Parapluhaspel en garenwinder, handige attributen - Breiclub.nl
Musthaves voor haaksters en/of breisters

Aanleiding: Er zijn al meerdere blogs voorbijgekomen op breiclub.nl over speciale attributen die je het wat aangenamer maken tijdens het haken en/of breien: stekenmarkeerders, toerentellers etc. Daar wil ik het nu juist niet over hebben. Ik wil het hebben over wat grover geschut: de parapluhaspel en de garenwinder.

Waar ik ronduit een hekel aan heb, zijn strengen garen. Meestal laat ik strengen links liggen, maar het lijkt wel of de laatste tijd het mode is om garen in strengen te verkopen i.p.v. in knotten.

Ik vind het zo’n gehannes om van die strengen bolletjes te maken. Van medewerking van mijn man of kinderen moet ik het niet hebben: die zien zichzelf al zitten met de strengen gewikkeld om hun handen, en ik maar bolletjes draaien. En als ze het al doen, is het met een gezicht als een oorwurm.

parapluhaspel

Dus wikkel ik de strengen maar om mijn knieën en probeer zo de bolletjes te draaien: wat een werk en meestal draait het garen dan in een knoop waardoor het nog meer tijd vergt. Ik heb ook wel geprobeerd om de strengen om de knoppen van de rugleuning van een stoel te doen.

parapluhaspel

Soms is de streng te groot, of juist weer te klein. Dus dat werkt dus ook niet in mijn beleving…. En over het algemeen wil ik zo snel mogelijk met een project aan de slag, dat ik liever de moeite niet wil nemen om eerst nog strengen garen in bolletjes om te zetten.

Maar omdat het mooiere garen steeds vaker in strengen wordt aangeboden, omdat bijvoorbeeld het om handgeverfde garens gaat of de Texelse wol, ontkom ik er niet meer aan…..

Parapluhaspel en garenwinder

Ze bestaan al veel langer, ik kan me zelfs herinneren dat ze er tijdens mijn middelbare-school- periode in het lokaal van textiele werkvormen al stonden: een parapluhaspel en een  garenwinder.

Dit zijn juist attributen die veel gebruikt worden door spinsters. Maar waarom zou ik er zelf geen aanschaffen, als dit mijn hobby zou kunnen veraangenamen? Ze zijn redelijk prijzig, daarom had ik ze nog nooit aangeschaft. Maar zo nu en dan mag je jezelf verwennen,  toch?

parapluhaspel

In de zomervakantie had ik op Texel strengen wol meegenomen van Scheepjes voor een visserstrui met kraag voor mijn man. Hierover heb ik eerder verteld in een blog. Ondertussen heb  ik een begin gemaakt met deze trui. Dus komen deze attributen goed van pas.

Dus eindelijk was het zover: de parapluhaspel geklemd aan de ene kant van de tafel en de garenwinder geklemd aan de andere kant. En draaien maar…..

Nou dat ging niet in een keer goed. Het werkt het beste wanneer er goed spanning zit op de draad, anders valt het geleidingsstangetje met het oog steeds naar beneden. Wanneer er bijna geen spanning is, wil het gebeuren dat de draad aan de onderkant van de spoel van de winder terecht komt. En dat is wel een gepier om de draad er om weg te halen.

Wanneer de spanning goed is, en je draait flink door met de winder dan krijg je mooie knotten wol, en werkt het super en snel! Het helpt om tijdens het draaien het geleidingsstangetje met de andere hand vast te houden. Ik ben erg blij met mijn aanschaf, en ben nu toch genegen om wat vaker strengen wol te halen ;-)

Heb jij toevallig ook zo’n musthave voor jouw haak- en/of breiwerkjes liggen, of op jouw verlanglijstje staan? Zo ja, welke en waarom?

Reactie plaatsen