Wollig Landleven, voor mensen met een passie voor wol - Breiclub.nl
Wollig landleven, deel 1

Begin juni zag ik op facebook een markt voorbij komen dat Wollig landleven heette.  Hier had ik nog nooit van gehoord. Maar omdat ik in Drenthe woon en deze markt werd gehouden in Westerbork vond ik het een idee om daar eens te gaan kijken. Dus op die zonnige dag toog ik naar Westerbork.

Het was druk maar ik kon toch redelijk snel een plekje vinden voor de auto. De markt bestond uit ongeveer 20 kraampjes en dat viel toch wel een beetje tegen. Maar verder zag het er best wel gezellig uit.

Je mocht als kind zowel een kuiken als een konijn aaien. Ik weet niet of alle beestjes hier blij mee waren. De kindjes wel. En ook werden er schapen geschoren met de hand. Het schaap wordt klem gezet en dan komt er een speciale schaar aan te pas. Vroeger werden alle schapen zo geschoren maar tegenwoordig gebeurt dit gelukkig elektrisch en is het binnen enkele minuten het scheren gebeurd.

Wollig landleven

Maar waar ik met bewondering naar gekeken heb, is het spinnen.  Er was een dame die aan het spinnen was met een eentraps spinnenwiel.

Ik heb ooit geprobeerd om een draad te spinnen maar helaas, het viel niet mee om de draad en gelijk en een op dikte te spinnen. Mijn draadje was of heel dik en weinig gedraaid. Of heel dun en veel teveel gedraaid. Ik ben er maar mee gestopt om te oefenen. De dame aan het spinnenwiel spinde veel en het draadje was best heel regelmatig. En daar heb ik dan weer bewondering voor.

Wollig landleven

Maar ook met de hand werd er gespind. Dit was een veel jongere dame die met de spintol wel raad wist. Haar draadje was ook regelmatig.

Zij verkoopt ook de spintollen via haar facebooksite Kim Gringhuis Wool Creations. Ik word altijd vrolijk als ik jonge mensen zie handwerken. Zeker als het om “echt”  handwerk gaat. Niet dat ik niet van machines houd maar met rustig vooruit kom je er ook.

Wollig landleven

Deze markt viel mij een beetje tegen. En omdat ik over een nacht ijs om iets te beoordelen ben ik van plan om een volgende keer weer te gaan om te zien of die markt ook tegen valt.

Een eerste keer is altijd wat moeilijker dan volgende keren. De tweede markt wordt gehouden in Noordwolde en dat is ook niet zo ver bij mijn woonplaats vandaan.

Ik ben benieuwd.

Dinie
Door

Dinie

op 23 Jul 2017

Goedemorgen jammer genoeg woon ik iets te ver weg om voor 20 kraampjes te komen kijken ( Overijssel ) maar dit soort marktjes vind ik geweldig jij verteld er heel leuk over zonder overdrijving Dat is wat ik waardeer

Miranda
Door

Miranda

op 23 Jul 2017

Vandaag is er in Rolde ook zo'n soort markt, het heet Wollig Rolde. Daar ga ik vandaag eens kijken. Ben benieuwd!

Corina Nijssen
Door

Corina Nijssen

op 02 Aug 2017

Ik ben laatst naar Wollig Landleven in Vledder geweest. Er mogen dan misschien niet zo veel kraampjes staan, maar de diversiteit is groot. De aanwezige dames en heren vertellen allemaal met groot enthousiasme over hun hobby en werk. Ik ben er met veel inspiratie weer weg gegaan.

Reactie plaatsen