CAL om Tunisch haken te leren
CAL om Tunisch haken te leren

CAL om Tunisch haken te leren

Met heel wat KAL’s en CAL’s heb ik intussen meegedaan, van die projecten waar je met meerdere mensen aan een bepaald project werkt, en er elke week een nieuw stukje patroon verschijnt. Dat heeft me al heel veel brei- en haakervaring opgeleverd, omdat er vaak ook allerlei technieken langs komen die je los niet zo snel zou doen. Nu heeft het me ook al heel wat dekens opgeleverd, dus ik was er wel een beetje klaar mee.

Colors Call
Tot ik de CAL van Knotten tegenkwam met tunische haaksteken, de Knotten Colors Call 2019.
Ik ken die steek alleen van de vierkante basissteek, die ik ooit eens probeerde in een gelukkig klein project met een te dunne naald en stug garen, waardoor het erg onplezierig haakte. Maar zijn daar dan genoeg variaties van om een hele deken te maken, en is dat wel echt leuk om te doen?
Twee keer een volmondig ja, wat een verrassende mogelijkheden heeft die simpele basissteek! En bij dit project haak je ook nog eens steeds met twee kleuren per blok, zodat je niet alleen een leuke textuur krijgt, maar ook nog eens een interessante ervaring over wat kleuren en soorten garen kunnen doen met een patroon.

Eigen variatie
Zoals meestal bij mij ga ik niet voor een standaard kleurencombinatie, ik vind het veel leuker om m’n eigen versie te kiezen. In dit geval heb ik gekozen voor een dunne katoen, en werk dus ook met een dunnere naald (4mm). Van dit katoenen garen 8/4 had ik verschillende merken en kleuren op voorraad en omdat ik toch niet echt voor een deken wilde gaan, is het prima dat het een kleiner project op zal leveren. Het gaat mij vooral om de ervaring met tunisch haken, het uitproberen van de steken, de mogelijkheden tot variatie onderzoeken. Een bijkomstigheid is het spelen met de kleuren, en hoe soms vier kleuren op de bol mooi lijken bij elkaar, maar dan in het patroon een interactie gaan hebben met elkaar met een ander resultaat dan je had bedoeld.

Resultaat
Dit levert dan misschien niet de mooiste deken, of beter in dit geval stekenlap op, maar wel eentje waarbij ik erg geniet van het proces en heel veel leer gaandeweg. Wat ook fijn is, is dat het patroon blijft staan, ook nu de CAL officieel al is afgelopen. Heel fijn om later te kunnen instappen en in het eigen tempo te kunnen werken. En het leuke van een CAL, het samen bezig zijn, doe ik nog extra, want ik haak samen met mijn zusje. Nu wonen we intussen in verschillende landen, dus zien we elkaar niet zo vaak meer, maar via de smartphone houden we elkaar op de hoogte van de vorderingen, bespreken de moeilijkheden en werken we samen op. Die van haar wordt wel echt een deken, en heel anders dan de mijne door de kleuren en het materiaal, en dat maakt het steeds kijken en vergelijken ook zo leuk.

Akkelien
Door

Akkelien

op 28 Apr 2019

Leuk inderdaad! De meerkleurige blokken geven absoluut wat extra's. En ook een mooi zussenproject!

Reactie plaatsen