Haken en breien als kunst: Natuurlijk kun je veel schrijven over het haken en breien. Onderwerpen genoeg, zou ik haast zeggen. Nu het haken en breien weer erg populair is, springen ook kunstenaars handig in op deze trend! Voor mij reden genoeg om eens rond te gaan kijken in deze wereld.
Toen ik naar de middelbare school ging, zag ik geregeld exposities van werkstukken van eindexamenkandidaten die het vak handenarbeid of textiele werkvormen in hun eindexamenpakket hadden. Met name van de laatste groep leerlingen zag ik mooie, maar vaak ook aparte creaties voorbij komen. Meestal waren hun (abstracte) werken genaaid. Maar soms zag ik ook gebreide of gehaakte voorwerpen. I
k stond vaak met verbazing te kijken naar deze werkstukken. In mijn toenmalige beleving vond ik dat garen en stof bedoeld waren om kleding van te fabriceren, en wanneer het dan voor kunstzinnige uitspattingen gebruikt moest worden, had het realisme toch mijn voorkeur 😉
Maar ja, de tijd staat niet stil. Ondertussen zijn meningen veranderd en bijgesteld en ook mijn innerlijke beleving is ook door de jaren heen anders geworden……. Ook heb ik geleerd meer over de grenzen heen te kijken. Dus ook voor mij is het tijd geworden om me eens verder te gaan verdiepen in het haken en breien als kunst. Natuurlijk zie je veel mogelijkheden voorbij komen, maar de voor mij het meest in het oog springende kunstenaars en vormen wil ik in deze blog de revue laten passeren.
Wildbreien:
Voor de meeste haaksters en breisters is bijvoorbeeld het ‚wildbreien’ al een bekend fenomeen: bomen, lantaarnpalen e.d. waarom heen gebreid of gehaakt is, om de stad/ het dorp te versieren. Dit wordt gezien als een vorm van kunst. Ik heb het in Den Helder en Groningen gezien, erg leuk! Ik had er foto’s van gemaakt, maar kan ze helaas niet terugvinden.
Wildbreien valt onder de categorie van straatkunst (ook graffitiknitting of guerillaknitting genoemd). Men vermoedt dat deze trend is ontstaan zo rond 2005 in Houston. Meer kun je lezen op een blog van Martine, wat eerder geplaatst is op breiclub.nl.
Bij ons in Hengelo is er een wolwinkel, waar ik ook wel geregeld kom (verkopen bijzondere garens): ‚de Breifiets’, die iedere keer tijdens openingstijden een ‚omgebreide’ fiets buiten zet.
Kunstenaars:
Maar ook professionele kunstenaars zien in het breien en haken hun brood: wanneer ik eens rondkijk op het internet, zie ik verschillende kunstenaars voorbij komen: Zoals bijvoorbeeld Bas Kosters. Hij kan zelf niet haken of breien (maar laat het doen), maar het ontwerp is wel van hem zelf.
Joana Vasconcelos is een Portugees ontwerpster die gebruik maakt van haken en breien voor haar mega kunstwerken. Hierbij maakt ze ook gebruik van ‚special effects’, zoals glitters en lampjes e.d. Op deze pagina kun je meer lezen over haar werken.
Olek is een Poolse kunstenares, die in New York woont. Om een indruk te krijgen van haar gehaakte kunstwerken, kun je hier kijken. Natuurlijk kun je zoveel zelf niet haken in zo’n relatief korte periode, dus heeft ze ook een team ha(a)k(st)ers die haar ondersteunen.
Toshiko Horiutchi MacAdam, is een Japanse kunstenares, die complete binnenspeeltuinen bij elkaar haakt: Kijk hier en hier.
Bij Tochiko zie dat kunst ook gewoon gebruikt kan worden!
Mode-ontwerpers:
Ook zie je dat de bekende ontwerpers van haute couture zoals Chanel of Westwood bijzondere gebreide/gehaakte ontwerpen in hun modeshows voorbij laten komen. Ik heb het hier dan niet over gewone kleding, maar over ‚wandelende kunstwerken’.
Deze ontwerpen worden wel gedragen op de catwalk, maar lijkt me in het dagelijks leven niet echt praktisch om aan te trekken.
Al met al geweldig om te zien: al die kleurige kunstwerken. Soms zou ik willen dat ik over zoveel creativiteit en tijd kon beschikken dat ik dit kon bedenken. Maar om 10 uur per dag 7 dagen in de week met dergelijke projecten bezig te zijn? Ik denk dat het haken en breien voor mij dan geen hobby’s meer zou zijn en dat dan mijn hand-, pols- en schoudergewrichten compleet versleten waren door overbelasting……..
Nu ben ik toch wel benieuwd naar jullie ervaringen voor wat betreft haken en breien als kunst.
Vind je dat kunst alleen iets moet zijn om te bekijken of zou je kunst ook in het dagelijks leven moeten kunnen gebruiken?
Akkelien
op 28 Jun 2017Jolanda
op 04 Jan 2019