Strepen haken - Breiclub.nl
Strepen haken

Het maken van strepen in je werkstuk is de meest eenvoudige manier om kleur te gebruiken in je project. Hiermee kan je het net dat beetje extra geven.

Dit werkt vooral heel erg goed bij een eenvoudig steekpatroon zoals vasten, stokjes en halve stokjes. Maar wat zijn nog eigenlijk dingen waar je op moet letten bij het maken van strepen in je werk?

Kleur

Het lijkt zo simpel, maar de ene combinatie van kleuren is de andere niet. Je kan gaan voor hele grote contrasten, of juist voor subtiele verschillen. Het gaat wat te ver om in deze blog kleurenleer in relatie tot breien en haken te behandelen. Daarom hierbij alleen een handige truuk om te kijken of een bepaalde kleurencombinatie een groot of juist een klein contrast gaat geven in je werkstuk: Neem een foto van de garens bij elkaar en maak de foto zwart-wit!

Strepen-haken-1

Zoals je in dit voorbeeld kan zien, hebben deze garens drie heel verschillende kleuren. Uit de zwart-wit versie blijkt echter, dat de lichtblauw gecombineerd met de lila qua contrast nauwelijks van elkaar verschilt. Een prima keuze dus als dat je bedoeling is. Als juist veel contrast gewenst is, zou de donkerblauw in combinatie met de lichtblauw óf de lila een betere keuze zijn.

Streeptechniek

Bij het op mooie wijze haken van strepen, zijn er enkele aandachtspunten voor het mooiste resultaat. Deze laat ik hieronder zien. In dit voorbeeld haak ik halve stokjes met “worsted weight” garen en een 4,5 mm haaknaald.

Strepen-haken-2

Mooie kleurwissel

1. Haak hiervoor tot aan het einde van de toer, maar maak de laatste steek niet helemaal af. In dit voorbeeld betekent dat, dat ik voor het laatste halve stokje het garen nog niet door de drie lussen op de haaknaald heb gehaald.

Strepen-haken-3

2. Pak vervolgens het garen in de andere kleur en haal deze door de laatste lussen heen om de steek af te ronden.

Strepen-haken-7

Strepen haken zonder draad af te knippen

Eindjes inweven vindt (bijna) niemand leuk. Daarom is het zo fijn, dat het ook mogelijk is om strepen te haken zonder de draad af te knippen. Hiervoor voer je draad gewoon mee aan de rand van je haakwerk. Deze methode werkt het best bij een even aantal toeren en gebruik van twee kleuren.

1. Haak zoals gebruikelijk tot aan het einde van je toer, maar haak de laatste steek niet volledig af. Pak de draad op van de zijkant van het werk. Haak de laatste steek af met de opgenomen kleur. Let erop, dat je deze draad niet te strak trekt!

Strepen-haken-6

2. In het geval van een bredere streep, wil je niet dat je contrastkleur een lange lus aan de rand van je haakwerk vormt. Om dit te voorkomen doe je het volgende: Elke keer dat je met beide kleuren garens aan dezelfde zijkant bent, draai je ze om elkaar. Hiermee “vang” je de draad van de contrastkleur achter die van de kleur waar je op dat moment mee werkt.

Strepen-haken-5

3. Als je vervolgens weer over gaat op de andere kleur, doe je dat op dezelfde manier als hierboven onder 1 omschreven.

Strepen-haken-4

Nog een laatste tip: Gebruik het strepen haken zonder afhechten alleen als de strepen niet té breed te zijn. Bij de bredere strepen is het namelijk lastig om de meegevoerde draad niet te strak of te los mee te voeren. Het resultaat is in deze gevallen meestal beter als je wél afhecht.

Ik ben heel benieuwd naar jouw gestreepte haaksels!

Strepen-haken-8

marijke hoefakker
Door

marijke hoefakker

op 29 Oct 2015

In uw voorbeeld staat denk ik een fout, bovenaan in de tekst bij mooie kleurwissel, er staat dat u nog....maar er moet denk ik het woord niet achter het woord nog staan. Klopt dat ? Dat maakt een heel groot verschil en de uitleg duidelijker. Groetjes, Marijke.

Reactie plaatsen