Garen aanhechten middels vlechten - Breiclub.nl
Garen aanhechten middels vlechten

Garen aanhechten middels vlechten. Eerder, in mijn blog over Russisch aanhechten, heb ik jullie al laten zien hoe mijn favoriete manier om nieuw garen aan te hechten precies werkt. Maar hoe maak je nou een aanhechting die net zo stevig  en onzichtbaar is als je geen naald bij je hebt?

In die situatie gebruik ik graag de aanhechtingsmethode waarbij je de nieuwe en oude draad door middel van samenvlechten met elkaar verbind. In het Engels wordt dit ook wel de “braided join” genoemd. Net zoals de Russische methode maakt dit namelijk een hele stevige verbinding, die goed blijft zitten met gladde garens zoals glanskatoen. Ook heb je na afronding van je project geen eindjes meer in te weven, omdat deze immers al helemaal zijn ingeweven. 

Een voorwaarde voor deze methode is dat in ieder geval één van de draden die je met elkaar wilt verbinden uit minimaal twee samen getwijnde draadjes bestaat. Waarom dit belangrijk is, zal je verder op in deze blog zien. De gevlochten verbinding levert plaatselijk een wat dikkere draad op, dit hoeft echter geen probleem te zijn, want het is vaak niet heel erg zichtbaar.

De gevlochten aanhechting stap voor stap

In dit voorbeeld heb ik twee verschillende kleuren garen gebruikt, om extra goed te laten zien hoe deze aanhechtingsmethode in zijn werk gaat.

1. De twee draadjes om met elkaar te verbinden. De roze draad komt bij het werkstuk vandaan, de geel-groene is van de nieuwe bol.

Garen-aanhechten-middels-vlechten-1

2. Haal de draadjes waaruit het “oude” garen is samengesteld los over een lengte van ongeveer 10 cm en verdeel in tweeën. Plaats de nieuwe draad er bovenop zoals aangegeven in de foto.

Garen-aanhechten-middels-vlechten-2

3. Houd de draden bovenin samen vast. Ik klem ze graag in tussen wijs- en middelvinger, mara je kan natuurlijk ook een paperclip of iets dergelijks gebruiken.

Garen-aanhechten-middels-vlechten-3

4. Vlecht de drie draden (twee van het “oude” garen en één van de nieuwe bol wol) samen om ze te verbinden.

Garen-aanhechten-middels-vlechten-4

5. Vlecht door tot je bij het einde van de drie draadjes bent, je hebt dan een gevlochten deel van zo’n 5 tot 7.5 cm.

Garen-aanhechten-middels-vlec

En nu kan je weer verder breien. Zoals je in onderstaande foto ziet, zijn er een drietal steken waarin beide garens zichtbaar zijn. Als je echter garen in dezelfde kleur verbindt, is de verbinding in het breiwerk nauwelijks te zien.

Garen-aanhechten-middels-vlechten-6

De achterkant van het werk ziet er uit zoals in onderstaande foto. De losse eindjes laat ik meestal zitten tot na het wassen en eventueel opspannen van het werkstuk. Daarna is het slechts een kwestie van (voorzichtig!) afknippen.

Garen-aanhechten-middels-vlechten-7

Heb jij de gevlochten aanhechtingsmethode wel eens gebruikt?

caatje
Door

caatje

op 26 Sep 2015

O wat leuk, en netjes, ga ik zeker een keer uitproberen gr.caatje

Reactie plaatsen