DIY: sleutelhanger van nepleer + Giveaway!
DIY: sleutelhanger van nepleer + Giveaway!

Graag neem ik je mee in de wonderlijke wereld van Cricut. Ik zal je zo vertellen wat dat nou voor iets is. Je zal zelfs zonder Cricut een minder uitgebreide versie kunnen maken, maar hopelijk prikkelt je dit om verder te kijken, naar andere mogelijkheden en hobby’s… Vandaag laat ik je zien hoe je een sleutelhanger kan maken van nepleer. Aan het einde geef ik het voorbeeld ook nog eens weg! Kijk je mee?

Cricut wat?!

Allereerst, wat is een Cricut? Cricut is een merk, waarvan ik een snijplotter heb. Hiermee kan je van alles uitsnijden volgens de vormen die jij in de computer voert. Cricut heeft verschillende machines, en heel veel accessoires. Vandaag zal ik hem gebruiken voor het uitsnijden van letters en nepleer. Het nepleer zou je ook met een schaar kunnen uitknippen, en de letters kan je natuurlijk laten zitten als je deze materialen niet hebt.

Benodigdheden

Wat je sowieso nodig hebt: een sleutelring, nepleer (ik kocht de mijne bij de Action, maar het is vast ook bij de hobbywinkel te vinden), borduurgaren, een naald, een priem (eventueel kan je ook een scherpe naald gebruiken) en textiellijm. Als ‘extraatjes’ heb ik strijkbaar vinyl van Siser gebruikt (flexfolie), een strijkijzer en mijn Cricut Explore Air om alles mee uit te snijden.

En… go!

Voor de sleutelhanger heb ik een mal gemaakt. Deze kan je bij Cricut Design Space uploaden en hem uit nepleer uitsnijden, of je kan hem geprint op je velletje houden en met de hand uitknippen. Hij moet 19.8cm in de lengte zijn. De vorm is niet zo moeilijk, dus dit is vast wel te doen, toch? Knip of snijd twee stuks uit, want we maken hem straks dubbelzijdig. (Als je een plotter gebruikt kan je het beste eerst checken of je de juiste instellingen kan vinden. De achterkant moet naar boven als je hem snijdt)

Vervolgens de optionele stap: de tekst. Typ je tekst naar keuze, in je lettertype naar keuze. Zorg wel dat de letters groot genoeg zijn om het makkelijk te maken met snijden. Ik gebruikte het lettertype Big Noodle Titling. De tekst kan maximaal rond de 4.5cm lang zijn, want het lange gedeelte komt straks dubbel.

Strijk oeps

Ik snijd de tekst gespiegeld uit, en haal dan met een haak alles weg wat ik niet nodig heb. Vervolgens strijk ik hem met een handdoek eronder en er overheen op een van de twee delen van de sleutelhanger. Bij alle andere sleutelhangers had ik de stand van twee stippen gebruikt, en dit keer de hoogste stand. Bij de lagere stand moest ik harder persen (met mijn hele gewicht erop), maar met deze hogere stand is het nepleer een heel klein beetje gesmolten. Lager is dus toch beter! De tekst is goed gestreken als je de vezels van het nepleer er een beetje doorheen kan zien.

Sleutelhanger afmaken

Plak de twee sleutelhanger delen aan elkaar met textiellijm, zodat het aan beide kanten mooi is. Vervolgens kan je de sleutelhanger vouwen zoals hij uiteindelijk wordt, en maak je er twee gaatjes in met een priem of een scherpe naald. Voorzichtig met je vingers!

Om de sleutelhanger af te maken deed ik eerst de ring aan de hanger, vouwde toen de constructie weer in elkaar en naaide dit met wat borduurgaren aan elkaar.

En klaar is je sleutelhanger, nu hoef je hem alleen nog maar aan iets te hangen.

Wat denk je, waag je je aan deze DIY?

Giveaway

En voor de mensen onder ons die deze toffe Breiclub sleutelhanger wel willen hebben: reageer hieronder of onder de Facebook post, en dan zal er volgende week een winnaar getrokken worden die hem thuis zal ontvangen.

 

Heel veel DIY plezier!

 

Reactie plaatsen