Page content

Wollig Landleven, deel 2

article content

Wollig Landleven, deel 2

Na de kleine teleurstelling over de markt Wollig landleven in Westerbork, ging ik een tweede keer naar Noordwolde. Deze markt werd gehouden op zaterdag en misschien zat hier het verschil in.

Nee, weer waren er plus minus 20 kramen maar wel een paar terugkerende en een paar nieuwe winkeliers. Zo was uit Groningen de dame van juffrouw Lanterfant aanwezig met haar mooie wolletjes, die ik bijna te mooi vind om op de markt te verkopen.

Wollig Landleven

 

Met haar babyalpaca ben ik een mooie sjaal een het breien. Maar hierover later meer.

In een kleine afrastering stonden wat alpaca’s.

Wollig Landleven

Wat zijn dat leuke dieren. Volgens omstanders zijn het de beesten die spugen als je dichtbij komt. Alpaca’s spugen niet, zeggen andere omstanders. Helaas waren ze alle vier al geschoren net na het middaguur. Ik wenstte dat ik het gezien had.

De alpaca’s lijken me wel elektrisch van hun jasje zijn ontdaan. En met enkele minuten klaar. Ik weet het, ze moeten van hun jasje ontdaan worden om ons die mooie wolletjes te gunnen. Maar wel graag op een vriendelijke manier. Je kon hun jasjes kopen om er zelf een mooi wolletje van te spinnen. Ik heb het maar voorbij laten gaan. Ik gun ze aan iemand die daar wel plezier aan beleeft.

Er was een kraam met prachtig inbreiwerk. Helaas ben ik de naam kwijt. Maar het breiwerk was prachtig. Ik heb volle bewondering voor mensen die dit kunnen. Er hing een omslagdoek  met prachtige bloemen, een vest helemaal gebreid met Scandinavische patronen.

Wat moet dat een werk zijn geweest. En een bruin vest  met een ronde pas die ook ingebreid is. In het najaar ga ik ook zo’n vest breien. Ik ben uitgedaagd en helaas mocht ik geen nee zeggen. Ik zit eraan vast.

Wollig Landleven

Op weg terug over de markt stond ik bij een kraam waar twee dames aan het stuntelen waren met een rondbreinaald. Draad rechts. De dames waren het met elkaar eens dat ze de naalden onder hun armen misten. Elke keer viel het rechteruiteinde naar beneden.

Ik heb me ermee bemoeid en dit werd niet helemaal in dank afgenomen door de winkelierster. Ik heb voorgedaan hoe je de draad links kon houden. Een dame wilde dat ook proberen en zo kreeg ze een lesje continentaal breien.

Maar met de draad over de linkervinger recht breien viel heel erg mee vond ze. Maar nu averechts breien. Dat vond dame een als dame twee nog niet zo makkelijk.

Wollig Landleven

Na voordoen van de winkelierster bleef het moeilijk. Ik vermoed dat beide dames wel blijven breien maar dan wel met de lange pennen en niet met de rondbreinaald. Ik vind het jammer want het heeft mij geleerd dat een rondbreinaald meer mogelijkheden geeft om grote projecten te maken en niet onbelangrijk, het ontlast je schouders.

Maar helaas ook deze markt bracht niet wat ik me ervan voorgesteld had. Klein en veel te rustig.

Er komen nog twee markten. Een in Vledder op 16 juli en een in Havelte op 15 augustus.  Die in Vledder kan ik helaas niet bezoeken maar misschien die in Havelte wel. We zien wel.

 

 

 

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Elly
Mijn naam is Elly van Velzen. Ik ben geboren in 1951. Ook heb ik een echtgenoot waar ik al bijna 45 jaar lief en leed deel. Samen hebben we 3 dochters en ook 3 legale schoonzoons. Zij hebben ervoor gezorgd dat wij nu 5 kleinzoon en 1 kleindochter hebben. Ik heb leren breien in de 1e klas van juf Bokkie. Haar echte naam was juf van Stijn. Ze was een strenge juf en wij moesten breien met wit katoen en stalen, kromme breinaalden. Het ging mij best makkelijk af maar hoge cijfers heb ik nooit gekregen. Dit lag meer aan de sociale status van mijn vader dan aan mijn breiwerk. Sindsdien ben ik eigenlijk verslaafd aan handwerken. Het haken is later geleerd op de lagere school. En het naaien heb ik van mijn moeder geleerd. Zij naaide en breide alle kleding voor ons kinderen. Ik vind het een eer om te mogen bloggen.

Comment Section

2 reacties op “Wollig Landleven, deel 2


Door Paula Overkempe op 13 juli 2017

dag Elly, in mijn kraam “VanPaula” hing het het bruine vest! Dank voor je complimenten!


Door Kees Cornelissen op 8 februari 2018

Ik ben herder van de Schaapskooi Schijndel en wij organiseren een herdersfair op 9 en 10 juni 2018. Kunt u ons helpen bij het organiseren hiervan en wat zijn uw condities

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.