Advent SNEEUWbal 4
Advent SNEEUWbal 4

Advent SNEEUWbal 4

Een witte kerst, dat lijkt mij altijd zo leuk! In werkelijkheid gebeurt dat bijna nooit. Een goede reden om sneeuw als thema te nemen voor mijn aandeel aan de Adventskalender 2018 van Breiclub.nl.

Kerstballen breien is een leuk werkje. Sneeuwballen breien ook. Vandaag een patroon van een bijzondere sneeuwbal: een SNEEUWbal.

Wat heb je nodig?

Ik gebruikte garens die ik in mijn voorraad had, een witte acryl en een zilverkleurig glittergaren voor het inbreien van de letters.
5 naalden zonder knop nr 2½
Eventueel een haaknaald nr 2½ om het ophanglusje te haken
Schaar en naald voor het afhechten
Fiberfill

Werkwijze:

In het patroon beschrijf ik tussen de *sterretjes* steeds dat wat je op 1 van de 4 naalden doet. Dit herhaal je op de andere 3 naalden. Achter de toer staat tussen haakjes het aantal steken dat je dan hebt.

Zet 12 steken op, verdeeld over 4 naalden. Met naald 5 ga je breien.

Toer 1: alle steken recht (12)

Toer 2: *2 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 3: *3 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 4: *4 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 5: *5 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (28)

Toer 6: *6 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (32)

Toer 7: *7 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (36)

Toer 8: *8 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 9: *9 steken recht, meerder 1 steek in de steek onder de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 10: *10 steken recht, meerder 1 steek in de steek ondere de laatste steek, laatste steek recht*, herhaal van * tot * (48)

Toer 11 en 12: alle steken recht (48)

Vanaf hier worden de letters in gebreid.

Volg daarvoor de teltekening:

Dat zijn de toeren 13 t/m 22. Je breit het patroon van rechts naar links, van onder naar boven. Let op de spanning, niet te strak en niet te los. De begin- en einddraad van de kleur waarmee je in breit, hoef je niet heel erg netjes af te werken, die blijven aan de binnenkant van de bal.

Toer 23 en 24: alle steken recht (48)

Vanaf nu ga je minderen.

Toer 25: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 10 steken recht*, herhaal van * tot * (44)

Toer 26: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 9 steken recht*, herhaal van * tot * (40)

Toer 27: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 8 steken recht*, herhaal van * tot * (36)

Toer 28: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 7 steken recht*, hethaal van * tot * (32)

Toer 29: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 6 steken recht*, herhaal van * tot * (28)

Toer 30: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 5 steken recht*, herhaal van * tot * (24)

Toer 31: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 4 steken recht*, herhaal van * tot * (20)

Toer 32: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 3 steken recht*, herhaal van * tot * (16)

Toer 33: *2 steken samenbreien door de achterlussen, 2 steken recht*, herhaal van * tot * (12)

Knip de draden af, zorg dat je van de hoofdkleur zeker zo’n 50 cm aan de SNEEUWbal laat. Met een naald haal je die draad door alle 12 steken die nog op de breinaalden staan, dan kunnen de breinaalden eruit. Maak de onderkant van de bal dicht met het begindraadje. Vul de bal met fiberfill en trek dan de draad die je door de steken geregen hebt heel goed aan en hecht het goed af. Met het restant van de draad kun je nu een ophanglusje haken, zo’n 30 lossen. Zet dat goed vast en werk het laatste draadje af naar binnen.

Met al die sneeuwballen en de sneeuwhuisjes hebben we in ieder geval een witte kerst!

Veel breiplezier!

Lieve groet,

Akkelien

Liefs van De Breimeisjes!
Blog: debreimeisjes.blogspot.nl
Facebook: @debreimeisjes
Instagram: @debreimeisjes

 

Reactie plaatsen