Alan Dart: Knitwear designer - Breiclub.nl
Alan Dart: Knitwear designer

De ontwerpen van Alan Dart hebben in meerdere magazines gestaan, hij heeft meerdere boeken geschreven én heeft les gegeven in het ontwerpen van breiwerk. De ontwerpen van Alan Dart verschijnen maandelijks in “Simply Knitting magazine”.

Ik wil je een aantal van zijn meest populaire ontwerpen laten zien, met als laatste het ontwerp dat in de Simply Knitting magazine van afgelopen vrijdag heeft gestaan: ‘Monsieur’.

 Alan Dart: Yuletide Gnomes

Wist je trouwens dat Alan Dart deel uitmaakte van 2 kinderprogramma’s op de Engelse televisie, waar hij een aantal handwerkvaardigheden liet zien? We beginnen met het eerste patroon.

Dit is misschien wel het meest populaire ontwerp van Alan Dart: de Yuletide Gnomes. Op Ravelry zijn er meer dan 1300 projecten onder dit patroon. In vele varianten!!

knuffel breien

 

Alan Dart kreeg van Simply Knitting het verzoek om een speelgoedfiguur te ontwerpen voor Kerst. Als hij de vrije hand krijgt, vind Alan Dart inspiratie in de dingen die geïnspireerd zijn door Zweden, omdat hij Zweden een geweldig land vind.

Vandaar de Yuletide gnomes. Het zijn mini Kerstmannen (Jultomten), maar dan gezien vanuit de Zweedse traditie, die overigens niet heel ver af ligt van de Kerstman zoals wij die kennen.

Een lid van de familie, of een goede buur, verkleed zich als Jultomten, zodat de persoon zo onherkenbaar is als mogelijk. Met een zak over de schouder, gaat Jultomten langs de deuren en stelt de traditionele vraag: “Are there any good children here?”

Muizen

Muizen en hamster komen veelvuldig terug in de ontwerpen van Alan Dart.

knuffels breien

Middeleeuwse muizen, muizen als Cirque de Souris, Dickens muizen, oogst muizen en sprookjesmuizen. De oogstmuizen en de Dickens muizen zijn mijn favoriet.

Een van de muizenpatronen is gratis te downloaden op de website van Alan Dart.

knuffel breien

Het is het patroon voor de sprookjesmuizen. Deze zijn heel erg leuk als decoratie in een kinderkamer, maar ook in de kerstboom misstaan ze zeker niet. Als je  ideetjes zoekt om dit patroon te gebruiken, maar dan net anders, kijk dan even op Ravelry.com.

Monsieur Bearnard

alan dart

Monsieur Bearnard is door Simply Knitting Magazine groots aangekondigd. Naast het feit dat het een leuke Franse beer is, werd bij de geprinte versie van Simply Knitting Magazine het garen meegeleverd, om deze beer direct te kunnen maken.

Dit was de eerste keer; abonnees op de geprinte versie hebben iedere maand iets leuks bij het magazine, maar nog niet eerder het benodigde garen voor een Alan Dart ontwerp.  Het meeleveren van het garenpakketje geldt dan weer niet voor diegenen die geabonneerd zijn op de digitale versie (geen garenpakketje voor mij, dus).

Gelukkig heb ik een eigen voorraadje Sirdar Bonus DK. Heb de kleur Navy vervangen door de kleur Silhouette. (Was de eerste kleur die ik tegen kwam die lijkt op Navy: echt veel te warm op zolder om te zoeken naar Navy.)

ET VOILA: (om maar in Franse sferen te blijven) hier is mijn versie van Monsieur Bearnard!!

knuffel breien

 

In de volgende uitgave van Simple Knitting Magazine (nr 124) staat het patroon van Alan Dart’s film muizen!!

Veel van de patronen van Alan Dart kun je downloaden op www.alandart.co.uk. Nieuwe patronen verschijnen eerst in Simply Knitting Magazine en worden een tijd later toegevoegd aan de website, vanaf dat moment zijn de patronen daar te koop.

Wil je nu al aan de slag met het patroon van Monsieur Bearnard? Kijk dan of je aan uitgave 123 van Simply Knitting Magazine kan komen. (Bijvoorbeeld via Ebay).

En jij?

Ben je bekend met de patronen van Alan Dart? Heb je wel eens iets van hem gemaakt?

Of heb je, net als ik, een abonnement op Simply Knitting magazine, omdat daar de patronen van Alan Dart worden gepubliceerd?

 

Annelies van 't Hul
Door

Annelies van 't Hul

op 21 Jul 2014

Hallo Marijke, ik heb ook veel Alan Dart patronen, draak, mol siamees, heks en nog meer. de laatste die ik gebreid heb is de lama. Hij is prachtig geworden! Ik vind breien ook zo leuk! Groet, Annelies

R Burgwal
Door

R Burgwal

op 21 Jul 2014

Hallo ik heb ongeveer 2 weken geleden gereageerd op een patroon van een beer, dat wij konden bestellen. Maar ik heb er nooit meer iets over gehoord. Ik heb gekozen voor de kleur Hickory. Ik hoop dat ik nu wel iets hoor. Met vriendelijke groeten Ria Burgwal.

Thea
Door

Thea

op 18 Oct 2014

Eindelijk gevonden een patroon van Alan Dart het kerst muisje , helaas is het in het engels , wie helpt mij voor de ned vertaling , zou er heel blij mee zijn ,alvast bedankt.

joke
Door

joke

op 23 Oct 2014

Het patroon heb ik voor je vertaald in gebruikelijk nederlands.

Annette
Door

Annette

op 17 Jul 2018

Waar zijn de patronen in Nederland te koop

nel
Door

nel

op 22 Aug 2015

Heb drie alle de kerstmuisjes gebreid. zijn schattig geworden zou wel verder willen breien met Alan Dart patroontjes. lief gratis brei voor zieken kindjes

petra
Door

petra

op 20 Jan 2018

Hallo Nel, heb je de patroontjes van de kerstmuisjes voor mij. Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met haken en breien en zoek de Dickens muizen ook van Alan Dart. Heb je die toevallig ook?? Mag ik aub de patroontjes van je hebben ?? alvast mijn hartelijke dank

Rosita
Door

Rosita

op 01 Apr 2016

Heeft iemand het patroon van het muisje in nederlands voor mij?

Tonnyderuiter
Door

Tonnyderuiter

op 15 Jul 2016

Hoe kom ik aan het ned. Patroon van het Dickens kerstmuisje. Heb al van alles gezocht . Wie kan mij helpen.

Josette
Door

Josette

op 22 Oct 2016

Leuk om te lezen maar hoe worden ze gebreid met 2 of met 4 nld

Reactie plaatsen