U+1F64B Sokken breien op grootmoeders wijze (deel 2/2) - Breiclub.nl
Sokken breien op grootmoeders wijze (deel 2/2)

Sokken breien op grootmoeders wijze: deel 2 vandaag! Heb je deel 1 gemist? Lees deel 1 dan eerst even deel 1.

De hiel vind ik zelf het moeilijkste deel, met de kleine hiel vorm je de kous zo dat deze mooi de vorm van de onderkant van de hiel volgt.

Bij de meeste methodes die ik gevonden heb in boeken wordt deze vierkant gemaakt, maar dan volgt deze de vorm van de voet niet zo goed vind ik zelf.

Sokken breien: starten

Het gaat als volgt: je verdeelt het aantal steken die je hebt op je naald in drie delen, het middelste deel bestaat uit ongeveer 6 steken voor een sok voor een volwassene en minder natuurlijk voor een kindersokje.

sokken breien 2

Sokken breien: aan de slag!

De overblijvende steken deel je in twee, voor mijn werkje is dit 7/5/7*.

Je begint op een averechte rij en breit tot 7* steken voor het einde, de volgende 2 steken brei je samen, daarna brei je nog 1 steek. Keer het werk om.

Nu doe je hetzelfde, je breit tot 7* steken voor het einde maar nu plaats je 1 steek naar de rechtse naald zonder te breien, breit de volgende en haalt de eerste steek over de tweede, hierna brei je weer 1 steek en keer je het werk.

sokken breien grootmoeder

Nu kan je zien dat de steken verdeeld zijn in drie delen, dit kan je ook goed zien op de foto.

Nu brei je telkens een steek van het middelste deel en een steek van het buitenste deel samen op de averechte rij, en voor de rechte rij haal je de laatste steek van het middelste deel af zonder te breien, brei je 1 steek van het buitenste deel en haal je de eerste steek over de tweede.

En vergeet er zeker geen extra steek achter te breien! Doe dit tot je geen steken meer over hebt op de ‘buitenste’ delen. Eindig met een rechte naald.

*Vervang deze aantallen gewoon met de verhouding die van toepassing is bij jouw sokken.

Sokken breien: Steken oprapen en minderen

Nu gaan we de steken tussen de bovenzijde van de voet en de hiel oprapen, probeer aan beide kanten ongeveer evenveel steken op te rapen. Begin aan de kant waar de draad zich bevindt van de kleine hiel, raap eerst de steken op met een andere naald en brei ze daarna recht.

Heb je alle steken gebreid, dan ga je verder met de andere helft van de steken van de sok. Brei deze ook gewoon met dezelfde naald zodat je uiteindelijk 2 naalden gebruikt hebt. Raap nu de andere steken op met een derde naald en brei deze met de vierde naald.

Nu brei je gewoon verder tot je nog vier van de opgeraapte steken op de linkernaald hebt staan. Nu brei je er twee samen recht, breit nog een rechte en de laatste van de opgeraapte steken brei je averecht.

Zo markeer je makkelijk waar je telkens moet minderen, deze steek brei je afwisselend recht/averecht, als je een averechte moet breien weet je dan je een steek moet minderen.

sokken breien

Nu brei je verder naar de andere kant met de opgeraapte steken, de eerste steek brei je averecht, daarna 1 recht, een steek afhalen, 1 steek recht en de afgehaalde steek trek je over. De volgende rij brei je volledig recht, ook de averechte steken. Zo ga je verder met steken minderen tot je er evenveel hebt als bij de opzet.

Daarna ga je gewoon verder met breien tot je de lengte van je voet hebt gebreid minus de lengte van je grote teen.

Je kan ervoor kiezen om te stoppen met die ene steek recht/averecht te breien maar ik raad je aan dit verder te blijven doen, dit is de ideale markeerder om straks steken te minderen bij de tenen.

Sokken breien: Minderen voor de tenen en vervolledigen

Dit gebeurt hetzelfde als met de steken minderen aan de hiel maar nu ga je voor én na de steek die afwisselend recht en averecht breit minderen.

Dit gaat als volgt: 2 st samen recht, 1 st recht 1 st averecht, 1 st recht, 1 st afhalen 1 st recht, 1 steek overhalen. Zie ook de foto voor een schema.

sokken breien grootmoeder

Zo ga je verder tot je de helft van je steken over hebt. Is dit aantal oneven? Minder dan nog een steek.

Nu verdeel je de steken  gelijk over twee naalden, brei nu 1 steek van elke naald samen zodat het deel van de tenen dicht is. Nu staan alle steken op 1 naald en kan je alle steken afkanten. Stop de draden in et voilà, je eigen paar zelfgemaakte kousen!

Net zoals bij het vorige deel laat verdere vragen gerust achter bij de comments. Ik ben erg benieuwd hoe het je vergaan is!

Wanda
Door

Wanda

op 25 Jul 2014

Ik ga eerst eens "moderne" kousen leren breien en als mijn oma dan weer wat beter is mag zij me helpen. Ik snap je uitleg wel maar moet het even zien.... Een filmpje maken zou misschien ook handig zijn want ik weet dat er meer mensen zijn die meer leren van het zien. ;-)In ieder geval bedankt!

Freya
Door

Freya

op 08 Aug 2014

Hey Wanda,Dat snap ik heel goed, ik had er toen ik het leerde ook wel moeite mee maar eens je het snapt gaat het vanzelf! En een filmpje is inderdaad geen slecht idee.Groetjes Freya

Martine
Door

Martine

op 01 Nov 2014

Ik vind het leuk om sokken te breien,en ook de moderne versie,maar een filmpje erbij zou wel leuk zijn. Groetjes, Martine.

Caroline
Door

Caroline

op 28 Aug 2015

Mooi uitgelegd hoe je sokken kan breien en ja ik ben ook bezig. Ik leer het van mijn moeder en ben nu aan mijn 4e paar bezig en begin het een beetje te snappen.Ik vind sokken breien best pittig en heb regelmatig de hulp van mijn moeder ingeroepen. Wel ontzettend leuk om te doen en het resultaat is natuurlijk een paar heerlijke warme sokken.Voor de mensen die graag een filmpje zien http://vintage-knitting-breien.blogspot.nl/2015/06/sokken-breien-op-4-naalden-praktijk-les.htmlCaroline

Gerda
Door

Gerda

op 10 Jan 2016

Dat stukje van het oprapen begrijp ik nog niet helemaal. Ik heb de kleine hiel. Toen heb ik vijftien steken opgepakt en die staan gebreid en wel op dezelfde pen als de kleine hiel. Moet ik nu die andere steken gewoon doorbreien? Dan kom ik dus aan de andere kant van de hiel, waar ik ook steken moet oprapen. Als ik het goed begrijp pak ik hiervoor een andere naald en weer vijftien steken oprapen en breien. Maar dan begrijp ik het niet meer. Vind het best wel pittig hoor, sokken breien. Groet, Gerda

Yvonne Vlaar
Door

Yvonne Vlaar

op 15 Oct 2016

Hoi, Freya Ik ga ook kousen breien ,Het patroon snap ik wel, maar het schema voor de tenen snap ik niet en dan krijgt de sok een rare bovenkant. Ik kan het ook aan mijn moeder vragen of zij mij wil helpen met de tenen als ik zover ben. Groetjes, Yvonne Vlaar .

Yvonne vlaar
Door

Yvonne vlaar

op 10 Nov 2016

Hallo, Freya, ik snap het schema van de tenen niet de bovenkant komt er raar uit te zien. Kun jij mij uitleggen hoe het moet . Groet, Yvonne Vlaar

Else
Door

Else

op 04 Nov 2023

BreiStudio Kim heeft hele goede tutorials op you tube. Ik heb "mijn sokken breien" daardoor helemaal onder de knie gekregen.

Ada
Door

Ada

op 11 May 2024

Dank je wel. Met plezier zitten breien maar nu zit ik vast bij het deel van het oprapen van de steken na het breien van de kleine hiel. Moet ik een steek oprapen en dan een hele naald breien en dan aan de andere kant een steek oprapen?

Ada
Door

Ada

op 21 May 2024

Is er iemand die me hierbij verder kan helpen ajb?

Reactie plaatsen