Stekenalfabet: Seed stitch
Stekenalfabet: Seed stitch

In deze blog laat ik je zien hoe de seed stitch gehaakt wordt. In dit steekpatroon worden afwisselend vasten en stokjes gehaakt, waardoor een fraaie en dichte stof ontstaat. Hierdoor is deze steek ook erg geschikt voor projecten zoals sjaals, dekens en tassen.

Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe je deze steek kan haken.

Seed stitch haken stap voor stap

1. Begin met een lossenketting, bij het plat heen en weer haken maakt het niet heel erg uit of je begint met een even of oneven aantal steken. Als je in het rond gaan haken, moet je rekening houden met een meervoud van 2 + 1 keerlosse. In dit voorbeeld ben ik begonnen met een ketting van 12 lossen.
seed-stitch_2373
2. Keer en maak 1 vaste in de tweede steek vanaf de haaknaald. In dit voorbeeld haak ik in de achterkant van de losse, in plaats daarvan kan natuurlijk ook in een van de andere delen van de losse gehaakt worden.
seed-stitch_2374

3. Maak 1 stokje in de volgende steek.
seed-stitch_2375

4. Maak 1 vaste in de volgende steek.
seed-stitch_2376
5. Herhaal stappen 3 en 4 tot het einde van de toer.
6. In dit voorbeeld eindigde de vorige toer met een vaste, de nieuwe toer begint daarom met 2 keerlossen, keren van het werk gevolgd door 1 stokje in de eerste steek. Als je de vorige toer eindigde met een stokje, zou de nieuwe toer beginnen met 1 keerlosse, keren van het werk gevolgd door 1 vaste in de eerste steek.
seed-stitch_2377
7. Haak 1 vaste in de volgende steek, of (als je vorige steek een vaste was) 1 stokje.
seed-stitch_2378
8. Maak de toer af door omstebeurt 1 stokje en 1 vaste te haken. Let er op, dat je hierbij altijd een stokje haakt in de vaste van de vorige toer, en vasten in de stokjes van de vorige toer.
seed-stitch_2380
9. Herhaal stappen 6 t/m 8 tot je werkstuk de gewenste afmetingen heeft.
seed-stitch_2383
Ik ben heel benieuwd naar wat jij gaat maken in deze mooi steek!

Reactie plaatsen