Alan Dart: Knitwear designer - Breiclub.nl
Alles over breien
Babette Nijhof
Alles over breien
3 min
10

Alan Dart: Knitwear designer

3 min
10

De ontwerpen van Alan Dart hebben in meerdere magazines gestaan, hij heeft meerdere boeken geschreven én heeft les gegeven in het ontwerpen van breiwerk. De ontwerpen van Alan Dart verschijnen maandelijks in “Simply Knitting magazine”.

Ik wil je een aantal van zijn meest populaire ontwerpen laten zien, met als laatste het ontwerp dat in de Simply Knitting magazine van afgelopen vrijdag heeft gestaan: ‘Monsieur’.

 Alan Dart: Yuletide Gnomes

Wist je trouwens dat Alan Dart deel uitmaakte van 2 kinderprogramma’s op de Engelse televisie, waar hij een aantal handwerkvaardigheden liet zien? We beginnen met het eerste patroon.

Dit is misschien wel het meest populaire ontwerp van Alan Dart: de Yuletide Gnomes. Op Ravelry zijn er meer dan 1300 projecten onder dit patroon. In vele varianten!!

knuffel breien

Alan Dart kreeg van Simply Knitting het verzoek om een speelgoedfiguur te ontwerpen voor Kerst. Als hij de vrije hand krijgt, vind Alan Dart inspiratie in de dingen die geïnspireerd zijn door Zweden, omdat hij Zweden een geweldig land vind.

Vandaar de Yuletide gnomes. Het zijn mini Kerstmannen (Jultomten), maar dan gezien vanuit de Zweedse traditie, die overigens niet heel ver af ligt van de Kerstman zoals wij die kennen.

Een lid van de familie, of een goede buur, verkleed zich als Jultomten, zodat de persoon zo onherkenbaar is als mogelijk. Met een zak over de schouder, gaat Jultomten langs de deuren en stelt de traditionele vraag: “Are there any good children here?”

Muizen

Muizen en hamster komen veelvuldig terug in de ontwerpen van Alan Dart.

knuffels breien

Middeleeuwse muizen, muizen als Cirque de Souris, Dickens muizen, oogst muizen en sprookjesmuizen. De oogstmuizen en de Dickens muizen zijn mijn favoriet.

Een van de muizenpatronen is gratis te downloaden op de website van Alan Dart.

knuffel breien

Het is het patroon voor de sprookjesmuizen. Deze zijn heel erg leuk als decoratie in een kinderkamer, maar ook in de kerstboom misstaan ze zeker niet. Als je  ideetjes zoekt om dit patroon te gebruiken, maar dan net anders, kijk dan even op Ravelry.com.

Monsieur Bearnard

alan dart

Monsieur Bearnard is door Simply Knitting Magazine groots aangekondigd. Naast het feit dat het een leuke Franse beer is, werd bij de geprinte versie van Simply Knitting Magazine het garen meegeleverd, om deze beer direct te kunnen maken.

Dit was de eerste keer; abonnees op de geprinte versie hebben iedere maand iets leuks bij het magazine, maar nog niet eerder het benodigde garen voor een Alan Dart ontwerp.  Het meeleveren van het garenpakketje geldt dan weer niet voor diegenen die geabonneerd zijn op de digitale versie (geen garenpakketje voor mij, dus).

Gelukkig heb ik een eigen voorraadje Sirdar Bonus DK. Heb de kleur Navy vervangen door de kleur Silhouette. (Was de eerste kleur die ik tegen kwam die lijkt op Navy: echt veel te warm op zolder om te zoeken naar Navy.)

ET VOILA: (om maar in Franse sferen te blijven) hier is mijn versie van Monsieur Bearnard!!

knuffel breien

In de volgende uitgave van Simple Knitting Magazine (nr 124) staat het patroon van Alan Dart’s film muizen!!

Veel van de patronen van Alan Dart kun je downloaden op www.alandart.co.uk. Nieuwe patronen verschijnen eerst in Simply Knitting Magazine en worden een tijd later toegevoegd aan de website, vanaf dat moment zijn de patronen daar te koop.

Wil je nu al aan de slag met het patroon van Monsieur Bearnard? Kijk dan of je aan uitgave 123 van Simply Knitting Magazine kan komen. (Bijvoorbeeld via Ebay).

En jij?

Ben je bekend met de patronen van Alan Dart? Heb je wel eens iets van hem gemaakt?

Of heb je, net als ik, een abonnement op Simply Knitting magazine, omdat daar de patronen van Alan Dart worden gepubliceerd?

Reacties
Categorieën