Call the midwife deken en meer - geïnspireerd door series - Breiclub.nl
Call the midwife en meer

Ik merk dat op de verschillende inspirerende Facebook pagina’s er rages zijn. Periodes waarin bepaalde mensen bepaalde projecten maken. Momenteel met name de paaskransen van Zhaya. Ik waarschuw je alvast, kijk alleen op die website als je heel veel tijd hebt want er staan veel teveel leuke projecten op. Maar goed, een van die rages was de call the midwife deken, of eigenlijk het patroon.

Gebaseerd op een patroon gezien in de gelijknamige serie. In de basis een heel simpel patroon wat erg lijkt op een filet patroon.

Nu heb ik zoals jullie in mijn eerdere blog konden lezen een geweldige zus die (bijna) verloskundige is en dus haakte ik voor haar een omslagdoek in dit patroon. Immers is het altijd handig iets warms in de auto te hebben als je ’s nachts snel weg moet.

En nu op verzoek, en na even zoeken, de patronen voor een deken (vierkante variant) en de omslagdoek (driehoekige variant).

De vierkante variant is super uitgelegd (gratis!) op de blog van little monkeys crochet. Daar kun je ook beelden van het dekentje in de serie bekijken.

De driehoekige variant is echter veel minder bekend. Ik vond uiteindelijk via pinterest een ontwerp van Annie Germeraad, die ze ontwierp voor de groep Annyone’s Shawls. Het fijne aan het ontwerp is dat je gelijkmatig meerdert aan de zijkant en de rand er meteen bij haakt. Dus als je klaar bent, ben je ook echt klaar.

Voor mijn ontwerp heb ik uiteindelijk 6 bollen Pinguin van de voordeelwinkel gebruikt in verschillende tinten blauw. Maar hij is ook erg leuk om in 1 kleur te haken. Het dekentje is natuurlijk een ideaal cadeau voor een kersverse vader of moeder.

Het ontwerp call the midwife is zeker niet het enige patroon geïnspireerd op een televisieserie of film.

En dan moet ik toch iets bekennen. Ondanks dat ik nog nooit in Schotland ben geweest, ben ik een aantal jaar geleden aangestoken met het Outlander virus. En met een derde seizoen van de serie in de maak, is mijn abonnement op Netflix mijn meest gewaardeerde maandelijkse dienst. Een vrouw die terug reist in de tijd en in het Schotland van 1800 terecht komt, verliefd wordt en naja je kunt de rest wel invullen – drama, oorlog en vermaak.

Hoe dan ook, terug naar haken. Er zijn veel toffe ontwerpen, van kledingstukken die gedragen worden, maar ook van natuurlijk de tartans. De verschillende geweven stoffen die de Schotten gebruiken om aan te geven bij welke clan ze horen. En ja hoor, er zijn haakpatronen van.

call the midwife deken

Het leuke van dit patroon bijvoorbeeld is, net als de call the midwife die voor baby’s wordt gebruikt, dat de haaktechniek ook lijkt op de manier waarop de originele tartan stof wordt gemaakt. Je haakt eerst een raster waartussen je vervolgens draden weeft, waardoor je dus niet alleen de kleuren krijgt maar juist ook de structuur van de originele plaid. Eerst eens proberen? Zie dit gratis patroon.

Wat is jouw favoriete serie of film waarvan je wel iets hebt gemaakt?

call the midwife deken

Anita
Door

Anita

op 19 May 2017

Kan iemand hem voor mij vertalen?

Maike
Sonja
Door

Sonja

op 21 May 2017

Ik heb iets dergelijks ook een keer gemaakt, maar dan met breiwerk. Het is leuk om te doen en het resultaat is spectaculair.

Marijke
Door

Marijke

op 21 May 2017

Geweldig, kan daar geen cursus ingeven worden, zou ook graag in het Nederland zien.

Gerda
Door

Gerda

op 21 May 2017

Wat even leuke uitdaging maar ik heb ook moeite met de engelse taal,zou het graag in het Nederland volgen.

Gerda
Door

Gerda

op 21 May 2017

ook ik zou hem graag in het nederlands zien

Karla van de Griend
Door

Karla van de Griend

op 23 May 2017

ook ik zou hem graag in het nederlands zien

Reactie plaatsen