Mystery Blankets 2014 - Breiclub.nl
Mystery Blankets 2014

Op dit moment zijn er twee leuke Mystery Blankets gaande; de jaarlijks terugkerende Mystery Blanket van Debbie Abrahams en een Mystery Blanket van Rowan. Beiden hebben dezelfde omschrijving, maar er zitten wel verschillen in.

Mystery blankets worden zo genoemd omdat je vooraf niet weet hoe de deken eruit komt te zien als die klaar is. Het zijn dekens die bestaan uit gebreide vierkanten, die later aan elkaar worden gezet.

Mystery Blanket Debbie Abrahams

In 2010 kon je voor het eerst mee doen met een Mystery Blanket, georganiseerd door Debbie Abrahams. Je schrijft je in, betaald in het vooruit en dan begint het ….

De patronen worden per maand vrijgegeven; 3 keer per jaar ontvang je een pakket met daarin de benodigde garens, de gebruikte kraaltjes en (heel leuk) een label dat je aan de deken bevestigd om het extra persoonlijk te maken.

De dekens van Debbie Abrahams zijn “extra mysterieus” omdat van te voren ook niet bekend is welke garens en welke kleuren worden gebruikt. Een eerste indicatie krijg je op het moment dat je je eerste pakketje open maakt. Niet alle dekens worden hetzelfde: er zijn 2 varianten, doordat een aantal vierkanten op 2 manieren uitgevoerd kan worden.

Eerste deken

mystery blanket

De eerste deken van 2010 heeft de titel “In the country”. De eerste keer heb ik niet ingeschreven, ik vond het een heleboel geld, zeker omdat ik niet wist wat ik nu eigenlijk zou maken. En daar baal ik enorm van!!

Ik vind de deken helemaal geweldig. Heb zelfs een aantal keren een mail gestuurd om te vragen of ik niet toch achteraf het patroon kon krijgen. Nee, wel heel vriendelijk nee, maar toch nee.

Ik heb me ingeschreven voor de Mystery Blanket 2014. Vond het een buitengewoon geschikt kerstcadeau voor mezelf. Het tipje van de sluier was dat de deken vergelijkbaar was met de eerdere deken “In the country”.

Het thema is natuurlijk nog niet officieel bekend gemaakt, maar gegeven de patronen die ik inmiddels heb ontvangen, heeft het iets te maken met de 4 seizoenen en vogeltjes. Ik loop achter op schema, maar vind het daarom niet minder leuk om te doen.

Rowan Pure Wool Worsted Afghan Blanket

mystery blanket

Rowan is sinds kort ook een Mystery Blanket project gestart. Gemaakt van Rowan Pure Wool en ontworpen door Martin Storey. Bij dit project is er geen mysterie als het gaat om de kleuren van de deken: de boodschappenlijst met de benodigde garens is vooraf bekend gemaakt.

Leuk is dat er verschillende varianten worden beschreven; het patroon is geschreven voor een deken in 17 kleuren, in 9 kleuren, in 5 kleuren of in 2 complementaire kleuren. Het patroon is gratis: wekelijks worden de nieuwe patronen gepubliceerd op de site van knitrowan.nl.

Je moet wel registreert zijn (kwestie van 1 keer inloggen) om deze te kunnen downloaden. De deken wordt opgebouwd uit vierkanten met 8 verschillende breitechnieken. De namen van de vierkanten tot nu toe zijn Lace Kisses, Garter Stich Waves, Nordic Star en Heirloom Lace.

Over beide Mystery Blankets

Om maar te beginnen met de kosten: beide projecten kosten behoorlijk wat geld. Bij de dekens van Debbie Abrahams zijn de kosten een gegeven: de garens staan vast en de momenten van betalen zijn vooraf aangegeven. Daar staat tegenover dat de deken exclusief is voor deelnemers aan het project.

De deken van Martin Storey is wat flexibeler: je zou de garens gespreid over de looptijd van het project kunnen aanschaffen. Je kan ook kiezen voor een ander garen; daarmee kan je de kosten behoorlijk drukken.

De looptijd van de dekens van Debbie Abrahams is 10 maanden. Eenmaal begonnen, kun je niet later alsnog aanschuiven. Voor 2014 waren maximaal 500 plaatsen beschikbaar (en uitverkocht).

De beschrijving van de deken van Martin Storey gaat uit van een startdatum op 21 april en eindigt 23 juni. Je kunt de patronen downloaden en op ieder moment beginnen, ook als de datum van 23 juni allang verstreken is. Er is geen beperking voor wat betreft het aantal deelnemers.

De patronen van Martin Storey zijn ook in het Nederlands. Debbie Abrahams beschrijft haar patronen in het Engels.

Conclusie:

Als je het geen probleem vindt om vooraf niet precies te weten wat je gaat breien, te beginnen aan een “brei mysterie” is een Mystery Blanket echt leuk om te doen. Er komen verschillende breitechnieken langs, waardoor je misschien ook bijleert.

Doe jij mee met 1 van deze Mystery Blankets? Of heb je eerder meegedaan aan een Mystery Project? Wat vond je ervan?

Renate
Door

Renate

op 02 Sep 2014

Is de mystery blanket die 6 september van start gaat op de ledensite ook hiervan? Zo ja, van welke van de twee en met welke kosten?

Marijke
Door

Marijke

op 02 Sep 2014

Hallo Renate,Op 6 september start de inschrijving voor de eerste Nederlandse Mystery Blanket.Hiervoor is een Nederlandse ontwerpster gevraagd om de Mystery Blanket te ontwerpen, de gebruikte garens zijn van een Nederlandse producent van garens. Dus geen Debbie Abrahams en niet Rowan, maar van Breiclub.nl!!!!!!!In de komende dagen zal er meer informatie te vinden zijn op de site. Houd ons even in de gaten ......Ik zou het leuk vinden als je samen met ons op 1 december de Mystery Blanket gaat starten. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in ........Met vriendelijke groet,Marijke

nora
Door

nora

op 20 Oct 2019

ik heb de bijdrage betaald om de beschrijving van de mistery blanket 2014 alsnog te krijgen, ik vind ze wel niet terug! kan jij me helpen aub?

monique
Door

monique

op 26 Oct 2019

ik heb actie van . 29,00 euro betaald voor blanket 2014 en niks meer vernomen zag later pas nieuw ontwerp buttefly 2019. .kunt u me zeggen.wat te doen om patroon 2019 te ontvangen. alvast bedankt. heb er zin in maar . heb dus 29 euro al betaald

Reactie plaatsen