Zwolle: Haakdag en Breidag in de IJsselhallen - Breiclub.nl
Haakdag en Breidag in Zwolle

Een van mijn manieren om inspiratie op te doen voor mijn projectjes is het bezoeken van de ā€šHaakdag en Breidagā€™. Deze worden meerdere keren per jaar georganiseerd in BelgiĆ« en Nederland. Onze keuze valt altijd op die van Zwolle in oktober. Dit omdat ditĀ  voorĀ  onsĀ  het dichtstbij is. Deze is dan op een vrijdag en een zaterdag. Wij gaan dan altijd op de vrijdag, want dan zijn wij beiden vrij en het is dan rustiger.

Ik praat hier over ā€šonsā€™ en ā€šwijā€™ want het is min of meer een standaarduitje voor mij en mijn vriendin geworden.

Mijn vriendin en ik zijn altijd in de weer met naai-, haak- en breiprojecten en we appen steeds over en weer over onze vorderingen. En ook tijdens zoā€™n beurs hebben we over het algemeen dezelfde mening over garens, patronen e.d.

Opzet van de dag en bijzondere kraampjes:

Op de Haakdag en Breidag is de opzet over het algemeen zo: twee hallen (1 grote en 1 kleinere) met allerlei kraampjes met garens en andere benodigdheden, diverse workshops en lezingen.

In het verleden hebben we een workshop over Fair-isle-breien gedaan van Wieke van Keulen (wat heeft die vrouw toch altijd originele ideeĆ«n: we hebben haar dit jaar gemist!) en afgelopen jaar een lezing bijgewoond over ā€šVisserstruienā€™ van Stella Ruhe.

Dit jaar hebben we geen lezing of workshop gevolgd. Er waren wel een paar lezingen die interessant voor ons zouden zijn, maar we waren gewoonweg de tijd vergetenā€¦.. We hadden die van de schapenvachten wel willen volgen van Sikko Oegema of die van ā€šDouble Face Knittingā€™ van Meret BĆ¼tzberger. En ook die van Melanie Berg leek ons interessant.

 

Het begon al goed, mijn vriendin en ik waren in de auto nog niet uitgepraat en we gingen onder het genot van een bak koļ¬ƒe in het restaurant van de IJsselhallen verder. En toen hadden we deĀ  tijd voor de lezing van Melanie Berg vergetenā€¦ Dus zouden we naar de andere twee lezingen gaan, die ons ook wel interessant leken. Maar er was gewoonweg te veel te zien, waardoor we die tijden ook vergeten zijnā€¦ā€¦

Dus kort gezegd zijn mijn vriendin en ik aan het rondneuzen geweest langs allerlei kraampjes. Sommige kramen waren hetzelfde als afgelopen jaren, maar er was ook wel wat nieuws te zien.

zwolle

Alleen schijnt het zo te zijn dat handgeverfde garens booming business zijn. En dat kon je zien op de beurs: erg veel kraampjes in dit genre. Erg mooi, maar doordat er zoveel kraampjes opĀ  de beurs stonden met dit garen, was het bijzondere ervan er wel een beetje afā€¦.. Ook wasĀ Ā  er een workshop te volgen om zelf je garen te verven (dat was dan wel weer nieuw).

zwolle

Een kraam, wat er vorig jaar ook stond, was Villa Hendrikje met megadikke lontwol en dito haak- en breipennen (tot en met maat 35!!). Erg mooi om te zien en zeer geschikt voor woonaccessoires. Maar het lijkt me erg zwaar om mee te werken. Maar het blijft mooi om het te zien en het was zeker de moeite waard om hun kraam wederom te bezoeken.

zwolle

Wat me ook opviel, was dat er op de beurs meer aandacht was voor het persoonlijk maken van je projecten met lederen labels, houten knopen e.d. Bijvoorbeeld van ā€šDe Haakfabriekā€™ .En dat je meer kant- en klaarpakketten kon kopen, zodat je bij wijze van spreken gelijk kunt beginnen.

zwolle

Nog een kraampje wat me opviel: de ā€šKnitted Knockersā€™-groep uit Zaandam, die er tezamenĀ  met een wolwinkel ā€šZaans Gelukā€™ stond. Deze dames breien en haken borstprotheses voor vrouwen die een (gedeeltelijke) borstamputatie hebben moeten ondergaan. Hierover wil ik zeker binnenkort een blog gaan schrijven, over deze groep en de protheses die ze maken. Dus ik heb met deze mensen gegevens uitgewisseld. Erg bijzonder wat deze dames doen!

Naast al het garen voor het haken en breien, waren er ook spinsters aanwezig die met verschillendeĀ  kleurenĀ  lontwolĀ  mooiĀ  garenĀ  aanĀ  hetĀ  spinnenĀ  waren.Ā  ErĀ  konĀ  eenĀ  workshop gevolgd worden om met een spintol garen te spinnen. Dat lijkt me erg leukĀ  omĀ  te doen: spinnen. Er stonden op de beurs ook een paar kramen op het gebied van wol vilten. Dat vindtĀ  mijn vriendin dan weer leuk!

zwolle

Onze koopstrategie:

Natuurlijk konden we niet met lege handen naar huis gaan. Maar over het algemeen is het zo dat we zoveel moois zien, dat je er erg hebberig van wordtā€¦ā€¦ Wij gaan dan altijd eerst alle kraampjes afschuimen en maken dan voor ons zelf de keuze welke kraampjes nog een bezoek waard zijn om te bezoeken. En dan, in de tweede ronde, gaan we gericht kijken en kopen. We komen op deze manier niet met overvolle tassen thuis. Want we hebben nog zo veel voorraad aan brei/haakgarens liggen ;-)

zwolle

Dit jaar was mijn buit: haak- en breiringenĀ  inĀ  twee verschillende maten, twee bollen wol met een Southbay-patroon (van mijnwolletjes.nl), een pakketje voor het haken van een beursje en een shawl-pin. Ik dacht dat ik me aardig had ingehouden (en mijn vriendin trouwens ook)!

Gaan jullie ook wel eens naar een handwerkbeurs? Of ben je ook naar de Haakdag en Breidag geweest in de IJsselhallen in Zwolle? Wat was jouw ervaring?

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nĆ³g leuker te maken. Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creĆ«ren. Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 06 Nov 2017

Mooie aankopen, Marga! Ik ben vorig jaar geweest en heb toen ook een workshop gedaan, dat is wel leuk! En natuurlijk is 't fijn om zoveel keuze in wolletjes e.d. bij elkaar te hebben :-) Groetjes, Akkelien

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 06 Nov 2017

Inderdaad Akkelien, erg mooi om te zien die keuze in verschillende soorten wol. Maar ook om nieuwe technieken of juist oude technieken 'op de moderne manier' te ontdekken. Dan is een workshop erg leuk om te doen! Heb jij nog wat leuks meegenomen van de beurs? Groetjes, Marga.

Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....šŸ§¶

Your information is safe with us
arrow_drop_up arrow_drop_down