Zelf je keukengerei maken
Zelf je keukengerei maken

Een hobby is leuk, een hobby waar je iets mee kunt is nog leuker. Dan kun je niet alleen genieten tijdens het maken van je nieuwe project maar heb je er daarna ook nog plezier van. Beter kan het niet worden! Maar op een gegeven moment heb je zoveel mutsen dat je elke dag een andere op kan, zie je tussen de knuffels je (klein)kinderen niet meer en liggen er drie spreien op je bed. Tijd voor wat nieuwe inspiratie voor in de keuken deze keer.


Ik heb van huis uit altijd meegekregen dat je als je iets op een tafel zet je een onderzetter moet gebruiken. En als je aan tafel eet zonder tafelkleed, dan ligt er een placemat. Inmiddels is dat er in mijn eigen huishouden een beetje bij ingeschoten, maar de placemats liggen nog wel in de kast. Toch was het leukste niet de gewone placemats met bijvoorbeeld stippen of een kleurtje. Nee die met een kaart van de favoriete vakantiebestemming, of met spelletjes erop. Hoog tijd voor een paar leuke ideeën om de tafel aan te kleden.

De boekjes van doekjes haken en breien zijn net uit, maar dat is natuurlijk het ideale project om mee te beginnen. Geen keuken is compleet zonder een doekje om het werkblad schoon te houden. Of je daar je zelfgehaakte doekjes voor wilt gebruiken? Jazeker! Dat is namelijk de ideale manier om een nieuwe steek uit te proberen en het lapje ook nog nuttig te kunnen gebruiken! Let wel op dat je hiervoor een garen gebruikt dat mooi blijft en niet gaan pluizen of vilten. Een katoen of bamboe of zelfs een stugge linnen zou hiervoor het beste zijn. De boekjes kun je in veel (web)winkels vinden.


Pannenlappen zijn mijn favoriete accessoire voor in de keuken. Al is het alleen maar omdat ik het zelf kan maken en ze ook nog eens heel veel gebruik. Het begon allemaal met de patronen van Drops die lijken op fruit en mijn hart hebben gestolen. Dus nu hangen er bij mij en familieleden kiwi’s en watermeloenen aan de haakjes in de keuken om te voorkomen dat we onze handen branden. Het ideale vind ik vooral dat je de pannenlappen lekker dik kunt maken. Terwijl veel ovenwanten en pannenlappen uit de winkel redelijk dun zijn. Nu heb ik redelijk vuurvaste handen, maar ik houd ze toch ook liever een beetje uit het vuur – letterlijk.

De feestdagen zijn alweer ver achter ons, of nog ver weg het is maar hoe je het ziet. Maar dat wil niet zeggen dat je niet meer lekker chique de tafel kunt dekken voor een mooi diner of een fijne lunch. En wat is dan mooier dan je bestek in mooie hoesje op tafel te leggen? En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

Ik maakt eerder deze hoesjes voor mijn bril(len) maar hetzelfde kun je natuurlijk heel makkelijk doen voor je bestek. Haak een paar leuke vierkantjes, bijvoorbeeld granny squares, haak je aan elkaar en zet er eventueel nog een voering in. En ze fleuren je tafel zo op. Ik zie een vrolijk Paasontbijt aankomen!


En als we dan toch bezig zijn met de aankleding van de tafel… wat zou je zeggen van een paar leuke placemats? Zo ontwierp ik drie haakpatronen voor dierenplacemats. De patronen zijn voor leden gratis te vinden in de bibliotheek van haakpatronen. Nog geen lid? Kijk snel hier waarom je dat niet wilt missen.

Maar je kunt ook zelf creatief worden. Er zijn zoveel projecten die bestaan uit verschillende losse delen, die je prima kunt gebruiken op zichzelf. Dus waarom niet zo’n leuke vorm en een paar leuke kleurtjes uitkiezen die bij je tafel passen? Daarmee ga je zeker een goede beurt maken.

Dus kan ik geen excuus meer bedenken om niet aan de slag te gaan met die restjes voor een leuke aankleding van de tafel en de keuken.

Reactie plaatsen