Rode katers haken voor de leprastichting - Breiclub.nl
Rode katers haken voor de Leprastichting: doe je mee?

Rode katers haken voor de Leprastichting: doe je mee?

Rode katers haken voor de Leprastichting. Half januari 2015 zag ik een aankondiging voor een haakathon op WereldLepraDag, zondag 25 januari, met als motto:

Haakathon – het gezelligste haakevent van Nederland!

Met daarbij een foto van een geweldige gehaakte rode kater, de alom bekende Je-weet-wel-Kater, dus mijn aandacht was onmiddellijk getrokken.

En inmiddels is het haakathon proces in volle gang!

WereldLepraDag was het begin……….

Op WereldLepraDag (zondag 25 januari) gaf amigurumist DenDennis het startschot voor de Haakathon. Tijdens de Haakathon haken deelnemers samen een recordaantal Rode Katers voor het goede doel, de Leprastichting. Zowel beginners als gevorderden, iedereen, is welkom bij de Haakathon.

Die dag werd het haakathon dus gehost door DenDennis die het patroon van de rode kater heeft ontworpen. DenDennis van:

boeken-den-dennis

Zoals DenDennis aangaf: ‘Haken is echt een tweede baan geworden, Dan is het natuurlijk geweldig dat zoveel mensen mijn patronen te gek vinden. Speciaal voor de Haakathon heb ik de Rode Kater van Jan, Jans en de Kinderen gemaakt.’

Tijdens een haakathon kunnen gevorderde deelnemers direct aan de slag met het patroon, maar ook beginners zouden aan het einde van de dag een hele Rode Kater moeten kunnen afronden.

rode-kater-hakenWaarom de Rode Kater?

Jan Kruis, de geestelijk vader van de Rode Kater uit Jan, Jans en de Kinderen, is ambassadeur van de Leprastichting. Hij tekende twee avonturen waarin de bekende stripfamilie in aanraking komt met leprapatiënten, om aandacht te vragen voor deze verminkende ziekte.

jan-jans-boeken

 

Planning haakathons

Inmiddels zijn er al meerdere haakathons georganiseerd en tot 4 juli staat er nog een aantal haakathons op de lijst.

Na de zomerstop beginnen ze in september weer.

Webshop

De Rode Katers die tijdens de haakathons worden gehaakt worden verkocht in de webshop van de Leprastichting voor 10 euro per stuk. Ook het patroon is in de webshop verkrijgbaar voor 5 euro. De opbrengst gaat naar creatieve opleidingen voor vrouwen die lepra hebben gehad, zoals Lila, die leerde werken met de naaimachine.

leprastichting

Thuishakers

Omdat de Leprastichting al snel na de eerste aankondiging veel reacties kreeg van mensen die niet in staat waren aan een haakathon deel te nemen, maar wel graag aan deze actie mee wilden doen (en van deze mensen was ik er dus één), werd een manier bedacht om ook die mensen bij het project te betrekken.

De hakers die gewoon thuis meedoen, laten zich sponsoren door familie, vrienden, collega’s, kennissen e.d. Een deel van hen vraagt persoonlijk om een bijdrage en een deel doet dat via een actiepagina op PIF World waar je een account kunt creëren zodat mensen een donatie kunnen doen om je te sponsoren. Het bedrag gaat dan rechtstreeks naar de Leprastichting. Ook deze opbrengst gaat naar creatieve opleidingen voor vrouwen die lepra hebben gehad.

Overigens kun je als thuishaker ook je katers opsturen naar de Leprastichting (al heeft dat niet de voorkeur) zodat ze kunnen worden verkocht in de webshop.

Het patroon

patroon-rode-kater

…….kan ik hier helaas niet plaatsen, maar het is goed uitgelegd en niet echt moeilijk uit te voeren.

En het resultaat is echt geweldig, wat het heel leuk maakt om te doen, ook als je er meerdere haakt.

sponsoring

Haak en/of sponsor je mee?

 

 

Reactie plaatsen