Vanuit een patroon je wolvoorraad induiken: daar kan je Ravelry natuurlijk óók goed voor gebruiken! Vorige week besprak ik hoe je in Ravelry patronen kan zoeken op basis van je huidige wolvoorraad.
Echter, als jij net zoals ik ben dan kan je uren doorbrengen op Ravelry. Laten we het dus eens omdraaien!
Deze week geef ik je tips om te onderzoeken of je een patroon dat je leuk vindt, ook kan maken uit eigen voorraad. Met behulp van Ravelry.
Ravelry: zoeken vanuit een patroon
Wanneer je een patroon hebt gevonden dat je graag zou willen maken, kun je natuurlijk het garen kopen dat gebruikt wordt in het patroon. Je kan ook onderzoeken of je eigen wolvoorraad een goed alternatief kan zijn.
Ravelry helpt, door voorbeelden van anderen te laten zien. Maken zij gebruik van een garenalternatief? En vind je het resultaat dan ook nog zo leuk? Als het antwoord op deze vraag “ja” is, dan kan je eigen wolvoorraad een bron van inspiratie zijn.
Als voorbeeld gebruik ik vandaag het patroon van de Yuletide gnomes van Alan Dart. Dit patroon is verkrijgbaar op www.alandart.co.uk. Wanneer je voor het patroon hebt betaald, kun je het patroon downloaden. Het is een Engelstalig patroon.
Yuletide gnome van Alan Dart
De Yuletide gnome is met stip het meest populaire ontwerp van Alan Dart. Volgens het patroon heb je daarvoor nodig: Sirdar Country Style DK en Hayfield Bonus DK in een drietal kleurtjes en Sirdar Foxy voor de baard.
Dat dit een populair ontwerp is, merk je ook op Ravelry: er zijn op dit moment maar liefst 1387 projecten die gebruik maken van dit patroon.
Veel Ravelry projecten van één patroon?
Dat er 1387 projecten zijn van dit patroon is goed nieuws: meer dan genoeg projecten om inspiratie op te doen.
Wat deze gnomes meer dan leuk maakt is de baard. Kijk daarom op Ravelry of er voorbeelden zijn van gnomes met een baard gemaakt van een ander materiaal en kijk wat je daarvan vindt. De meeste gnomes die je daar ziet hebben een baard die tenminste vergelijkbaar is.
Als je een vergelijkbare baard het leukst vindt, kies dan voor het garen uit het patroon of voor een alternatief met een vergelijkbaar effect.
Maar dan…. laat Ravelry een explosie van mogelijkheden zien. Zowel qua creativiteit als in het gebruik van garens. Ik heb voor de gnomes die ik zelf heb gebreid het Sirdar garen vervangen door Phildar Lambswool. Daar had ik nog een aantal kleurtjes van. Wel heb ik de voorgeschreven wol voor de baard gebruikt.
Het eindresultaat met garen uit eigen wolvoorraad
Zijn ze minder leuk omdat een vervangend garen is gebruikt? Ik denk het niet.
Voor wat betreft dit voorbeeld van Alan Dart: let ook op dat je een goede kleur kiest voor het gezicht en het neusje, bijvoorbeeld niet fel roze, dat geeft een heel ander effect. Ook het maken van een gnome met oogjes maakt dat je een ander effect krijgt.
En verder is alles mogelijk…
Op Ravelry komt echt van alles voorbij: rock gnomes, knalroze gnomes, gnomes met blauwe baarden, gnomes met oranje baarden, gnomes met een puntmuts met een patroontje erin, etc.
Uitgangspunt kan jouw wolvoorraad zijn!
De gnome heeft niet veel materiaal nodig, restjes kun je hiermee ook opmaken. En daarmee maak je een unieke gnome.
Maak gnomes die de vier seizoenen weergeven; die passen bij degene aan wie je een gnome cadeau wil doen; als decoratie in de wintermaanden.
Hoe maak jij gebruik van Ravelry? Heb jij nog aanvullende tips? Laat je reactie hieronder achter!
ineke
op 22 Nov 2014Marijke
op 22 Nov 2014