Kerstballen breien, mooie december-traditie - Breiclub.nl
Kerstballen breien

Het is december en dat is een maand met mooie tradities. Een van mijn tradities is kerstballen breien voor de kindjes die dat jaar geboren zijn in mijn omgeving. Dan brei ik de naam van het kindje erin. Ook dit jaar ga ik er een maken en vandaag deel ik hoe ik te werk ga.

Dát ik kerstballen brei komt natuurlijk door het boek “Kerstballen breien met Arne & Carlos”. Zelf gebruik ik een andere manier van meerderen, ik meerder aan het eind van iedere naald, in de laatste steek, en doe dat dan in iedere naald tot ik genoeg steken gemeerderd heb. Dan krijg je mooie ronde lijnen zoals op de rechter bal.

De kerstballen van Arne en Carlos worden tot 64 steken gemeerderd. De eerste ballen die ik gebreid heb met een naam erin, waren op basis van die 64 steken. Ik gebruikte een alfabet met letters van 8 steken breed en 12 naalden hoog. Daardoor kon ik maximaal 6 letters op de ballen krijgen. Tot ik bedacht dat je uiteraard een grotere óf een kleinere bal kan maken.

48 steken blijkt vaak wel een mooi maatje. Zeker met korte namen.

Op de volgende foto zie je van links naar rechts de allergrootste bal die ik tot nog toe gebreid heb, een bal in de maat van Arne & Carlos en een kleine bal. Ze zijn op z’n breedst respectievelijk 80, 64 en 48 steken.

kerstballen breien

Voor een andere maat bal heb je ook een ander alfabet nodig, maar er zijn er genoeg te vinden op het internet en je kunt ze zelf ook bedenken. Ik raad je aan hoofdletters te gebruiken. Die zijn namelijk allemaal van dezelfde hoogte en dat is het handigst bij inbreien. Mocht je gaan mazen, dan kun je ook andere letters gebruiken.

Ik teken zelf altijd mijn patroon uit op ruitjespapier. Je kunt ook gebruik maken van Stitchfiddle.com, een leuk online programma waarin je zelf allerlei patronen kunt uittekenen.

Ik doe een klein figuurtje tussen de laatste en de eerste letter om de leesbaarheid te vergroten.

De langste naam die ik ooit heb ingebreid is die van mijn zusje. Zij heet Sietske-An. 9 letters én een koppelstreepje. Ook zij kreeg nog een klein hartje tussen de laatste en de eerste letter. Je ziet dat ik in dit geval vrij kleine letters heb gebruikt en als ik het me goed herinner had ik 72 steken nodig.

kerstballen breien

Voor Breiclub.nl ontwierp ik vorig jaar een patroon in het thema Lovely Winter. Als je lid bent vind je dit patroon in de breipatronen-bibliotheek.

kerstballen breien

Nog een paar tips voor als je zelf aan de slag gaat:

– Na het meerderen brei ik altijd nog 1 of 2 naalden voor ik aan mijn “patroon” begin.

– Als het patroon erin zit, brei ik weer 2 toeren voordat ik begin met het minderen.

– Het minderen doe ik ook in elke toer, meestal brei ik de laatste twee steken van iedere naald samen.

Als er nog 12 steken over zijn, knip ik de draad af, een flink stuk. Ik haal de draad door die laatste steken, vul de bal op met fiberfill en trek de draad goed aan. Nu kan er nog een ophanglusje aan gehaakt worden met die einddraad. Goed afhechten en je kerstbal is klaar!

Ik wens je veel succes én plezier met het breien van je eigen ontworpen kerstballen! Heb je misschien zelf al eens kerstballen gebreid? Ik ben benieuwd!

Mijn eigen bal laat ik binnenkort zien op mijn blog: debreimeisjes.blogspot.nl

Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes

 

Groet,

Akkelien

 

Liefs van De Breimeisjes!

 

 

Wietske
Door

Wietske

op 03 Dec 2017

Wat een leuke traditie Akkelien! En prachtige unieke ballen!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 03 Dec 2017

Dank je, Wietske! De enige, echte, onbreekbare kerstballen ;-)

Cindy
Door

Cindy

op 09 Dec 2019

Heel mooie kerstballen. Ik ben ook begonnen met breien. Ik vind de meerdering van de rechter bal heel mooi. Kan je mij vertellen hoe je die juist maakt ?

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 05 Mar 2020

O, jee, ik zie dit pas in maart 2020! En ik zie in je volgende reactie dat je het gelukkig inmiddels gevonden hebt.

Cindy
Door

Cindy

op 09 Dec 2019

Ik heb het intussen gevonden op jullie blog 🙂

Erika
Door

Erika

op 15 Dec 2019

Leuk verhaal van die breimeisjes Ik woonde inde grote stad nu sinds een jaar of 15 in een kleinere stad ruim 600 inwoners haken breien naaien doe ik al mijn hele leven ik ben nu 75 jaar en heb 4 jaar geleden mijn huis opengesteld voor medebewoners die handwerken ook leuk vinden Een keer in de week van 10 tot 12 uur koffie, thee koekje chocolaatje en even bijpraten elkaars werk bewonderen en bij probleempjes elkaar helpen . En bij gelegenheden als kerst. Pasen enz maak ik iets leuk voor de aanwezige dames wij hebben geen last van eenzaamheid ik wens iedereen fijne dagen toe en veel handwerkplezier gr Erika

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 05 Mar 2020

Wat ontzettend leuk! Ja, samen aan de slag, koffie/thee en wat lekkers erbij, dat is helemaal geweldig!

marjet
Door

marjet

op 19 Nov 2022

Ik ben bezig met de mooie kerstballen, maar hoe meerder je op het eind van de naald. Dat kan ik niet "naar boven" halen. Vast hartelijk dank. Marjetgeurts@gmail.com.

Reactie plaatsen