Wintercollen - je haakt ze in een dag - Breiclub.nl
Wintercol met patroon

Met het winterweer van de afgelopen tijd is het fijn om je garderobe aan te vullen met wat leuke wintercollen. Ja, wintercolLEN! Want je haakt hem in een dag en dus kun je er meerdere maken zodat je altijd een col hebt liggen die bij je outfit past!

Inspiratie

Mijn zoon had al een paar jaar een col die hij elke winter intensief draagt. Een leuk ding, maar: gebreid. Toen ik het ding eens wat bekeek bedacht ik dat ik hem misschien wel na kon maken. Maar breien? Ja, kan ook, maar dat duurt wel langer bij mij. Dus dan maar haken. Ik noteerde de maten van de col en ging aan de slag.

Steek

Allereerst de steek: welke zou ik gaan gebruiken? Na wat rondneuzen op internet vond ik de moss stitch (mossteek) een mooie steek voor de col. In het volgende youtube filmpje kun je goed zien hoe je de moss stitch haakt:

Als je van rustig houdt, kun je de col in één kleur haken. Maar de moss stitch geeft een mooi effect als je met meerdere kleuren werkt. Als je maar twee kleuren gebruikt, is het mooi om elke twee toeren van kleur te wisselen, maar als je meer dan twee kleuren gebruikt is het mooi om elke toer van kleur te wisselen. Nadeel is wel dat je dan veel draden af moet hechten.

Patroon

Ik haakte de col met 2 kleuren ByClaire nr. 2 op haaknaald nr. 9. Je hebt aan 4 bollen (2 van elke kleur) genoeg. Als de col af is, is hij ongeveer 34 cm breed en 44 cm hoog.

Haak 76 lossen. Sluit met een halve vaste in de 1e losse. Pas op dat de lossenketting niet gedraaid is, anders krijg je later problemen.

Toer 1: Haak met delfde kleur 2 lossen. Sla 1 losse van de lossenketting over en haak een vaste in de 2e losse. *Haak een losse, sla een steek over en haak een vaste in de volgende steek.* Herhaal *-* tot je helemaal rond bent; de laatste vaste komt in de 76e losse van de lossenketting. Sluit de toer met een halve vaste in de 1e losse van het  begin van de toer. Haak een losse (telt niet als steek).

Toer 2: Haak een vaste om de 2e losse van het begin van de vorige toer. *Haak een losse, sla een steek over en heek een vaste om de volgende steek (een losse)*. Herhaal *-* tot de toer af is. Je eindigt met een losse. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste van het begin van de toer.

Herhaal toer 1 en 2 tot de col 48 cm hoog is. (let op: aan het begin van toer 1 is de steek die je overslaat de 1e vaste van de vorige toer!). Wissel om de twee toeren van kleur (of doe qua kleur wat je zelf mooi vindt).

Als je op 48 cm zit, laat je een lange afhechtdraad (50 cm) zitten. Draai de col binnenstebuiten en maak een omslagje aan de bovenkant van 4 á 5 cm. Zet met de lange afhechtdraad de omslag onzichtbaar vast (doe dit op een toer die dezelfde kleur heeft als dat kan) met een dikke naald.

Maak tot slot een koord van ongeveer 1 meter lang en haal die door de tunnel (is heel makkelijk doordat er gaten inzitten). Zelf vind ik een gedraaid koord leuk, maar je kunt natuurlijk ook iets anders doen.

Ik ben heel benieuwd of iemand de col gaat maken en ik zou het heel leuk vinden om een foto van het resultaat te zien! Sturen jullie die? En als je vragen hebt of er is iets onduidelijk, zet die dan in de reacties, dan zal ik je zo goed mogelijk helpen.

Succes!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 29 Dec 2017

Dat lijkt me een heerlijke col! I Groetjes, Akkelien

Nancy
Door

Nancy

op 07 Jan 2018

Misschien ook erbij beschrijven hoe je het draaikoord maakt!?

Reactie plaatsen