Kinderponcho Kolay
Kinderponcho Kolay

Het is een superhandig kledingitem; een poncho. Net iets te koud om naar buiten zonder jas? Trek een poncho aan. Snel even naar buiten om iets uit de auto te pakken of wordt ’t te frisjes op terras? Hup, gooi de poncho over je hoofd. Je doet hem ook zo makkelijk aan. Al lopend vaak. Lekker snel. Geen gedoe. Ik houd er van! En niet alleen voor mezelf, maar ook voor kinderen.Naast het feit dat het makkelijk is, vind ik poncho’s ook nog eens een keer heel erg mooi! Ze staan lekker ‘boho’. En die stijl past me wel. Ik haakte voor mezelf deze poncho al eens in ‘boho/ibiza’ stijl.

Voor mijn dochter vind ik een poncho ook zo schattig. Ik haakte er al meerdere. En daarom deel ik vandaag een supereenvoudig patroon met jullie. Kun je lekker zelf ook eentje haken. Voor je dochter. Voor je nichtje. Of je buurmeisje. Veel haakplezier!

Benodigdheden voor Kinderponcho Kolay in kindermaat 110

  • 2,5 bollen Scheepjes Colour Crafter (2 van kleur A en een halve van kleur B)
  • (ik gebruikte Heerenveen (grijs) en Amstelveen (lila)).
  • Haaknaald 4,5 + haaknaald 4
  • 2 steekmarkeerders
  • naald en schaartje

Beschrijving

Toer 1 : Zet een lossenketting op met haaknaald 4,5 van 88 lossen, sluit met een halve vaste.

Ga verder met haaknaald 4

Toer 2: haak in iedere steek 1 vaste.

Toer 3: Haak 3 lossen als eerste stokje en haak nog 1 stokje in de volgende 2 steken. *Haak 1 losse en sla 1 steek over. Haak in de volgende 3 steken 1 stokje.* Herhaal * tot je rond bent en sluit met een halve vaste.

Plaats nu een steekmarkeerder aan de voorkant in het midden en aan de achterkant in het midden. Dus na 11 ‘groepjes’ van 3 stokjes.(Even goed tellen!)

Toer 4: Haak in iedere tussenruimte 3 stokjes (begin met 3 lossen voor het eerste stokje). Behalve in de ruimtes waar je de steekmarkeerders hebt geplaatst. Hier haak je steeds 3 stokjes, 2 lossen en nog een keer 3 stokjes. En je verplaatst de steekmarkeerder dan weer in het midden, dus waar je de 2 lossen hebt gehaakt. Ga door tot je rond bent en maak vast met een halve vaste.

Herhaal toer 3 tot je poncho lang genoeg is. De poncho die ik haakte telt 35 rijen. (Mocht je franjes toevoegen kun je een paar rijen minder haken.)

Afwerking

Als je meerdere kleuren hebt gebruikt. hecht je de draadjes af. Je kunt er voor kiezen om je poncho zo te laten, maar je kunt ook nog een rand toevoegen, met de kreeftsteek of een leuke golfsteek. Ook kun je ervoor kiezen om nog franjes aan te hechten. Voor de hals kun je optioneel nog een lossenketting met pompons maken.

Eerder haakte ik de poncho al eens in deze kleuren en variaties:

Andere maat

Wil je de poncho haken voor een maatje groter of kleiner? Haak dan in de eerste toer extra of minder steken. Zorg er wel altijd voor dat je stekenaantal deelbaar is door 8. En ‘pas’ de gesloten lossenketting over het hoofd(je) zodra je de eerste toer af hebt. Hij moet dan passen als een ketting en losjes over het hoofd gaan maar niet van de schouders af glijden.

Over het garen

Ik haak al een hele lange tijd met Scheepjes Colour Crafter. Er zit 300 meter op een bol. De kwaliteit is goed en er is zo’n enorme keuze in kleur!  Kijk maar eens op de Scheepjes website. Daar staan trouwens nog heel veel andere (gratis) patronen die je met dit mooie garen kunt maken.

 

Ga je deze poncho ook haken? Deel ‘m met  #PonchoKolay

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Youtube en Pinterest @liefgehaakt?

Reactie plaatsen