Het lukt niet! Frustratie-blog - Breiclub.nl
Frustratie-blog: Het lukt niet, help!!!!!

Het lukt niet……, help!!!!! Deze week had ik een blog willen schrijven over het breien van een paar sokken met  verstevigde hiel en teen. Hiervoor heb ik al een opzetje klaar, maar ware het niet dat de uitvoering ervan roet in het eten gooit.

Het wil allemaal niet lukken. Zelfs als ervaren breister loop ik ook wel eens tegen problemen aan. Dit is niet typisch iets voor een beginner ;-). Maar opgeven zit niet in mijn aard. Dus blijf ik maar zoeken naar een oplossing. Mijn oma kan ik het helaas niet meer vragen…

Het begon al met het zoeken naar manieren om de verstevigde hiel uit te voeren. Helaas kon ik niets vinden over een verstevigde teen. Dit is ook een van de uitdagingen waar ik mee moet dealen, evenals met de verstevigde kleine hiel (deze zit onder de hak). Dit zijn juist de plekken waar vaak de gaten ontstaan.

Het lukt niet

Er zijn namelijk meerdere manieren waarop je de verstevigde hiel kunt breien, maar deze manieren worden alleen toegepast bij de grote hiel (op foto nr. 1).

Met de kleine hiel (op foto nr. 2) heb ik het waarschijnlijk voor elkaar, maar ik moet de sok eerst verder breien om te bepalen of de pasvorm goed is. Het probleem ontstaat wanneer ik bij de zijkanten van de grote hiel een bepaald aantal steken moet opnemen voor het breien van de spie (op foto nr.  3).

In mijn geval  is dat 16 steken aan iedere kant. In de beschrijving staat dat ik bij de verstevigde grote hiel evenveel pennen moet breien als steken die er op de pen staan. In mijn geval dus 32 steken, dus ook 32 pennen. En dan lukt het niet om meer dan 11 steken aan weerszijden op een nette manier op te nemen. Anders wordt het te rommelig.

Verder breien kan ook niet: dan wordt de grote hiel te lang.  Zucht…., ik weet het niet meer. Ik ben al sinds mijn vakantie bezig met 1 sok. En dit is al  weer zo’n vier weken geleden! Dit terwijl ik normaal gesproken een paar dagen nodig heb voor 1 paar sokken. Ik heb al een paar keer de hiel weer uitgehaald en weer opnieuw gebreid. En ondertussen al weer uitgehaald….

Het lukt niet

Tja, allemaal uitdagingen. Nu ben ik niet vies van een uitdaging, maar nu begint het wel een beetje vervelend te worden. Ik heb sterk de neiging om het werkje maar weg te leggen. Maar ja, dan komt hij weer op de hoop met onafgemaakte werkjes (zie één van mijn eerste blogs op breiclub.nl).

Ik zou graag willen zien dat er wat meer schot in mijn project komt, zodat ik een fatsoenlijk blog voor jullie kan schrijven met tips en tricks!

De herfst is er al en de winter komt er aan. Mijn man wil graag warme voeten! En natuurlijk wil hij ook nog een warme trui hebben voor deze winter. En ik? Ik wil nog meer projecten maken, ook voor mezelf!

Is er een oma, die toevallig de blogs op breiclub.nl leest (het mag ook een jonger iemand zijn), die nog weet hoe dit nu verder moet?

Oh ja, ik ben ook nieuwsgierig naar jullie frustraties op haak- en breigebied! Hebben jullie die ook?

P.S. Tijdens het schrijven van deze frustratie-blog, kwam ik nog op een idee van hoe ik het  wellicht zou kunnen aanpakken. Maar dat moet ik nog uitproberen. Dus hulp van jullie is nog steeds welkom!

Marja Folbert
Door

Marja Folbert

op 18 Sep 2017

als je 11 steken kunt opnemen aan de zijkant van de grote hiel, dan heb je waarschijnlijk van de kleine hiel er nog 10 op de pen staan deze tellen voor de helft mee. 11+5 = 16 de spie minderen verdelend over de 32 toeren succes er mee

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 18 Sep 2017

Hallo Marja, ik denk dat ik op deze manier de wreef te krap krijgt. Het is 16 steken aan weerszijden opnemen en dan nog de 10 die op de pen van de kleine hiel staan. Bedankt voor het meedenken. Groetjes, Marga.

Corrie
Door

Corrie

op 18 Sep 2017

Heb je met het breien van de grote hiel een kantsteek gebruikt? Eerste breien en laatste afhalen? Dan moet je met 32 toeren toch meer steken kunnen ophalen? Volgens mij 16 per kant. Met de steken die je nog had staan van de kleine hiel, genoeg voor de spie. Heel veel succes, 't gaat je vast lukken!

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 18 Sep 2017

Hallo Corrie, Normaal wanneer ik sokken brei wel. En in dit geval ook, maar doordat je de steken verspringend op de heengaande naald wel/niet breit , kom je dus 'bobbeltje's' tekort (11 stuks i.p.v. 16 stuks na 32 toeren breien). Uiteindelijk heb ik hier iets voor gevonden en is het gelukt! Maar daarover schrijf ik in een volgend blog. Groetjes, Marga Doornbosch.

Bianca
Door

Bianca

op 18 Sep 2017

Wat Corrie schrijft: De kantsteek is van belang. Die gebruik je om netjes de steken op te nemen, en daarbij ook eentje in de hoek. Kijk ook eens in deze afspeellijst: https://www.youtube.com/playlist?list=PLw-yn4BiyPx7ccrl7ZLDbI34Twa7q1zLt Daar kun je ook een heleboel filmpjes vinden, waarin ik je voordoe hoe het werkt met de hielflap, het keren van de hiel en de spie.

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 18 Sep 2017

Hallo Bianca, Dank je voor de link! Inderdaad lijkt de methode van sok Auke (gek genoeg ook de naam van mijn man ;-)) een beetje op die techniek die ik toepas. Alleen die steek die ik recht afhaal verspringt bij de heengaande naald. En de kantsteek pas ik anders toe, in de vorm van een bobbeltje. Ik had steeds 11 bobbeltjes i.p.v. 16. Maar gelukkig heb ik het al weten op te lossen. Maar inderdaad is deze methode ook het proberen waard! Hier kom ik nog op terug in een toekomstig blog. Groetjes, Marga Doornbosch

Sandra
Door

Sandra

op 18 Sep 2017

Ik heb voor mijn oma sokken gebreid uit het boek ,sokken brei je zo ,en die stevige hiel lukte prima

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 19 Sep 2017

Hallo Sandra, Bedankt voor jouw reactie en tip! Dat boek heb ik ook, die methode wil ik ook gaan proberen, maar de kleine hiel is anders. De methode waar ik mee bezig ben lijkt erg op die van uit dit boek, maar is net weer iets anders. Groetjes, Marga.

Reactie plaatsen