Granny square, haak mee met het blok der blokken - Breiclub.nl
GRANNY SQUARES

Het is heerlijk om blokjes te haken; lekker overzichtelijk. Meestal is een blok niet moeilijk, je kunt het in elk geval zo moeilijk maken als je zelf wilt. Bovendien is  zo’n blokje haken goed te overzien want je bent er meestal snel mee klaar. Tijd dus voor het blok der blokken: de granny square!

Uitproberen

Toen ik een jaar of vijftien geleden het haken herontdekte, begon dat met een granny square. De klassieke granny wel te verstaan, wat dat ook precies in mag houden, want op internet staan veel patronen die vaak nét iets van elkaar verschillen maar toch allemaal claimen dat zij de klassieke granny square zijn.

Dus begon ik wat van die patronen uit te proberen om mijn haakkennis weer een beetje op te halen. De ene keer lubberde het blok, de andere keer werd het te strak en trok het blokje krom. Ik merkte ook dat de dikte van het garen (en het nummer van de haaknaald) daar invloed op had. Maar na een poosje had ik mijn eigen patroontje klaar en kon ik aan het werk.

Al snel was ik verkocht. Door het steeds maar herhalen van hetzelfde blokje kende ik het patroon al snel uit het hoofd en kwam er tempo in het haken. Het stapeltje blokjes groeide en groeide en toen het een flinke stapel geworden was dacht ik bij mezelf: wat zal ik er eens van gaan maken?

Ook al zo ideaal bij een granny: je kunt er zoveel van maken! Een kussenhoes, een sjaal, een tas, een deken of zelfs een vest. Het variëren met kleur in je granny’s maakt dit blok dubbel zo leuk en flexibel toepasbaar. Haak je alle granny’s in dezelfde kleuren dan wordt je eindwerkstuk redelijk rustig. Maar ga je helemaal los met je kleuren, dan krijg je een eindproduct waar de vrolijkheid vanaf straalt!

Heb je er al zin in? Vast wel!

Granny Square

Hier volgt de granny square zoals ik hem haakte (ik gebruikte restjes Bravo acryl en haaknaald nr 3):

Haak 4 lossen, sluit die tot ene ring met een halve vast in de 1e losse.

granny square

Toer 1:

 • Haak 2 lossen (1ste stokje), 1 stokje in de lossenring.
 • Haak 2 lossen, 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes, 2 lossen.
 • Sluit de toer met een halve vast in de 2e losse van het 1ste stokje.

granny square

Toer 2:

 • Haak 3 lossen (1ste stokje + 1 losse). Haak in de volgende lossenboog: 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes; dit wordt een hoek van je blok.
 • Haak 1 losse, daarna weer 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes in de volgende lossenlus van toer 1 (je tweede hoek).
 • Weer 1 losse, en in de volgende lossenlus 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes (derde hoek).
 • Weer 1 losse, en in de volgende lossenlus 2 stokjes, 2 lossen,  1 sstokje (vierde hoek) en sluit de toer met een halve vast in de 2e losse van het begin van de toer. Wissel van kleur.

granny square

Toer 3:

 • Haak met een nieuwe kleur 2 lossen (1ste stokje) en 2 stokjes in de 1ste lossenboog van de vorige toer.
 • 1 Losse, dan in de volgende lossenboog 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. Vanaf nu noem ik diet steeds een ‘HOEK’ (die haak je steeds op de hoeken van je blok).
 • *1 Losse, 3 stokjes in de volgende lossenboog, 1 losse, HOEK. * Haak *-* nog twee keer.
 • Haak 1 losse en sluit de toer met een halve vaste in de 2e lossen van het begin van de toer. Wissel van kleur.

granny square

Toer 4:

 • Haak met een nieuwe kleur 3 lossen (1ste stokje + 1 losse).
 • Haak 1 losse, 3 stokjes in de volgende lossenboog, HOEK. * 1 Losse, 3 stokjes in de volgende lossenboog, 1 losse, 3 stokjes in de volgende lossenboog, 1 losse, HOEK. *  Haak *-* nog twee keer.
 • Haak 1 losse, 2 stokjes in de volgende lossenboog, sluit de toer met een halve vaste in de 2e losse van het begin van de toer. Wissel naar de eerste kleur waar je het blok mee begon.

granny square

Toer 5:

 • Zie toer 3, maar nu zijn er steeds 3 stokjesgroepjes van 3 stokjes in de lossenbogen van de vorige toer aan de randen van je blok. De hoeken zijn gelijk. Wissel aan het eind van de toer van kleur.

granny square

Toer 6:

 • Zie toer 4, maar ook nu weer met meer stokjesgroepjes van 3 stokjes (4 in plaats van 2) in de lossenbogen van de vorige toer aan de randen van blok. Knip na het sluiten van de toer je draad af en hecht alle draden af.

granny square

Je blok is klaar!

Ik hoop dat de uitleg duidelijk was. Ik maakte uiteindelijk een deken van mijn granny squares. Daarover vertel ik in een volgend blok graag meer!

granny square

Wat gaan jullie maken van je granny’s?

José
Door

José

op 19 Apr 2017

Kijk eens op de Facebook van Hartendekens. Zij kunnen deze granny's goed gebruiken want ze maken er dekens van voor zieke kinderen die een hartverwarmertje goed kunnen gebruiken.

Tineke
Door

Tineke

op 19 Apr 2017

Ja José, dat is een goed doel én een goed idee!

stephanie
Door

stephanie

op 21 Nov 2021

Ziet er mooi uit maar Chinees als je er niks van Kent 😁 heb je daar geen filmpje bij?

Reactie plaatsen