Interview met Ilse van Studio EELZ crochet
Interview met Ilse van Studio EELZ crochet

Nu alle cadeautjes af zijn, is het tijd om nieuwe haakpatronen te vinden om volgend jaar het huis nog meer in kerstsferen te brengen. Ter inspiratie sprak ik Ilse, de creatieveling achter Studio EELZ Crochet. Over haar ontwerpen, kerst en haken.

Leuk dat je mee wilt helpen met  een interview! Er is natuurlijk geen gepaster moment hiervoor dan rond kerst en nieuwjaar en tussen de sneeuwstormen door. Hoe komt het dat jouw ontwerpen zoveel daarbij passen?

Ik heb inderdaad veel ontwerpen gemaakt omtrent kerst en winter. Ik vind dit zelf een heel gezellige periode van het jaar. Lichtjes aan, ’s avonds vroeger donker en natuurlijke leuke versieringen. Het nodigt ook zo uit tot maken van leuke dingen. Je kunt ze weggeven als cadeautjes of lekker zelf gebruiken in huis om het huis gezelliger te maken. Daarbij komt dan ook nog dat je je gemaakte werk elk jaar weer terug ziet en elk jaar zijn ze weer net zo leuk.

Waar haal je de inspiratie voor je ontwerpen vandaan?

Inspiratie komt overal en nergens vandaan. Soms word ik door bekenden gevraagd iets te maken, soms zie je ergens een afbeelding waar ideeën vandaan komen. En zeer regelmatig bepaalt mijn zoon wat er gemaakt moet worden.

Wanneer de creaties die je bedenkt ook nog bij mensen in de smaak vallen nodigt dat natuurlijk helemaal uit tot het maken van nog meer creaties. Zo liep het eigenlijk uit de hand van één rendier kussen tot hele series omtrent kerst.

Elk van je series ontwerpen kent ook een kerstsok, zoals wij dat thuis noemen Toch is het niet meer zo gewoon dat er sokken aan de haard hangen voor de kerstman om te vullen. Deden/doen jullie dat thuis nog wel? Of hoe kom je er anders bij om deze ontwerpen te maken?

Volgens mij is het ophangen van kerstsokken helemaal niet zo’n Nederlandse traditie. Wij deden dat in elk geval nooit. Toch zijn we ooit eens op een hele leuke kerstsok gestuit waarop mijn partner zei “Dat moet je haken!”  en zo is het gekomen… Toen waren er nog helemaal geen gehaakte kerstsokken te vinden (in elk geval niet in de stijl waarin ik ze gehaakt heb). Inmiddels zie je wel dat er diverse ontwerpers zijn die dit idee opgepikt hebben.

Wat vind je het allerleukste aan ontwerpen?

Het leuke aan ontwerpen vind ik dat je iets unieks maakt. Je hebt van te voren een idee en met kunst- en puzzelwerk probeer je het ontwerp te laten lijken op wat er in je hoofd zit, of wat je uitgetekend hebt. Soms moet je daarbij goed nadenken over hoe iets technisch uit te werken is of in elkaar past.

Ik hou er niet van om veel van hetzelfde te maken. Gemaakte items moeten voor mij uniek zijn, ik zal dus niet snel een creatie van mij nog een keer haken, dit geeft mij geen uitdaging.

En wat is je favoriete ontwerp?

Mijn leukste creatie vind ik zelf denk ik Bailey the Bunny of Gilbert the Giraffe. Lastig kiezen hoor, want elk jaar vind ik de kerstdecoratie ook weer super leuk.

Op welke andere ontwerper ben je jaloers, of misschien moet ik eerder zeggen, met wie zou je wel eens samen willen werken?

Mijn favoriete ontwerpster is denk ik wel Mandy Hermann van Mala Design. Haar werk is zo kenmerkend en origineel. Daarnaast vind ik ook het werk van Dendennis geweldig. Van hem heb ik ook een aantal boekjes in huis.

Waarom mogen jouw ontwerpen niet missen in de collectie van onze hakers?

Mijn ontwerpen mogen best bij haaksters ontbreken hoor. Ik dring me aan niemand op. Als iemand mijn werk mooi vindt en besluit een patroon bij mij te kopen ben ik ze daar heel dankbaar voor. Ik vind het dan ook erg leuk om af en toe eens foto’s terug te zien van mensen die iets van mijn patronen gemaakt hebben.

Dank je wel Ilse voor je antwoorden en dat we je foto’s mogen gebruiken. Ik ga voor de rendiersok en kerstmankussen.

Frieda van den Elshout
Door

Frieda van den Elshout

op 04 Jan 2018

heb het artikel gelezen en is zo kenmerkend voor Ilze geen flauwekul gewoon lekker ontwerpen maar dat is met alles wat ze maakt of het nou haakwerk of met Paverpol beelden maken is het is allemaal even mooi

Anna
Door

Anna

op 28 Jan 2018

Jammer dat jullie het in januari nog over Kerst hebben. Je richten op het voorjaar lijkt mij nu prettiger.

Reactie plaatsen