U+1F64B Sokken breien op grootmoeders wijze - Breiclub.nl
Sokken breien op grootmoeders wijze (deel 1/2)

Sokken breien op grootmoeders wijze! Heb jij dit wel eens gedaan? 

Ik zal jullie al mijn tips en tricks vertellen over kousen breien welke ik geleerd heb van mijn oma.

Ik heb deze methode nog in geen enkel boek gevonden en misschien is het interessant om deze met jullie te delen (het kan natuurlijk ook dat ik het goede boek nog niet gevonden heb). Vandaag deel 1!


Zin om nóg meer tips & adviezen te krijgen? Krijg dan nu toegang tot al onze sokpatronen & mini-cursussen >>>

Op grootmoeders wijze sokken breien

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik het (toen voor mij) gekke idee om voor mijn opa kousen te breien als cadeau voor nieuwjaar. Ik vroeg aan mijn oma of ze mij wou helpen want ik wist dat zij heel goed kousen kan breien.

Toen zij nog op school zat was dit nog verplicht dat de meisjes leerden breien en ze leerden er ook sokken breien. Ze vond dit een heel leuk idee en vanaf dan ben ik elke week naar de ‘les’ geweest.

sokken breien 2

Benodigdheden

Allereerst de benodigdheden, ik heb het geleerd met 4 lange naalden nummer 3 waarvan er altijd een onder je arm zit. Het is ook mogelijk om je kousen te breien met 5 korte naalden of een rondbreinaald natuurlijk.

Daarnaast heb je de geschikte breiwol nodig, ik zou aanraden dat je breigaren gebruikt met minimum 50% wol erin, het liefst nog meer, aanraders zijn Phildar Folk 50 en Regia sokkenwol. Per sok voor een volwassene heb je ongeveer 50 g nodig, voor kinderkousen iets minder.

Ook zou ik een haaknaald in de aanslag houden, zeker als je nog nooit kousen hebt gebreid zal je sowieso eens een steek laten vallen (letterlijk en figuurlijk).

Sokken breien: Opzet

Het aantal steken hangt af van je schoenmaat en van de diameter van je onderbeen. Een kous voor een man met maat 41/42 heeft meestal 60 steken nodig.

Ikzelf heb maat 40 en zet altijd 56 steken op, babykousjes 32 steken en natuurlijk kan je alle maten ertussen breien. Dit is altijd even passen wat je zelf prettig vindt.

sokken breien

Ik brei nu sokjes voor een meisje van 6 jaar met maat 31 en ik zet 38 steken op:

– Je verdeelt deze over drie naalden met minder steken op de eerste naald.

– Je sluit de cirkel door de eerste steek te breien, trek deze goed aan zodat je zeker geen gaatjes krijgt.

– Nu ga je de boord breien, ik brei altijd 1 recht en 1 averecht en de rechte steek brei ik gedraaid, hierdoor is de boord goed stevig en rekt hij niet zo snel uit.

– Dit brei je verder voor 5 tot 10 centimeter, ik zou zeker niet minder doen dan 5cm, de kous zou zo sneller kunnen afzakken.

– Als je tevreden bent met de boord begin je aan de schacht van het been, deze wordt gebreid in tricotsteek. Hiervoor hoef je enkel te recht te breien, als je recht breit in de rondte wordt het vanzelf tricotsteek.

Dit doe je verder tot je complete werk ongeveer de lengte heeft van je voet.

Sokken breien: Grote hiel

In de werkwijze die ik geleerd heb van mijn oma wordt de hiel opgesplitst in twee delen, de grote en de kleine hiel. De grote hiel is het gemakkelijkst.

– Je verdeelt alle steken over twee naalden en we gaan verder met een van de twee.

– Je breit nu een stuk in tricotsteek, 1 rij recht en 1 rij averecht ter grootte van je hiel. Deze meet je makkelijk zelf, van net onder je enkelknobbel tot net niet onderaan je voet.

– Eindig met een rechte naald. Maak dit zeker niet te groot, liever een rijtje te klein, dit kan namelijk ervoor zorgen dat de kous onnodig breed wordt.

sokken breien 4

Dit is het einde van deel 1, volgende keer ga ik verder met de kleine hiel, de steken oprapen en minderen en uiteindelijk de tenen breien.

 Mocht je een vraag of reactie hebben: laat ze gerust hieronder achter! Succes!

hanneke
Door

hanneke

op 12 Jul 2014

ik heb ook sokken leren breien van mijn schoonmoeder, ik brei nog steeds veel sokken groot en klein in allerlei leuke kleuren en ook wel de "geitenwollen" sokken. bij de grote hak haal ik de eerste steek altijd af zonder te breien, je kunt dan later de steken makkelijker opnemen. ook brei ik hier aan de averrechte kant eerst 2 st. averrecht dan 2 steken recht en aan het einde van de pen ook 2 st. recht en 2 st. averrecht. je krijgt dan een mooie hak. en de lengte van de grote hak is bv. 32 steken op de pen dan moet je 15 toeren breien.

Jeanne Vermeerbergen
Door

Jeanne Vermeerbergen

op 30 Jan 2018

Bedankt dit is een kei goeie tip

Hennie.
Door

Hennie.

op 15 Mar 2020

Ja zo heb ik het ook geleerd.

jose van de sande
Door

jose van de sande

op 23 Jun 2021

ik brei sokken met 5 pennen

Carine van Ruyskensvelde
Door

Carine van Ruyskensvelde

op 12 Jul 2014

Dag sokkenbreisters (in spe), Dagelijks haalt ons oma (82jr)(wij zeggen meme) haar breiwerk uit de breitas. Een avond zonder sokkenbreien is een verloren avond. Zelfs bij het tvkijken kan ze dit... De hele familie (mannen én vrouwen), alsook vrienden worden voorzien van 'zelfgebreide' kousen, en dit in alle formaten, kleuren, wolsoorten. Dank voor jouw schematische, praktisch uitleg. Dit stimuleert eens te meer om de traditie niet verloren te laten gaan. Ik heb het vaste voornemen om na de zomer ook een poging te wagen. Nu kan ik nog gebruikmaken van mijn mentor ter plaatse... Succes aan allen!

Nel
Door

Nel

op 24 Mar 2016

Mooie wol voor een mooie prijs bij ada,s wolparadys, ik heb hem al Gr

Linda Gemser
Door

Linda Gemser

op 12 Jul 2014

Wat fijn dat je deze oude manier van sokken breien zo duidelijk laat zien. Ik heb het ook zo op school geleerd, maar ben vergeten hoe het zit met de grote en kleine hiel. Ik kan niet wachten tot deel 2 er is.

Freya
Door

Freya

op 14 Jul 2014

Dankjewel voor je leuke reactie! Groetjes Freya

Deman
Door

Deman

op 10 Sep 2015

wanneer komt het tweede deel van de sok want ik kan niet verder . Groetjes

Freya
Esther
Door

Esther

op 12 Jul 2014

Wat fijn dat je aandacht besteed aan sokken! Ik ben er verslaafd aan :-) Brei ze van boord tot teen of andersom, tegenwoordig op de rondbreinaald, meestal 2 tegelijk. Ik heb altijd wel 2 paar op de naalden, voor de afwisseling :-)

Mevr.L.de Groof
Door

Mevr.L.de Groof

op 09 Feb 2019

wat zou ikdat dolgraag willen zien van jou,ik ben ja vele jaren weer eens begonnen met breien maar het vrouwtje die mij destijds de hiel heeft leren breien is overleden en op internet kom ik niet verder ZOVEEL opties.....

Anna
Door

Anna

op 19 May 2015

Hoi Freya, bedankt voor je uitleg! Ik heb het eerst geprobeerd met rondbreinaalden, maar dit is een stuk makkelijker!

Hannie van der Veen
Door

Hannie van der Veen

op 30 Jul 2015

Dank voor deel 1 maar nu graag deel 2: de kleine hiel. Met groet, Hannie van der Veen.

Freya
Breimaan
Door

Breimaan

op 04 Aug 2015

Dag Freya, ik heb eindelijk het breien van sokken onder de knie en het is echt verslavend. Ik heb nu verloop garen gekocht. Maar hoe zorg ik er voor dat de sokken gelijk van streepjes etc. worden? Of is het niet erg als je twee verschillende sokken hebt? Groetjes breimaan

Freya
Door

Freya

op 28 Sep 2015

Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als de strepen niet volledig gelijk lopen, maar als je dit nu wel graag hebt kun je het volgende doen. Bijvoorbeeld, je gebruikt wol met drie kleuren; wit , rood en roze in die volgorde. De eerste kous gestart bent met de roze kleur en je tweede bol wol begint met wit. Danrol je de bol wol af tot je weer kunt starten met de roze kleur, en dat stuk knip je ervan af. Als je kousen breit kleiner dan maat 46 ongeveer kan je zeker wel een eind wol missen. Groetjes Freya

joke schrijnemakers
Door

joke schrijnemakers

op 27 Jan 2017

ik mis de beschrijving van de kleine hiel

Lucie Borghijs
Door

Lucie Borghijs

op 21 Feb 2018

heel interessant hoop zo spoedig mogelijk 2de deel te ontvangen

Maartje
Door

Maartje

op 03 Mar 2018

Sinds kort brei ik ook sokken Maar ik zou heel graag naadloze sokken leren breien of wel onderste boven breien

deniseembrechts23@gmail.com
Door

deniseembrechts23@gmail.com

op 10 Mar 2018

Dank je wel . Ik begon met kousen breien met een hele lieve dame van 93 jaar . Maar voor ik het onder de knie had is ze helaas overleden . Nu met die deel 1 krijg ik het goed onder de knie . Nu deel 2 nog 😉😊

Uke
Door

Uke

op 05 May 2018

Hallo, ik heb ook al heel wat sokken gebreid maar op de één of andere manier lukt het niet meer, ze worden steeds te wijd en het komt nooit uit met minderen voor de teen, want dan heb ik de kleine pennen al klaar met minderen voor de hoeveelheid steken er op moeten blijven staan terwijl ik op de grote pen veel te veel steken dan nog heb. Daarom was ik ook wel benieuwd naar hoe jij de teen dan doet maar dat staat er helaas niet bij. En dat lijkt mij voor een echte beginner ook wel fijn. Misschien dat jij nog een advies hebt voor mij?

Janske
Door

Janske

op 06 May 2018

Ik heb het op school geleerd vroeger,(ongeveer1959) en nadat mijn moeder is gestorven heb ik met weer opgepakt,en de mooiste relatie die ik heb gekregen was van mijn kleinzoon toen hij n jaar of 6 was en zijn eerste eigengebreide sokken kreeg,en ik vroeg of ze goed waren, kreeg ik als antwoord NEE ze zijn SUPER GOED.😍

Janske
Door

Janske

op 06 May 2018

Moet zijn reaktie.

Marinka
Door

Marinka

op 31 Jul 2018

Wat doe je als je extra dikke kuiten hebt?

rita
Door

rita

op 09 Sep 2018

waar staat deel twee a.ub

Paula
Door

Paula

op 21 Nov 2018

Bedankt, ik was reeds een lange tijd op zoek naar om sokken te breken en ook voor de tip. Grtjs.

Marta
Door

Marta

op 26 Nov 2018

Goede uitleg, dankjewel, maar ik lees niet op welke nummer naalden ze gebreid worden. Ik ben bezig met mijn eerste paar sokken op naalden nr. 2.50 en heb 64 steken voor maat 40

Marta
Door

Marta

op 26 Nov 2018

Sorry, ik lees net dat je naalden nr 3 gebruikt

Bep de Bruijn
Door

Bep de Bruijn

op 19 Feb 2019

Ik brei de sokken altijd met nr 2,5. Vorig jaar 19 paar sokken gebreid. De laatste van de restjes die overgebleven zijn Ik heb het van mijn tante geleerd. Ik weet niet meer hoeveel paar sokken ik al heb gebreid

Nadine Hutsebaut
Door

Nadine Hutsebaut

op 29 Sep 2019

Ik kan alleen maar breien met 2nld en rond breinaald,al geprobeerd met 3 voor sokken,maar lukt niet graag patroon voor rond breinaald Bedankt. Mvg Nadine

Tineke
Door

Tineke

op 30 Sep 2019

Zo heb ik het op de lagere school ook geleerd, alleen ik maak een langere boord omdat ik dit mooier vind. Heb ook mijn hele leven sokken gebreid en doe het nu nog voor manlief. Allemaal veel succes met sokken breien

ciska
Door

ciska

op 01 Oct 2019

leuke site die sokken ga ik proberen mijn moeder ging ook altijd sokken breien maar is helaas overleden

geerdens rita
Door

geerdens rita

op 12 Oct 2019

kunt u mij a.u.b. het tweede deel van sokken breien op groot moederswijze bezorgen hartelijk dank

ciska
Door

ciska

op 24 Oct 2019

ja ben nu bij deel 2 maar heb geen beschrijving verder zo jammer nu kan ik niet verder

Wil
Door

Wil

op 17 Dec 2019

Hoe kan ik aan deel twee komen?

Diana Steijn
Door

Diana Steijn

op 08 Jan 2021

Ik ben 74 en heb ook op school sokken moeten leren breien en op de manier die jij beschrijft Hartstikke leuk want ik was het aardig kwijt en ik wou juist bedsokken breien en was op zoek naar info Dus je komt als geroepen met dit onderwerp!

Caerts Cecile
Door

Caerts Cecile

op 23 Jan 2021

Hoe brei je nu verder voor de hiel van de sok tot daar kan ik de sok breien ,maar verder weet ik het niet. ,hoe het moet kan ik misschien het vervolg krijgen al vast Bedankt? Groetje

Margriet
Door

Margriet

op 26 Jan 2021

IK GA ET PROBEREN SOKKEN TE BREIEN IK HOOP DAT IKHET VERVOLG OOK KRIJG DANKJE

silvia
Door

silvia

op 06 Feb 2021

Hallo, leuk zoals je het uitlegt maar ik heb een vraag. Heb je ook al eens sokken gebreid met 2 naalden? Want dat bestaat ook alleen kan ik daar geen patroon meer van vinden, mijn tante deed dat altijd maar die is er helaas al een poos niet meer. Zou je een patroon hebben voor het breien met 2 naalden?

Bep de Bruijn
Door

Bep de Bruijn

op 22 Feb 2021

Ik brei al jaren sokken op 4 nld. ongeveer 2jaar geleden zo'n 30 paar gebreid. Zelfs met allerlei restjes die over blijven weer een nieuw paar sokken. Effect van Altzheimer sokken

annie
Door

annie

op 16 Apr 2021

Bedankt voor de goede uitleg, wanner verschijnt deel 2?

Ineke
Door

Ineke

op 05 Oct 2021

Bij de grote hiel brei ik aan de rechte ( goede ) kant de derde steek en de op 2 na laatste steek averecht en bij 15 of 16 steken averecht ,afhankelijk van de maat en naalddikte is hij lang genoeg!

Veronica van der Pol
Door

Veronica van der Pol

op 15 May 2022

Welke opzet gebruik je bij sokken breien? Er Zijn verschillende manieren! Misschien is de ene opzet geschikter dan een andere methode. Ben benieuwd naar je reactie.

Ruurd Bollegraaf Hummel
Door

Ruurd Bollegraaf Hummel

op 24 Nov 2022

Hallo dames Ik ben Ruurd en ik brei zeker wel 20jaar sokken,ik sport veel en de meeste mannen op de sportschool hebben sokken van mij aan. Hun oma breide altijd sokken voor hun,maar hun vrouwen kunnen geen sokken breien(kunnen geen hak en teen breien)

linda
Door

linda

op 24 Feb 2023

leer je hier ook een trui breien met mvg linda

Rika
Door

Rika

op 16 Jun 2023

Ik ben 86 en begrijp niets van hiel breien terwijl ik het wel op school hebt geleerd. Jammer dat ik bij de boord moest ophouden. Snap er niets van. Dames jullie veel succes Rika

Reactie plaatsen