Vlaggenlijn met spiralen haken
Vlaggenlijn met spiralen hakenVoor mijn schoonzus haakte ik 2 kussens en een vlaggenlijn. Over de kussens schreef ik al een blog, vandaag deel ik het patroon van de vlaggenlijn.


In een handwerktijdschrift had ik een prachtige vlaggenlijn gezien met vlaggen met chakra-symbolen. Dat is iets dat heel erg bij m’n schoonzus past. Ik haalde enthousiast garen, besloot om de vlaggen iets kleiner te maken door voor halve stokjes in plaats van hele stokjes te kiezen en ging aan de haak. Al snel kwam ik erachter dat het hele grote vlaggen werden, veel te groot naar m’n zin. Het project ging terug in de tas en de bollen katoen bleven een hele tijd liggen.
Het idee om met filethaakwerk vlaggetjes te haken stond me wel aan. Ik ben wat gaan uitproberen en heb met behulp van StitchFiddle uiteindelijk een patroon gemaakt van een spiraal. Een symbool met beweging dat staat voor verdieping en groei en daarbij is het een mooie vorm.


Eerst iets over filethaakwerk: hierbij haak je open en dichte vierkantjes. Meestal wordt dit gedaan met lossen en stokjes. Ik haak het zelf tegenwoordig liever met halve stokjes, omdat het dan iets kleiner en fijner wordt. Een open hokje is in dit geval 1 losse en 1 half stokje, een dicht hokje is 2 halve stokjes.
Ieder vlaggetje begint met 42 lossen.

Toer 1: haak in de 6de losse vanaf de haaknaald 1 half stokje, *sla 1 losse van de beginlossen over, haak 1 losse en 1 half stokje in de volgende beginlosse*, herhaal van * tot * tot het einde van de toer. Je hebt nu 19 vierkantjes.

Toer 2: 3 lossen, 1 half stokje in het volgende halve stokje van de vorige toer, * 1 losse, 1 half stokje in het volgende halve stokje van de vorige toer*, herhaal van * tot * tot het einde van de toer.

Toer 3: Haak eerst 9 open vakjes, zoals in toer 2 beschreven is, *1 half stokje om het volgende lossenboogje, 1 half stokje op het volgende halve stokje van de vorige toer*, herhaal van * tot * nog 2x, zo heb je 3 dichte hokjes gehaakt, haak vervolgens de toer uit met open hokjes.

Haak verder volgens de teltekening.

In de laatste toer dat je dichte hokjes van de spiraal haakt, begin je ook te minderen. Dat doe je zo:

Haak halve vasten op het eerste hokje en het eerstvolgende halve stokje, haak 3 lossen, 1 stokje in het volgende halve stokje van de vorige toer en ga verder volgens patroon, maar stop 1 vakje eerder.

Zo minder je vervolgens iedere toer aan beide kanten 1 hokje tot er uiteindelijk 1 hokje over is. Knip dan de draad door en haal door. Je hoeft dit niet af te hechten.
Ik heb het patroon op verschillende manieren gebruikt, ik draaide het steeds een kwart slag en ik heb het ook gespiegeld. Op die manier heb je maar liefst 8 varianten.

En als je verschillende kleuren gebruikt kun je nog meer variëren.De vlaggetjes heb ik aan elkaar gehaakt met de grijze kleur die ik als hoofdkleur gebruikt heb voor dit hele project. Tegenwoordig haak ik dan eerst opzetvasten. In dit filmpje zie je hoe dat werkt:

.

Ik heb ongeveer 100 gehaakt en vervolgens het eerste vlaggetje vast gehaakt als volgt: *1 vaste om de eerstvolgende lossenboog, 1 losse*, herhaal van * tot * tot het einde van het vlaggetje en eindig met 1 vaste om de laatste lossenboog. Zie foto 2 van de volgende collage.

Het is handig om direct het begindraadje van het vlaggetje weg te werken, door daar omheen te haken. Dat scheelt afhechten!

Na een vlaggetje 4 opzetvasten en dan weer een vlaggetje, tot alle vlaggetjes vastzitten, zie foto 3 van de collage. Eindig met ongeveer 100 opzetvasten.
Voor nog vrolijker vlaggetjes heb ik er kwastjes aangemaakt.

In mijn volgende blog laat ik zien hoe je dat doet.Heb jij wel eens iets met filethaken gemaakt?

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/


En dat kan ook via

Liefs van De Breimeisjes!


Reactie plaatsen