Tunisch Haken
Tunisch Haken

Helemaal hot op dit moment is het Tunisch haken. Een legio van steken en stekencombinaties zijn er te verzinnen in deze techniek, waardoor het Tunische haakwerk er telkens anders uit komt te zien, en verrassend kan zijn.

Vandaag de trend Tunisch haken

Tunisch Haken dus… Amilishly schrijft:

De meeste van ons zijn er afgelopen jaar al mee aan gestoken en deze trend zet duidelijk voort dit jaar: Tunisch Haken.

De trend begon echt vorm te krijgen met de Ton sur ton shawl van ByClaire – in de meest vrolijke kleurtjes – die we waarschijnlijk allemaal wel ergens voorbij hebben zien komen. Velen hebben zich aan deze shawl gewaagd en zijn daarna aangestoken om nieuwe Tunische projecten te starten.

Wat is Tunisch Haken precies?

De Tunische steek is een hele bijzondere haaksteek. Om deze steek te maken heb je een Tunische naald nodig. Het meest bekende voorbeeld daarvan is een haaknaald met de lengte van een breinaald met een knop aan het einde. Deze knop zorgt ervoor dat de steken op de naald blijven staan tijdens het werken. Natuurlijk zijn er verschillende varianten van deze Tunische naald op de markt, maar om het makkelijk te houden gebruiken we deze even als voorbeeld. Wanneer je gaat haken op de Tunische wijze, neem je in de heengaande rij eerst steken op de haaknaald. Deze worden in de teruggaande toer afgekant. Hierdoor ontstaat de Tunische steek.

Je kunt veel verschillende projecten maken met deze steek (en verschillende varianten op deze steek). Denk aan plaids, kussens, shawls en mutsen. Het is allemaal mogelijk.

Zelf aan de slag?

Ook Bianca Boonstra heeft een leuk project ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van de Tunische haaksteek, Een kussenovertrek gemaakt met katoen – te vinden via deze link: klik hier. Het kussen is lekker stevig door de steek en krijgt een leuk effect doordat met twee kleuren wordt gewerkt.

Ze verwerkt zelfs in de Zomerdeken diverse Tunische haaksteken, waar ze het geheim nog niet van prijs wil geven.

Als voorbeeld hebben we een foto die we mogen delen van een van de blokken. De rand in het midden is gedaan in een Tunische haaksteek, waar ook zelfs de achterkant mooi van is.

Bent u al fan van Tunisch haken? Welke projecten heeft u al gemaakt met deze steek? Laat het ons weten!

Liefs, Amilishly

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 26 Feb 2018

Ooit heb ik er wel eens iets mee gedaan. Inderdaad leuk. Zoals zoveel dingen :-) Groetjes, Akkelien

Ingrid Roggeman
Door

Ingrid Roggeman

op 04 Mar 2018

Heb zo een trui gehaakt voor mijn vriend, was leuk om te doen maar nam veel tijd in beslag.

Reactie plaatsen