Sjaals Haken a la Sascha
Sjaals Haken a la Sascha

Sjaals Haken a la Sascha

“Mijn eerste project was een sjaal, het eerste patroon dat ik ontwierp was een sjaal en tot op de dag van vandaag haak ik het allerliefst sjaals”, aldus Sascha Blase – van Wagtendonk in het voorwoord van haar nieuwste boek. En dat is duidelijk te merken aan de liefdevolle en zorgvuldige manier waarop dit boek is gemaakt.

Voor Sascha mocht ik een aantal patronen testen, de meeste al wat langer geleden. Nu dus extra bijzonder om het boek in handen te hebben.  Ik moest ervoor wel even wachten tot ik het kon oppikken tijdens onze ‘vakantie’ in Nederland. Weer terug in Zweden, zit ik er lekker in te bladeren. Wat opvalt is, dat dit boek meer is dan alleen een patronen boek, er staat ook heel veel informatie in over materialen en garens. Ook staan er een aantal pagina’s in met verschillende manieren om je sjaal te dragen. En de vormgeving met stoffen rug is ook gewoon erg mooi, echt zo’n boek waarmee  je met een kop thee op de bank kruipt om te genieten van de mooie foto’s, nuttige informatie en prachtige ontwerpen.

Omdat  de basishaaksteken duidelijk uitgelegd worden, is dit boek ook heel geschikt voor beginnende haaksters. Met symbolen wordt aangegeven hoe makkelijk of moeilijk het patroon is. En zowel makkelijke als uitdagender patronen zijn vertegenwoordigd, zodat het ook voor een meer geoefende haakster interessant is. De patronen hebben zowel een beschrijving als een haakschema.

De sjaals hebben verschillende vormen, de klassieke driehoek en rechte uiteraard, maar ook asymetrische vormen, half ronde, of met afgeschuinde punten zijn vertegenwoordigd.

Ook leuk is dat van elk van de twintig mooie patronen, twee kleur varianten getoond worden, zo leuk om te zien wat kleuren met een ontwerp doen. Daarom nog een paar extra kleurvarianten:

Mijn versie van de Tranensjaal uit het boek, dit patroon haakte lekker weg en leverde een heerlijk warme omslagdoek op.

De Mozaïek sjaal haakte ik een paar jaar geleden al, en wat heb ik die veel gedragen en soms nog steeds. Heerlijk warm.

Er zitten nog heel wat ontwerpen bij die ik erg mooi vind, en misschien ook wel ga maken. Ik ga nog een poosje op de bank, lekker bladeren en dromen van projecten die ik nog zou willen maken. ..

Een hartelijke groet uit Zweden,

Corina van Krieken – van den Hoofdakker

Handwerktuin.blogspot.com

 

 

 

Reactie plaatsen