Frustraties en victorie, heerlijk als het lukt - sokkenpatroon - Breiclub
Patroon voor een paar sokken met verstevigde hielen en teen

Patroon voor een paar sokken met verstevigde hielen en teen

In eerdere blogs heb ik geschreven over mijn frustraties en victorie van het breien van sokken met een versterkte hiel en teen. Ik had beloofd mijn patroon op te schrijven. Bij deze heb ik en poging gedaan om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, het lijkt namelijk best wel ingewikkeld. Maar ik denk dat je het gewoon moet gaan doen, en dat het je dan wel duidelijk wordt.

Ik ga in het basispatroon van de sok uit van het patroon zoals beschreven in Landleven.  Hierin staat ook een tabel met de maten en de stemmenverhouding die er bij hoort.

1.   Eerst boord breien

2. Uitgaand van dit patroon brei ik de grote hiel als volgt:

Naald 1. 3 recht breien, 1 recht afhalen., 1 recht breien, 1 recht afhalen,………..etc eindigen met 1 recht afhalen, 2 recht breien.

Naald 2. 2 recht breien, rest averecht, laatste 2 steken recht breien.

Naald 3. 2 recht breien, 1 recht afhalen, 1recht breien……….etc eindigen met 3 recht breien. Naald 4. zoals naald 2

Naald 5. zoals naald 1

Naald 6. zoals naald 2

Naald 7. zoals naald 3

Naald 8. zoals naald 2

Dit herhalen totdat je de hoeveelheid toeren hebt gebreid zoals de hoeveelheid steken op de pen. Dus wanneer je 32 steken op de pen hebt staan, brei je 32 toeren. Dit omdat de hak iets korter uitvalt dan wanneer je die gewoon zou breien.

3.   De kleine hiel brei ik als volgt:

  1. heengaande naald: 1 recht breien, 1 recht afhalen, 1 recht breien, etc. totdat ik 16 steken + 3 steken (= 19 steken.) heb gebreid, *1 steek afhalen, 1 steek recht breien, daarna afgehaalde steek over de gebreide steek halen*, 1 recht breien, daarna werk keren (** is mindering door overhaling);
  2. teruggaande naald: 1 steek averecht afhalen, daarna 8 steken averecht breien, 2 steken averecht tezamen breien, 1 averecht, daarna werk keren;
  3. 2 steek recht afhalen, , 1 recht afhalen, etc tot 1 voor het gaatje mindering door overhaling,  1 recht,  werk keren;
  4. 1 steek averecht afhalen, averecht breien tot 1 voor het gaatje, 2 steken tezamen breien, 1 averecht, werk keren;
  5. 2 steken recht afhalen, 1 recht, 1 recht afhalen, etc. tot 1 voor het gaatje, mindering door overhaling, 1 recht, werk keren;
  6. Zo doorgaan totdat alle steken aan de zijkanten op

4.  Spie:

Daarna steken ophalen aan de zijkant van de grote hiel bij 32 steken is dat 16 stuks aan weerszijden. Vervolgens de spie breien volgens het eerder genoemde patroon. Het enige verschil is dat ik vanuit het midden-onder van de sok werk, en in Landleven vanuit de zijkant (in het verlengde van het begindraadje van de boord). Dus bij de versterkte teen ga ik uit vanuit het midden-onder van de sok.

5.   Rond blijven breien totdat je de plek iets onder het eerste gewricht van de grote teen hebt bereikt.

6. Teen:

Bij de versterkte teen werk je als volgt. Je begint iets voor de plek waar het gewricht van de grote teen zit. De eerste pen begint midden onder aan de voet. Je breit dan ongeveer 3,5 centimeter het versterkte gedeelte als volgt:

Toer 1: 1 breien, 1 afhalen, 1 breien etc.;

Toer 2: alles gewoon breien;

Toer 3: 1 afhalen, 1 breien, 1 afhalen etc.;

Toer 4: zoals toer 2

Toeren  1 tot en met 4 herhalen totdat je die 3,5 centimeter bereikt hebt.

Daarna als volgt breien (je gaat voor de teen minderen). Je begint middenonder aan de voet: Bij 1 toer bedoel ik 1 ronde breien, dus vier pennen.

Toer 1: 1 breien, 1 afhalen, 1 breien etc.

Toer 2, pen 1: alles breien tot bij 1e mindering van teen (er staan nog 4 steken op de pen): 2  steken tezamen breien, 2 recht;

Toer 2, pen 2: twee recht, mindering middels overhaling, alles recht. Toer 2, pen 3: zoals pen 1;

Toer 2, pen 4: zoals pen 2;

Toer 3, pen 1: afhalen, breien, afhalen etc. totdat je drie op de pen hebt, deze drie gewoon breien; Toer 3, pen 2: drie steken recht breien, 1 afhalen, 1 breien etc. tot einde pen;

Toer 3, pen 3: zoals pen 1;

Toer 3, pen 4: zoals pen 2;

Toer 4: breien zoals toer 2;

Toer 5: breien zoals toer 3;

Zo ga je door totdat je 5 steken op iedere pen hebt en je breit nog 1x pen 1 (om goed uit te komen voor het afkanten) en dan eindig je zoals beschreven in het basispatroon.

Heel veel succes!

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 08 Nov 2017

Hallo allemaal, bij het lezen van het patroon zie ik dat er een foutje ingeslopen is: bij het breien van de kleine hiel moet bij de eerste teruggaande naald staan '1 steek averecht afhalen en daarna 7 steken breien' i.p.v. '8 steken breien. Mijn excuses! Groetjes, Marga.

Ans van Grinsven
Door

Ans van Grinsven

op 05 Apr 2021

Klopt de rest van de versterkte kleine hiel wel? Bijv. nld 3 daar haal je eerst 2+1 steek rechts af? Lijkt me zo vreemd. Klopt dit ?

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 08 Nov 2017

Hallo allemaal, in mijn patroon is een foutje geslopen. Bij de kleine hiel moet er bij de 1e teruggaande naald staan '1 steek averecht afhalen en 7 steken breien' i.p.v. '8 steken'. Mijn excuses hiervoor! Groetjes, Marga.

Estella
Door

Estella

op 28 Feb 2018

Bedankt voor je patroon! Net als jij wil ik sokken (maat 48!) breien voor mijn man. Hij werkt twee dagen in de week als molenaar en loopt dan ook op klompen. We hadden zelfgebreide sokken gekocht op een markt in zuid-oost Friesland en die waren snel versleten: gaten in de teen en in de kleine hiel! Omdat de kleding bij de molen jaren-vijftig-achtig moet zijn, was ik al op zoek naar andere zelfgebreide sokken. Dat vond ze niet. Nu probeer ik die sokken na te breien, en kwam ergens op internet ‘versterkte hiel’ tegen. Ik heb de eerste sok al af, dus jouw patroon ga ik voor een tweede paar gebruiken. Groetjes, Estella

Elsbeth
Door

Elsbeth

op 18 Feb 2019

Goedemiddag! Klopt het dat ik bij dit patroon 20steken op mijn naald heb staan na het breien van de kleine hiel?

Ursula Heinig
Door

Ursula Heinig

op 21 Mar 2019

Bedankt voor het patroon

Essers Danielle
Door

Essers Danielle

op 01 Dec 2020

Hallo ..... bedankt voor de uitleg van de verstevigde hiel en teen, maar ik wil sokken breien voor maat 42 -43 . Hoeveel steken moet ik dan opzetten ? Alvast bedankt.

Tina Weijs
Door

Tina Weijs

op 20 Aug 2022

Eerst: bedankt voor het patroon. Mijn vraag is: is, bij de grote hiel, 1 toer een pen heen en een pen terug?

Reactie plaatsen