Placemat breien voor op je keukentafel - Breiclub.nl
arrow_drop_up arrow_drop_down
Placemat breien voor op je keukentafel

Placemat breien voor op je keukentafel

Een placemat breien voor op de keukentafel: De kleur mintgroen zie ik steeds vaker terug komen in woon programma’s. En dan in allerlei mintgroene tinten. Dus besloot ik om van deze kleur een nieuw project te starten: het breien van mintgroene placemats.

In totaal heb ik 8 placemats nodig voor op mijn keukentafel. Een project waar ik even bezig mee ben maar soms vind ik het lekker om gewoon door te breien en dan is dit heerlijk om te doen. In deze blog ga ik uit van het maken van 1 placemat zodat je de basis kent en je zelf bepaalt hoeveel je er uiteindelijk maakt.

Ik gebruik wol van Lana Grossa Cool Wool kleuren 2022 en 132. In 1 placemat gebruik ik deze twee tinten door te breien met twee draden tegelijk.

Na wat snuffelen kies ik voor een steek die lekker door breit; de gerstekorrel. Dit is een steek die je afwisselend breid door 1 steek recht en 1 steek links te breien achter elkaar waarbij je je draad tussen de steken naar achter en naar voren haalt tussen je naalden door.

De gerstekorrel geeft dit resultaat:

Placemat breien voor op je keukentafel

Wat heb je nodig voor 1 placemat breien ?

  • Breinaalden 7 mm
  • 1,25 bol van beide kleuren groen Lana Grossa Cool Wool, kleuren 2022 en 132
  • Een naald voor de afwerking

Het patroon

  • Zet 65 steken op met de twee draden.
  • Toer 1: brei 1 steek recht, 1 steek links en blijf herhalen tot het einde.
  • Toer 2: brei 1 steek recht (je bent ook met rechts geëindigd in naald 1), 1 steek links en blijf herhalen tot het einde.

Placemat breien voor op je keukentafel

Halverwege ziet je werk er als volgt uit:

Placemat breien voor op je keukentafel

  • Alle volgende toeren: blijf toer 1 en 2 herhalen tot je een hoogte hebt bereikt van 35 centimeter en kant af. Werk de draadjes weg en je placemat is klaar!

Natuurlijk kun je nog een vierkantje in dezelfde steek erbij breien als onderzetter die dan mooi matcht bij je placemat.  Hiervoor zet je 13 steken op met de twee draden en brei je in gerstekorrel steek totdat je een hoogte van 10 centimeter bereikt hebt en dan kant je je werk af.

Heb jij wel eens een placemat gebreid en welke steek gebruikte jij?

Over de schrijver
“Breien?! Haken?! Waar haal je de tijd vandaan, je doet toch al zoveel?!” Deze vraag is ogenschijnlijk terecht; ik werk fulltime (marketeer), doe als bestuurslid vrijwilligerswerk, ben lid van een ondernemende netwerkclub, vind het leuk om met vrienden leuke dingen te doen, studeer een marketing opleiding Nima C en ja… ik haak en ik brei! Ik brei en haak door mijn moeder die mij dat leerde toen ik een jaar of 6 was. Inmiddels ben ik wat jaartjes ouder maar ik vind het nog steeds leuk om sjaals, sokjes, poppetjes, eigenlijk van alles te maken en anderen hier blij mee te maken. Ik vind het leuk om na ieder project na te denken voor wie ik nu weer iets ga maken dus het resultaat kan iedere keer anders zijn in ontwerp of kleur. Soms maak ik patronen zelf, soms laat ik me inspireren door de vele leuke voorbeelden op bijvoorbeeld Pinterest! Ik organiseer regelmatig breikransjes. Deze naam is door een vriendin bedacht: een soort thee kransjes met iets lekkers erbij. Gezellig bij elkaar komen waarbij ik anderen leer breien of haken en waar we samen handwerken, ieder aan een eigen project. Website: www.mhaakselsenbreisels.nl Instagram: @Mhaakselsenbreisels Facebookpagina: Mhaakselsenbreisels.
Reactie plaatsen