Hoe versier je voor Kerst met hele jonge kinderen? Een aantal ideeën en tips
Hoe versier je voor Kerst met hele jonge kinderen? Een aantal ideeën en tips

Hoe versier je voor Kerst met hele jonge kinderen? Een aantal ideeën en tips

Hoe versier je voor Kerst met hele jonge kinderen? Een aantal ideeën en tips

Als je de meeste van mijn blogs hier terugleest, merk je al gauw dat ik een jonge tweeling heb. Ik heb het namelijk regelmatig over ze… Dit keer dus een blog die echt gericht over mijn tweeling gaat, en dus speciaal voor alle jonge moeders of oma’s. Want hoe overleef je een (liefst zelfgemaakte) kerst met een zeer bewegelijke tweeling, waar niets voor veilig is? In dit deel van mijn blog zal ik vertellen welke plannen en ideeën ik heb bedacht, om het alsnog iets moois te maken. Ik zal ook wat instructies meegeven, en bij de volgende blog vertel ik hoe goed (of minder goed) mijn ideeën zijn bevallen.

De Kerstboom

Mijn grootste probleem, waar ik stiekem al veel te lang over nagedacht heb, is de Kerstboom. Ik heb inmiddels ondervonden dat hoe je het ook afschermt, hoog zet of verstopt, de tweeling vindt altijd wel een manier om er bij te komen. En ze kunnen nog niet eens los lopen! Sarah kan op de bank klimmen, en Lucas glijdt met groot gemak onder de bank of een kastje door. Daarbij pakken ze echt ALLES waar ze maar bij kunnen. Alles willen ze ontdekken, vastpakken en liefst ook in de mond stoppen…

Een normale kerstboom opzetten is dan ook duidelijk geen optie voor ons. Met al die aantrekkelijk glimmende ballen, versieringen en leuke takjes is er echt ‘no way’ dat dat goed gaat. Dus, een dreumes-vriendelijke kerstboom… Hoe, wat, waar?

Een snelle zoektocht wijst al snel op een aantal opties. Zo is er de kerstboom die je aan het plafond hangt, de kerstboom die je aan de muur maakt of de kerstboom die je ergens op tekent. Aan het plafond hangen vind ik niet zo handig, want dan moet ik weer gaten gaan boren waar onze verhuurder vast niet blij mee is. Een getekende kerstboom is leuk, maar ik vind het ook niet echt speciaal ofzo. Dus dan..?

Kerstboom van vilt

Als je snel Kerstboom voor baby’s, peuters of kleuters intypt vind je al meteen een hoop hits voor een kerstboom van vilt die je aan de muur hangt, en waar de kinderen zelf de versieringen in kunnen hangen. Niet super duur, rond de 20€, en ze zeggen dat het echt veilig is.

Ik wil dit natuurlijk veel liever zelf maken, want dat is het leukste als echte Creabea, maar hoe dan? Ik stuur meteen een mailtje voor meer informatie naar een webwinkel vol Vilt. Wat is handig, wat raden ze aan?

Twijfelachtige veiligheid

De webwinkel met specialisatie in vilt zegt dat vilt eigenlijk niet zo veilig is voor kinderen onder de 3 jaar, omdat het standaard in de mondjes verdwijnt, en je er ook gauw kleine onderdeeltjes van hebt. Meteen vraag ik me af waarom de kant-en-klare kerstboom van het internet dan wél claimt veilig te zijn…

Voor zover ik zie is de Kerstboom van vilt met ‘speciale’ of zelfs zonder lijm gemaakt. Ehm, okee… Daar kan ik me eigenlijk niet zoveel bij voorstellen, omdat dit volgens mij helemaal niet kan. De versieringen zien eruit alsof ze op elkaar geplakt zijn, zonder genaaid te zijn.

Ik besluit de poging te wagen, en hem alsnog zelf te maken. Dan kan ik namelijk zelf bepalen welke materialen ik gebruik en hoe ik alles in elkaar zet. Ook kan ik dan de versieringen zo groot maken dat er geen kleine onderdelen bij zitten die ik zelf gevaarlijk vind. En hopelijk zonder klittenband, want doordat vilt statisch is moet het gewoon kunnen blijven plakken.

Decoraties

Intussen ben ik alweer even aan het naaien en knippen met mooie stukjes vilt. Ik maak de versieringen uit de losse pols, maar ik heb voor jullie een aantal mallen gemaakt. Dan kan je ze printen en uit vilt uitknippen, zonder dat je er verder over hoeft na te denken. Mocht de vilten kerstboom een succes zijn dan zal ik bij de volgende blog meer mallen toevoegen.

Ik knip de versieringen uit vilt en naai ze vervolgens met de hand aan elkaar. De knoopjes werk ik weg tussen de laagjes.

Wel is het belangrijk om de kinderen nooit zonder toezicht met de boom en versieringen te laten spelen. Dan kan je het eventueel nog op tijd afpakken als het toch mis gaat.

Kerststal

Nu ik een boom heb, nou ja, in de maak, mist er nog de Kerststal. Ik ben gek op Kerststallen, en ik heb er inmiddels al 4… Onze eerste Kerststal hadden we een jaar na ons trouwen in Kenia gekocht, en deze is echt niet veilig voor kleine kindjes. Ik heb ook een gehaakte kerststal met vrij grote figuren, uit het boekje van Christel Krukkert. Verder ben ik deze Kerst bezig met een Kerststal te ontwerpen, een Kerststal die ik kan ophangen, en die geen veiligheidsoogjes heeft. Veiligheidsoogjes zijn namelijk officieel ook niet veilig voor kinderen onder de 3, en met een tweeling van 1 vind ik dat toch niet zo handig. Ik wil ze namelijk ook alleen in de huiskamer laten spelen.

Bij de Action kocht ik verder nog een toffe Kerststal van hout, voor kinderen van boven de 10+ maanden. Echt geweldig vind ik die! De houten figuurtjes zijn veilig en leuk om mee te spelen, en de Kerststal zelf is ook erg mooi. Buiten het feit dat ik als ik hem compleet wil uitstallen eerst een half uur in alle hoeken en gaten van de huiskamer de figuurtjes moet zoeken ben ik er helemaal fan van!

De incomplete Kerststal, want ik kon de rest niet vinden…

Nog niet compleet

Al met al heb ik al wat leuke plannen in werking gezet om toch een leuke en veilige kerst te hebben met mijn tweeling, het is nog lang niet compleet. Er zullen toch wel wat meer versieringen moeten komen. Hoe ik dat precies ga doen vertel ik de volgende keer. Maar voor nu, hebben jullie nog leuke tips en ideeën? Laat het me weten!

Reactie plaatsen