Breiwol van het Texels schaap - Breiclub.nl
Breiwol van het Texels schaap

Breiwol van het Texels schaap. Een paar dagen naar Texel… Waar denk je dan als eerste aan? De overtocht met de boot, een eind weg lopen langs het strand, lekker uitwaaien, een glas verse muntthee in een strandtent.

Sinds ik fanatiek aan het breien ben (en dat is al een tijdje ;-) ) ben ik ook meer dan gemiddeld geïnteresseerd in waar de wol vandaan komt. Dus naast het uitwaaien aan het strand denk ik bij Texel vooral ook aan het Texels schaap.

Missie voor dit bezoek: foto’s maken van het Texels schaap en het scoren van een paar strengen Texelse schapenwol.

Het Texels schaap

Tijdens ons bezoekje heb ik me het een en ander laten vertellen over het Texels schaap, de Texeler. De uitbater van het hotel waar we zaten wist er veel van. Ze vertelde bijvoorbeeld dat het Texels schaap “meerdere eindproducten” kent. Bekend zijn de dekbedden, die worden gevuld met de wol van Texelse schapen. Ook worden er schapenvachten gemaakt, die je overal op het eiland kunt kopen. De lanoline, het wolvet dat wordt gewonnen uit een schapenvacht, wordt verwerkt in crèmes voor handen en voeten. En daarnaast, en daar kwam ik natuurlijk voor, breiwol. In Den Burg zouden 4 winkels zijn waar ze de breiwol verkopen. Ik wist wat mij de volgende dag te doen stond.

Breiwol van het Texels schaap

Texelse schapen 1De volgende dag in Den Burg hebben we de Texelse breiwol gevonden. Bij De Witte Engel, een grote handwerkwinkel op Texel. Op de wikkel staat “Texelse schapenwol, 100% Scheerwol van het eiland Texel.” In prachtige natuurlijke kleuren, met tot de verbeelding sprekende namen als Sluftergrijs, Schelpengrijs en Brandingwit. Missie bijna geslaagd!!

Het garen ruikt nog een beetje naar lanoline, het wolvet dat ook in een schapenvacht zit. Het garen is heel stug, heel ruw. De proeflapjes die in de winkel hangen zijn ook nog steeds heel ruw en stug. De vraag is dan: als het garen nadat het gebreid is nog steeds stug aanvoelt: wat zal ik er dan van maken? Een vest, zoals ik eigenlijk van plan was, lijkt me niet zo geschikt, dan moet er altijd een t-shirt met lange mouwen onder. Een vloerkleed zou heel goed kunnen, maar daarvoor zou ik veel meer garen moeten meenemen dan ik van plan was. En ik was niet van plan om een vloerkleed te breien.

Het eiland verlaten zonder Texelse breiwol

Ik ben verwend!!! Ik ben blijkbaar op zoek naar zachte, niet kriebelende wol. Ook als dat een puur natuurproduct is van het Texels schaap. Niet de kenmerken van Texelse Schapenwol. Ik heb het eiland dan ook verlaten zonder Texelse schapenwol.

Maar met foto’s!!!

Texelse schapen 2

Christa
Door

Christa

op 03 Jul 2015

Haha verrassend dat je niets hebt meegenomen. Ook al ben ik het met je eens dat je er waarschijnlijk niks van zou maken. Toch zou ik een bol meegenomen hebben. Al was het maar om het in huis te hebben hihi. Leuk blog!

Corrie
Door

Corrie

op 04 Jul 2015

Marijke toch, die mooie schaapjeswol niet meenemen???? Een tas was nog een mogelijkheid geweest, dat schrijft maatje Annette al op FB prachtig met streepjes erin een gemiste kans????

Reactie plaatsen