ik loop tegen precies hetzelfde probleem aan. Ik heb tientallen paren van deze sokjes gebreid, gewoon op 2 pennen. Het leek me leuk dit patroon te proberen, maar ik loop vast op hetzelfde punt. Ik ga maar eens proberen om het met de 12 steken te doen.

Marian Schras
Door

Marian Schras

op 01 Nov 2020

Goedemorgen Babette ik zou graag t patroon van je willen ontvangen . Ik heb gekeken naar t patroon van jou op vijfbreinaalden. Dat lukt me niet. Heb t boek zelf vroeger gehad en de slofjes gebreid voor mijn zoons. Nu wordt binnenkort mijn kleinzoon geboren en zou ze graag voor hem willen breien. Maar dan is een patroon wel handig.Hoor graag van jeMet vriendelijke groet Marian

Reactie plaatsen