Twee manieren om breiwerk onzichtbaar af te hechten
Twee manieren om breiwerk onzichtbaar af te hechten

Als je al wat meer ervaring hebt met handwerken, dan weet je dat afhechten een vervelend maar zeer belangrijk klusje is. De afwerking kan het verschil maken tussen handwerk dat jaren meegaat, of dat binnen een paar weken uit elkaar valt. Vandaag neem ik jullie mee om te kijken hoe je twee verschillende breisteken op onzichtbare wijze kan afhechten. Hierbij bedoel ik hoe je de draad aan het begin en/of einde van je breiwerk mooi kan wegwerken in je werk.

 

Waarom netjes afwerken?

Allereerst even wat achtergrondinformatie. Zoals ik al zei kan je werk afhechten een minder leuk klusje zijn, maar is het wel een hele belangrijke. Als je je werk niet goed afhecht, dan kunnen de steken uit elkaar vallen, waardoor je gaten in je werk krijgt. Dat is natuurlijk niet handig nadat je er uren in hebt gestoken! Dit voorkom je door een lange draad te laten bij zowel het begin en het einde van je werk. (En ja, dit geldt ook voor haakwerk!)

Ik zal laten zien hoe je de boordsteek mooi kan afhechten, en ook hoe je de tricot steek het beste kan afwerken. Zo ben je al een eind op weg naar nóg mooiere projecten! Kijk je mee?

Boordsteek afwerken

Dit is de boordsteek. Deze kan gebreid worden door 2 recht en 2 averecht te breien, of zoals hier 1 recht, 1 averecht. Of een ander aantal, natuurlijk, maar dat maakt voor deze techniek niet uit.

Wat de bedoeling is van de draadjes bij de boordsteek afhechten, is de steken zodanig te volgen dat de draad wegvalt tussen de steken, maar, heel belangrijk, niet zichtbaar is aan de voorkant.

Het makkelijkst is om dit door een rij steken aan de achterkant te doen, die er van de voorkant als boogjes uit ziet, en aan de achterkant als v-tjes. We steken de naald door één van de twee ‘pootjes’, en telkens op dezelfde manier.

Snelle techniek

Zoals je op de foto kan zien kan je alle ‘pootjes’ tegelijkertijd op de naald rijgen, waardoor het een hele snelle techniek is. Vervolgens ga je naar boven door de andere ‘pootjes’, en weer naar beneden bij een volgend groepje ‘v’tjes’. Zorg dat je altijd aan de onderkant eindigt, want als je bovenaan eindigt zal je er snel weer een draadje uit zien komen. Als je dit bij de rest van het breiwerk doet zal dit niet of nauwelijks te zien zijn.

Tricot steek afhechten

De achterkant van de tricot steek ziet er uit als een stel golfjes. De voorkant is de meest bekende breisteek van v’tjes. We willen niet dat de afgewerkte draad aan de voorkant te zien is, dus proberen we de draad met de steken mee te weven zodat hij wegvalt in plaats van dat hij te zien is.

We weven de draad door een rij van golfjes. Als je goed kijkt en het werk wat uit elkaar trekt zie je dat er telkens twee rijen golfjes zijn die verbonden zijn met wat schuinere draadjes. Zoals je ziet gaat de naald door 2 rijen golfjes, waarbij je elke keer de naald zo uit laat komen dat je het golfje mee kan volgen.

Eigenlijk is het bij deze techniek makkelijker om te laten zien wat er gebeurt dan het te proberen omschrijven met woorden. Het belangrijkste is dat je kijkt hoe de golfjes lopen, en deze op zo’n manier te volgen dat de weggewoven draad onzichtbaar wordt.

Hopelijk is het een beetje te volgen via de plaatjes. In feite volg je de golfjes door een S-beweging te maken met de naald.

Op de foto’s heb ik een contrasterende draad gebruikt om te laten zien hoe het er dan uit ziet. Aan de voorkant is het zelfs dan nog onzichtbaar!

Nog wat tips

Tot slot heb ik nog wat algemene tips. Probeer met het afhechten niet te strak aan te trekken, zodat de rek in de gebreide stof blijft. Rek de stof af en toe een beetje om te checken dat dit goed gaat.

Ook is het fijn als je aan het einde nog een klein stukje op dezelfde manier terug steekt zodat het draadje nog beter blijft zitten. Zorg wel dat je een flink stuk draad afwerkt, want dan heb je groter kans dat het ook echt blijft zitten.

Als je op de plek waar je draad zit niet meteen de mooie golfjes of v’tjes ziet waar je in kan afhechten kan je door schuin omhoog te steken naar een meer geschikte plek gaan. Let dan wel goed op dat het aan de voorkant niet te zien is! Dit kan soms wat oefenen zijn voor het echt lukt, maar geef niet op!

Ik hoop dat dit je een beetje helpt om jouw werk nog mooier te maken. Wat voor tips vond jij het fijnst? En heb je zelf nog handige tips voor het afhechten van handwerk?

Myriam Hellinck
Door

Myriam Hellinck

op 01 Dec 2019

Heel handige tips. Leuk ook om vast te stellen dat ik die technieken van afkanten al gebruik 😊

Reactie plaatsen