Page content

Sokken breien op grootmoeders wijze (deel 1/2)

article content

Sokken breien op grootmoeders wijze (deel 1/2)

Sokken breien op grootmoeders wijze! Heb jij dit wel eens gedaan? 

Ik zal jullie al mijn tips en tricks vertellen over kousen breien welke ik geleerd heb van mijn oma.

Ik heb deze methode nog in geen enkel boek gevonden en misschien is het interessant om deze met jullie te delen (het kan natuurlijk ook dat ik het goede boek nog niet gevonden heb). Vandaag deel 1!

Op grootmoeders wijze sokken breien

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik het (toen voor mij) gekke idee om voor mijn opa kousen te breien als cadeau voor nieuwjaar. Ik vroeg aan mijn oma of ze mij wou helpen want ik wist dat zij heel goed kousen kan breien.

Toen zij nog op school zat was dit nog verplicht dat de meisjes leerden breien en ze leerden er ook sokken breien. Ze vond dit een heel leuk idee en vanaf dan ben ik elke week naar de ‘les’ geweest.

sokken breien 2

Benodigdheden

Allereerst de benodigdheden, ik heb het geleerd met 4 lange naalden nummer 3 waarvan er altijd een onder je arm zit. Het is ook mogelijk om je kousen te breien met 5 korte naalden of een rondbreinaald natuurlijk.

Daarnaast heb je de geschikte breiwol nodig, ik zou aanraden dat je breigaren gebruikt met minimum 50% wol erin, het liefst nog meer, aanraders zijn Phildar Folk 50 en Regia sokkenwol. Per sok voor een volwassene heb je ongeveer 50 g nodig, voor kinderkousen iets minder.

Ook zou ik een haaknaald in de aanslag houden, zeker als je nog nooit kousen hebt gebreid zal je sowieso eens een steek laten vallen (letterlijk en figuurlijk).

Sokken breien: Opzet

Het aantal steken hangt af van je schoenmaat en van de diameter van je onderbeen. Een kous voor een man met maat 41/42 heeft meestal 60 steken nodig.

Ikzelf heb maat 40 en zet altijd 56 steken op, babykousjes 32 steken en natuurlijk kan je alle maten ertussen breien. Dit is altijd even passen wat je zelf prettig vindt.

sokken breien

 

Ik brei nu sokjes voor een meisje van 6 jaar met maat 31 en ik zet 38 steken op:

– Je verdeelt deze over drie naalden met minder steken op de eerste naald.

– Je sluit de cirkel door de eerste steek te breien, trek deze goed aan zodat je zeker geen gaatjes krijgt.

– Nu ga je de boord breien, ik brei altijd 1 recht en 1 averecht en de rechte steek brei ik gedraaid, hierdoor is de boord goed stevig en rekt hij niet zo snel uit.

– Dit brei je verder voor 5 tot 10 centimeter, ik zou zeker niet minder doen dan 5cm, de kous zou zo sneller kunnen afzakken.

– Als je tevreden bent met de boord begin je aan de schacht van het been, deze wordt gebreid in tricotsteek. Hiervoor hoef je enkel te recht te breien, als je recht breit in de rondte wordt het vanzelf tricotsteek.

Dit doe je verder tot je complete werk ongeveer de lengte heeft van je voet.

 

Sokken breien: Grote hiel

In de werkwijze die ik geleerd heb van mijn oma wordt de hiel opgesplitst in twee delen, de grote en de kleine hiel. De grote hiel is het gemakkelijkst.

– Je verdeelt alle steken over twee naalden en we gaan verder met een van de twee.

– Je breit nu een stuk in tricotsteek, 1 rij recht en 1 rij averecht ter grootte van je hiel. Deze meet je makkelijk zelf, van net onder je enkelknobbel tot net niet onderaan je voet.

– Eindig met een rechte naald. Maak dit zeker niet te groot, liever een rijtje te klein, dit kan namelijk ervoor zorgen dat de kous onnodig breed wordt.

sokken breien 4

 

Dit is het einde van deel 1, volgende keer ga ik verder met de kleine hiel, de steken oprapen en minderen en uiteindelijk de tenen breien.

 

Mocht je een vraag of reactie hebben: laat ze gerust hieronder achter! Succes!

 

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam

Comment Section

29 reacties op “Sokken breien op grootmoeders wijze (deel 1/2)


Door hanneke op 12 juli 2014

ik heb ook sokken leren breien van mijn schoonmoeder, ik brei nog steeds veel sokken groot en klein in allerlei leuke kleuren en ook wel de “geitenwollen” sokken. bij de grote hak haal ik de eerste steek altijd af zonder te breien, je kunt dan later de steken makkelijker opnemen. ook brei ik hier aan de averrechte kant eerst 2 st. averrecht dan 2 steken recht en aan het einde van de pen ook 2 st. recht en 2 st. averrecht. je krijgt dan een mooie hak. en de lengte van de grote hak is bv. 32 steken op de pen dan moet je 15 toeren breien.Door Carine van Ruyskensvelde op 12 juli 2014

Dag sokkenbreisters (in spe),
Dagelijks haalt ons oma (82jr)(wij zeggen meme) haar breiwerk uit de breitas. Een avond zonder sokkenbreien is een verloren avond. Zelfs bij het tvkijken kan ze dit… De hele familie (mannen én vrouwen), alsook vrienden worden voorzien van ‘zelfgebreide’ kousen, en dit in alle formaten, kleuren, wolsoorten.
Dank voor jouw schematische, praktisch uitleg. Dit stimuleert eens te meer om de traditie niet verloren te laten gaan. Ik heb het vaste voornemen om na de zomer ook een poging te wagen. Nu kan ik nog gebruikmaken van mijn mentor ter plaatse… Succes aan allen!


Door Nel op 24 maart 2016

Mooie wol voor een mooie prijs bij ada,s wolparadys, ik heb hem al Gr


Door Linda Gemser op 12 juli 2014

Wat fijn dat je deze oude manier van sokken breien zo duidelijk laat zien. Ik heb het ook zo op school geleerd, maar ben vergeten hoe het zit met de grote en kleine hiel. Ik kan niet wachten tot deel 2 er is.


Door Freya op 14 juli 2014

Dankjewel voor je leuke reactie!
Groetjes Freya


Door Deman op 10 september 2015

wanneer komt het tweede deel van de sok want ik kan niet verder . GroetjesDoor Esther op 12 juli 2014

Wat fijn dat je aandacht besteed aan sokken!
Ik ben er verslaafd aan 🙂
Brei ze van boord tot teen of andersom, tegenwoordig op de rondbreinaald, meestal 2 tegelijk. Ik heb altijd wel 2 paar op de naalden, voor de afwisseling 🙂


Door Mevr.L.de Groof op 9 februari 2019

wat zou ikdat dolgraag willen zien van jou,ik ben ja vele jaren weer eens begonnen met breien maar het vrouwtje die mij destijds de hiel heeft leren breien is overleden en op internet kom ik niet verder ZOVEEL opties…..


Door Anoniem op 30 september 2014

Hallo Freya,

Wat word er precies bedoeld met: de rechte steek brei ik gedraaid. Bij de uitleg van boordsteek breien?


Door Freya op 23 oktober 2014

Hey,
Hiermee bedoel ik dat je de steek niet in de voorste kant van de lus van de steek breit, maar de achterste kant van de lus waardoor je de steek steeds draait. Hierdoor wordt de boord iets steviger waardoor de sok niet zo snel afzakt, maar je kan dit gerust weglaten hoor!

Sorry voor de late reactie, hopelijk heb je er nog iets aan!

Groetjes Freya


Door Anna op 19 mei 2015

Hoi Freya, bedankt voor je uitleg! Ik heb het eerst geprobeerd met rondbreinaalden, maar dit is een stuk makkelijker!


Door Hannie van der Veen op 30 juli 2015

Dank voor deel 1 maar nu graag deel 2: de kleine hiel.
Met groet,
Hannie van der Veen.Door Breimaan op 4 augustus 2015

Dag Freya, ik heb eindelijk het breien van sokken onder de knie en het is echt verslavend. Ik heb nu verloop garen gekocht. Maar hoe zorg ik er voor dat de sokken gelijk van streepjes etc. worden? Of is het niet erg als je twee verschillende sokken hebt? Groetjes breimaan


Door Freya op 28 september 2015

Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als de strepen niet volledig gelijk lopen, maar als je dit nu wel graag hebt kun je het volgende doen. Bijvoorbeeld, je gebruikt wol met drie kleuren; wit , rood en roze in die volgorde. De eerste kous gestart bent met de roze kleur en je tweede bol wol begint met wit. Danrol je de bol wol af tot je weer kunt starten met de roze kleur, en dat stuk knip je ervan af. Als je kousen breit kleiner dan maat 46 ongeveer kan je zeker wel een eind wol missen. Groetjes Freya


Door joke schrijnemakers op 27 januari 2017

ik mis de beschrijving van de kleine hiel


Door Lucie Borghijs op 21 februari 2018

heel interessant hoop zo spoedig mogelijk 2de deel te ontvangen


Door Maartje op 3 maart 2018

Sinds kort brei ik ook sokken
Maar ik zou heel graag naadloze sokken leren breien of wel onderste boven breien


Door deniseembrechts23@gmail.com op 10 maart 2018

Dank je wel . Ik begon met kousen breien met een hele lieve dame van 93 jaar . Maar voor ik het onder de knie had is ze helaas overleden . Nu met die deel 1 krijg ik het goed onder de knie . Nu deel 2 nog 😉😊


Door Uke op 5 mei 2018

Hallo, ik heb ook al heel wat sokken gebreid maar op de één of andere manier lukt het niet meer, ze worden steeds te wijd en het komt nooit uit met minderen voor de teen, want dan heb ik de kleine pennen al klaar met minderen voor de hoeveelheid steken er op moeten blijven staan terwijl ik op de grote pen veel te veel steken dan nog heb. Daarom was ik ook wel benieuwd naar hoe jij de teen dan doet maar dat staat er helaas niet bij. En dat lijkt mij voor een echte beginner ook wel fijn. Misschien dat jij nog een advies hebt voor mij?


Door Janske op 6 mei 2018

Ik heb het op school geleerd vroeger,(ongeveer1959) en nadat mijn moeder is gestorven heb ik met weer opgepakt,en de mooiste relatie die ik heb gekregen was van mijn kleinzoon toen hij n jaar of 6 was en zijn eerste eigengebreide sokken kreeg,en ik vroeg of ze goed waren, kreeg ik als antwoord NEE ze zijn SUPER GOED.😍


Door Janske op 6 mei 2018

Moet zijn reaktie.


Door Marinka op 31 juli 2018

Wat doe je als je extra dikke kuiten hebt?


Door rita op 9 september 2018

waar staat deel twee a.ub


Door Paula op 21 november 2018

Bedankt, ik was reeds een lange tijd op zoek naar om sokken te breken en ook voor de tip. Grtjs.


Door Marta op 26 november 2018

Goede uitleg, dankjewel, maar ik lees niet op welke nummer naalden ze gebreid worden. Ik ben bezig met mijn eerste paar sokken op naalden nr. 2.50 en heb 64 steken voor maat 40


Door Marta op 26 november 2018

Sorry, ik lees net dat je naalden nr 3 gebruikt

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.