Herriët van Stip en Haak en ik hebben elkaar ontmoet op de Knit&Knot beurs (van 17-19 maart 2017 in de Koepelhal in Tilburg). Ze stond aan een van de erg druk-bezochte kramen binnen de beurs waarop allerlei haakpakketjes met patronen van haar te koop waren. Het was zelfs zo druk aan haar kraam dat het bij een foto maken gebleven is en we het interview via de mail hebben afgerond.
Over Herriët
Herriët is ongeveer 6 jaar geleden begonnen met haken. Een collega van haar was bezig met een tas van hoooked zpagetti en dat triggerde haar om zelf ook te beginnen met haken. Na een paar gehaakte tassen had ze de smaak goed te pakken en wilde ze meer. Na een patroontje van een klein uiltje te hebben gebruikt is de verslaving voor Amigurumi begonnen. Vanaf dat moment stond elk vrij minuutje in het teken van haken.
Zes jaar geleden was er nog een minder groot aanbod in Nederlandse Amigurumi-patronen als nu. Herriët was altijd al creatief bezig en is toen begonnen met het ontwerpen van eigen patronen. Dit was zonder intentie om ze uiteindelijk te verkopen, het was gewoon voor eigen gebruik.
Toen ze een foto van “Snuf konijn” (haar eerste patroon) op Hyves publiceerde kwamen er lovende reacties. Vanuit daar is het balletje gaan rollen en kwamen er steeds meer ontwerpen bij.
Weetje: “Snuf konijn” is trouwens tot op heden het favoriete patroon van Herriët, naast “Kangoeroe Jip”.
Ze had zelf van tevoren nooit gedacht dat ze “het patronen ontwerpen” zo lang zou volhouden en dat het zo uit zou groeien. Vooral door de lieve reacties is ze doorgegaan en is Stip&Haak zoals het nu is.
Patronen
Het leukste aan patronen ontwerpen vindt Herriët dat er “uit het niets een beestje gecreëerd wordt”.
“Met een bolletje katoen en een haaknaald groeit er een knuffel onder je handen vandaan, dat is zo leuk!”
Bij het ontwerpen van patronen komt er veel geduld kijken. “Als het niet naar mijn zin is haal ik het soms wel honderd keer uit”, zegt ze. De voldoening als de knuffel helemaal is geworden zoals ze wilde, dat is waar ze het voor doet.
De inspiratie voor patronen haalt Herriët bijna overal vandaan. Van buiten, van internet en van televisie, overal waar ze is, vindt ze wel iets wat ze kan gebruiken.
De patronen test ze vooral zelf uit. Herriët haakt haar knuffels altijd twee of drie keer in verschillende kleurstellingen. Dit is om mensen de mogelijkheden te laten zien en daardoor mensen te inspireren. Op deze manier haalt ze de eventuele foutjes er al snel uit.
Bij het proefhaken gebruikt ze meestal Phildar Cotton 3. Dit is vanwege de volle kleur en mooie glans. Ze gebruikt natuurlijk ook nog andere katoensoorten hiernaast. Ieder katoengaren heeft zijn eigen kenmerken.
Het is ook uitermate belangrijk om de patronen heel begrijpelijk te schrijven en te voorzien van duidelijke foto’s, zodat het ook voor een beginnend haakster goed te doen is. Zo tref je ook weer een groter publiek.
Herriët wil Marrot Design in het zonnetje zetten. Deze dame is al even bezig met het ontwerpen. Ze heeft een eigen stijl en je kunt meteen zien dat het ontwerpen zijn van Marrot Design. Dit komt vooral door haar oog voor detail. Het is dus zeker de moeite waard om een kijkje te nemen op haar site.
Stel ik wil zelf patronen gaan ontwerpen, wat is dan de gouden tip?
Bij het ontwerpen van patronen is het belangrijk om een eigen stijl te ontwikkelen zodat men meteen kan zien van welke ontwerper/ontwerpster het patroon afkomstig is. Dit is dan ook de gouden tip!
Herriët, nogmaals bedankt voor dit inspirerende interview en de tijd die je erin hebt gestoken!
Ik heb inmiddels 2 interviews gedaan met 2 verschillende haak-ontwerpers.
Wat zou je nog meer over ze te weten willen komen?
Jaimy Keurentjes
op 11 Apr 2017Sylvia
op 12 Apr 2017clara neyrinck
op 16 Apr 2017Minke
op 20 Jun 2017Stip En Haak Inloggen - Nl-Inloggen.Com
op 09 Jul 2021